De hulpverlening van Open Doors aan slachtoffers van de aardbeving in Syrië krijgt voor de langere termijn vorm. Open Doors verwacht circa 50.000 christenen rond Aleppo en Latakia te kunnen helpen, naast groepen ex-moslims in het noorden van Syrië.

Open Doors werkt met verschillende lokale partners om inzicht in de situatie te krijgen en met welke hulp kan worden voorzien in de enorme nood onder de getroffen bevolking. In Syrië lijken de omstandigheden zich te stabiliseren, maar in Turkije blijven aardschokken zorgen voor paniek en wanhoop.

Het streven is om in de komende zes maanden cash vouchers uit te delen aan kwetsbare overlevenden; zij kunnen geld ontvangen door inlevering van een voucher bij een hulppunt. Daarnaast kan huurondersteuning worden gegeven voor wie niet veilig in hun eigen huis kunnen wonen. Voor gezinnen, maar ook jongeren en kinderen, komen hulpprogramma’s. Ook wordt er geld gereserveerd voor de (her)bouw van christelijke scholen en klinieken, traumazorg en speelterreinen.

Cholera

Hulp blijft dringend nodig, signaleert Open Doors. “We ontvangen berichten dat de omstandigheden voor hygiëne en gezondheid belabberd zijn en achteruit blijven gaan. Het gevaar dat cholera zich gaat verspreiden neemt toe.” Cholera is een besmettelijke ziekte die vooral wordt overgebracht door vervuild drinkwater of bedorven voedsel. Het begin van de infectie is acuut met heftig braken en diarree, met het risico op een dodelijke afloop. De ziekte is eenvoudig te voorkomen door goede hygiëne en sanitaire maatregelen.

In het Syrische aardbevingsgebied zijn circa 4 miljoen ontheemden. De hulporganisatie Dokters van de Wereld en het Rode Kruis zeiden dinsdag te vrezen voor een grote cholera-uitbraak in dit rampgebied. Er zijn inmiddels zeshonderd ziektegevallen vastgesteld, maar het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger.