De sultan wordt gezien als beschermer en verdediger van de islam. Het verlaten van de islam is dan ook verboden. Mensen die zich toch bekeren tot het christendom, overtreden de wet. Hun familieleden en de lokale gemeenschap voeren de druk op om te zorgen dat zij terugkeren naar het oorspronkelijke geloof. Christenen hebben nog niet te maken met geweld.

De situatie voor christenen

Kerken in Brunei staan onder toezicht van de autoriteiten en worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Alleen binnen de kerkmuren mogen ze praten over hun geloof, evangeliseren is strafbaar. Tot nu toe lijkt de sharia nog niet te gelden voor christenen. Wel moeten vrouwen sinds de invoering van deze islamitische wetgeving een hijab (sluier) dragen. Christelijke vrouwen, geboren in christelijke gezinnen, zijn hiervan gevrijwaard. Maar vrouwen met een moslimachtergrond ervaren meer problemen met deze regel.

Christenen met een islamitische achtergrond worden het zwaarst vervolgd, het verlaten van de islam is strafbaar. Imams doen er alles aan om hen terug te laten keren, ook de familie en gemeenschap zetten hen onder druk. Moslimbekeerlingen kunnen worden verstoten, verbannen of worden gedwongen om te scheiden van hun echtgenoot.

Voorbeelden van vervolging

  • Jongere Bruneiers bekeren zich vaak tot de islam vanwege de liefde. Als een christen en een moslim willen trouwen, moet de christen zich eerst bekeren.

Wat doet Open Doors?

Open Doors roept de wereldwijde kerk op om te bidden voor Brunei.

Bekijk het land op de 45ste plaats: Tadzjikistan.

Ga verder naar het land op de 47ste plaats: Kazachstan.