Open Doors zet vervolgplan voor hulp op

Toestand van een huis na een beving

De hulpverlening van Open Doors aan slachtoffers van de aardbeving in Syrië krijgt voor de langere termijn vorm. Open Doors verwacht circa 50.000 christenen rond Aleppo en Latakia te kunnen helpen, naast groepen ex-moslims in het noorden van Syrië.

Open Doors werkt met verschillende lokale partners om inzicht in de situatie te krijgen en met welke hulp kan worden voorzien in de enorme nood onder de getroffen bevolking. In Syrië lijken de omstandigheden zich te stabiliseren, maar in Turkije blijven aardschokken zorgen voor paniek en wanhoop.

Het streven is om in de komende zes maanden cash vouchers uit te delen aan kwetsbare overlevenden; zij kunnen geld ontvangen door inlevering van een voucher bij een hulppunt. Daarnaast kan huurondersteuning worden gegeven voor wie niet veilig in hun eigen huis kunnen wonen. Voor gezinnen, maar ook jongeren en kinderen, komen hulpprogramma’s. Ook wordt er geld gereserveerd voor de (her)bouw van christelijke scholen en klinieken, traumazorg en speelterreinen.

Cholera

Hulp blijft dringend nodig, signaleert Open Doors. “We ontvangen berichten dat de omstandigheden voor hygiëne en gezondheid belabberd zijn en achteruit blijven gaan. Het gevaar dat cholera zich gaat verspreiden neemt toe.” Cholera is een besmettelijke ziekte die vooral wordt overgebracht door vervuild drinkwater of bedorven voedsel. Het begin van de infectie is acuut met heftig braken en diarree, met het risico op een dodelijke afloop. De ziekte is eenvoudig te voorkomen door goede hygiëne en sanitaire maatregelen.

In het Syrische aardbevingsgebied zijn circa 4 miljoen ontheemden. De hulporganisatie Dokters van de Wereld en het Rode Kruis zeiden dinsdag te vrezen voor een grote cholera-uitbraak in dit rampgebied. Er zijn inmiddels zeshonderd ziektegevallen vastgesteld, maar het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Verwoesting in Aleppo na de aardbeving 5 februari 2024

‘Psychisch hebben we nog steeds littekens’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die precies een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. De hulp was een ‘blessing in disguise’, die van de ramp toch ook een zegen maakte. Maar niet voor iedereen.  Hoewel vrijwel alle herstelwerkzaamheden een groot succes waren voor veel christelijke gezinnen in […]

Lees meer
Na de aardbeving herstellen Syriers hun huizen weer 3 februari 2024

‘Niet te geloven hoe mooi ons huis weer is’

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. “We konden niet geloven dat ons huis op een dag weer net zo mooi zou zijn als nu”, zegt Tony […]

Lees meer
Na de aardbeving werden veel Syrische huizen weer hersteld 1 februari 2024

‘De kerk was Gods hand op aarde’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. Het gezin van Riad ervoer dat de kerk “Gods hand op aarde” is.   In de donkere, smalle straten van Aleppo, […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven