Sharia in Brunei maakt christenen voorzichtig

Brunei

Brunei – Elora* is een jonge christen in Brunei. De sharia-wetgeving geldt ook voor haar, maar toch heeft ze hoop voor haar land. “Mijn hart gaat sneller kloppen als ik aan mijn land denk.”

Elora kreeg op school de ene na de andere vraag over haar christelijke geloof. “Waarom wil je christen zijn?” en “Waarom is je geloof zo belangrijk voor je?” Ze was de enige christen op school en ze werd voortdurend bestookt met vragen. Niet alleen klasgenoten maar ook haar leerkrachten waren kritisch. Maar Elora was sterk en ze was vrijmoedig in haar antwoorden dankzij het onderwijs van haar moeder. Maar ze stond er wel alleen voor.

Op de universiteit kreeg ze verkering met een moslim van haar leeftijd. Uiteindelijk begreep ze toch dat dat niet verstandig was, want om met een moslim te trouwen moet je zelf ook moslim worden.

Elora bleef standvastig in geloof. Dat was voor haar niet eenvoudig, want veel van haar christelijke vrienden trouwden met een moslim en bekeerden zich tot de islam. Met de verdere invoering van de sharia worden christenen voorzichtiger. En ze praten niet meer over hun geloof.

Elora: “Christenen nemen geen risico’s. Ouders sturen hun kinderen niet meer naar bijeenkomsten in de kerk. Ook hoor ik mijn vrienden zeggen dat ze geen toekomst voor zichzelf zien in de kerk.”
Een pastor merkt op dat “landen  bezorgd zijn over de rechten van de LGBT’ers in ons land. Zij spreken daar de regering op aan. Maar niemand verdedigt de christenen, dat ze niet meer mogen getuigen vanwege de sharia.” Hij vervolgt: “Als de kerk niet meer evangeliseert dan sterft ze binnen een generatie.”

Elora blijft toch hoopvol. “Mijn hart gaat sneller kloppen als ik denk aan mijn land. Ik heb een bewogenheid die ik niet kan uitleggen. Bid voor de redding van de mensen in Brunei. Bid voor de sultan, de regering en alle hooggeplaatsten.” Elora zet zich nu in voor de jongvolwassen in haar kerk. Ze onderwijst hen uit de Bijbel en leert hen om vriendelijk te zijn, ook als anderen vijandig zijn. Tot slot zegt ze: “Bid dat de glorie van God zal schijnen in Brunei.”

In april 2019 voerde sultan Hassanal Bokiah de sharia-wetgeving in. Zo wil het land ‘daden voorkomen die in strijd zijn met de islamitische leer’. Een onzekere tijd voor de tienduizenden christenen in het land. Brunei staat op plaats 37 van de Ranglijst Christenvervolging.

* Schuilnaam

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven