Christen in Brunei

Brunei wordt geregeerd door een absolute monarch, de sultan. De bevolking heeft veel ontzag voor de sultan; hij regeert het land met harde hand. In Brunei geldt sinds 2019 de sharia. De invoering van de islamitische wetgeving heeft grote invloed op de christenen in het land.  

Brunei is een redelijk stabiel land. Dat komt onder meer doordat de overheid gratis medische diensten aanbiedt en de prijzen van rijst en huisvesting laag houdt. Verder is er gratis onderwijs en men hoeft niemand inkomstenbelasting te betalen. Wie zich bekeert tot de islam, kan op extra hulp en voordeeltjes rekenen.  

Waarom worden christenen in Brunei vervolgd?

Melayu Islam Beraja is de nationale filosofie van Brunei. Deze filosofie combineert Maleisische en islamitische culturele waarden, die nauwlettend worden bewaakt door de monarchie. De invoering van de sharia en islamtisch strafrecht in 2019 heeft de situatie voor christenen aanzienlijk verslechterd. Het is illegaal voor christenen om hun geloof openlijk te belijden of te verspreiden. De islamitische wetgeving heeft tot doel om het land volledig islamitisch te maken. 

Bekering vanuit de islam naar een ander geloof is strafbaar volgens de shariawetgeving. Bekeerlingen van de islam worden in Brunei dan ook hevig onder druk gezet om terug te keren naar hun oorspronkelijke geloof. Familieleden en buren kunnen problemen veroorzaken door bekeerlingen aan te geven bij de veiligheidsdienst. Dat gebeurt regelmatig en creëert een klimaat van angst en onzekerheid voor christenen in Brunei. 

Hoe is het leven voor christenen in Brunei?

De invoering van de sharia heeft invloed op de hele samenleving, zeker op de christenen. We zien dat christenen steeds voorzichtiger worden. Het is voor hen bijzonder moeilijk om over hun geloof te praten. Volgens de wet hebben christenen in Brunei de vrijheid om te bidden. Maar ze moeten dit zeer discreet doen, anders kunnen ze in de problemen komen. Ook christelijke uitingen, zoals een kruis of kerstversiering, mogen niet in het openbaar zichtbaar zijn.  

Voor jonge christenen in Brunei kan het moeilijk zijn om hun geloof te belijden, aangezien de samenleving voornamelijk gericht is op de islam. Ze worden soms door eigen familie aangemoedigd om hun geloof verborgen te houden, vooral in sociale situaties. Ondanks deze uitdagingen staan veel jonge gelovigen sterk in hun geloof en hebben ze behoefte aan aanmoediging en ondersteuning. Jeugdkampen bieden een gelegenheid voor jongeren om hun geloof te verdiepen en te groeien in hun relatie met God. Rébel, een jeugdhulpverlener, stimuleert jongeren in Brunei aan om deel te nemen aan dergelijke kampen.  

Bekering vanuit de islam naar een ander geloof is strafbaar volgens de wet. Bekeerlingen staan dan ook onder grote druk van hun familie en gemeenschap. Er wordt alles aan gedaan om hen terug te brengen naar hun oorspronkelijke geloof.  
Protestants-christelijke groeperingen kunnen niet als kerk worden geregistreerd. Ze moeten jaarlijks hun financiële en operationele rapporten aan de overheid voorleggen. Kerkelijke activiteiten worden gecontroleerd door autoriteiten en kerkleiders mogen niet openlijk spreken over het christelijk geloof. 

Ontmoet Elora*

“Gelovigen zijn niet bereid risico’s te nemen. Ouders kiezen ervoor om hun kinderen niet naar openbare kerkelijke evenementen te sturen. Sommige vrienden zeggen zelfs dat ze geen plek meer voor zichzelf zien in de kerk.” 

Elora (*Schuilnaam)

Wat doet Open Doors?

Open Doors roept de wereldwijde kerk op om te bidden voor christenen in Brunei, alle lokale kerken en de sultan. 

Kaart van Brunei

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 8%
Persoonlijk leven 90%
Familieverband 88%
Gemeenschapsleven 60%
Publieke ruimte 65%
Kerkelijk leven 84%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking 
  • overheidswantrouwen 

Over Brunei

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
54.200 (12,1%)

Leider
Sultan en premier Hassanal Bolkiah

Meer lezen?

Elora* is een jonge christen in Brunei. De sharia-wetgeving maakt het haar moeilijk te geloven in Jezus.  Toch heeft ze hoop voor haar land. “Mijn hart gaat sneller kloppen als ik aan mijn land denk.” 

Doneer nu

Help vandaag nog

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bid voor christenen in Brunei

  • Bid voor christenen die worstelen met wetten in hun land, omdat die het leven als christen zo moeilijk maken. Bid de Here God om genade en geduld voor Zijn mensen in Brunei. 
  • Bid dat jongere christenen in Brunei de kracht zullen hebben om de Here Jezus te blijven volgen ondanks de druk die leeftijdsgenoten uitoefenen en de kritiek van hun vrienden. 
  • Bid dat er meer vrijheid komt in Brunei zodat christenen openlijk hun geloof kunnen belijden. 

Nieuws uit Brunei

Brunei 26 juni 2020

Sharia in Brunei maakt christenen voorzichtig

Brunei – Elora* is een jonge christen in Brunei. De sharia-wetgeving geldt ook voor haar, maar toch heeft ze hoop voor haar land. “Mijn hart gaat sneller kloppen als ik aan mijn land denk.” Elora kreeg op school de ene na de andere vraag over haar christelijke geloof. “Waarom wil je christen zijn?” en “Waarom is je geloof zo belangrijk voor je?” Ze was de enige christen op school en […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven