In april 2019 werd de strengislamitische sharia-wetgeving ingevoerd. De manier waarop Bruneiers de islam interpreteren, wordt steeds conservatiever. Hierdoor neemt de druk op christenen toe. Vooral christenen met een islamitische achtergrond hebben het zwaar; de sharia verbiedt het verlaten van de islam.

De situatie voor christenen

Kerken in Brunei staan onder toezicht van de autoriteiten en worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Alleen binnen de kerkmuren mogen ze praten over hun geloof, evangeliseren is strafbaar. Tot nu toe lijkt de sharia nog niet te zijn gebruikt tegen christenen. Wel moeten vrouwen sinds de invoering een hijab dragen op scholen en werkplekken. Wie dit weigert, wordt gestraft.

Christenen met een islamitische achtergrond worden het zwaarst vervolgd, het verlaten van de islam is strafbaar. Imams doen er alles aan om hen terug te laten keren, ook de familie en gemeenschap zetten hen onder druk. Moslimbekeerlingen kunnen worden verstoten, verbannen of worden gedwongen om te scheiden van hun echtgenoot.

Voorbeelden van vervolging

  • Elora*, een jonge christen in Brunei: “Sinds de invoering van de sharia nemen christenen geen enkele risico. Veel ouders sturen hun kinderen niet meer naar bijeenkomsten in de kerk. Ook hoor ik mijn vrienden zeggen dat ze geen toekomst voor zichzelf zien in de kerk.” Toch is Elora hoopvol.
  • Een christelijke pastor in Brunei maakt zich zorgen. “Niemand verdedigt de christenen. Door de sharia-wetgeving kunnen we niet meer openlijk over ons geloof praten. Als de kerk niet meer evangeliseert, dan sterft ze binnen een generatie.”
  • Moslimbekeerlingen worden door islamitische familieleden gedwongen te trouwen met moslims. Wie als moslim is getrouwd en later christen wordt, kan de voogdij over de kinderen verliezen.

Wat doet Open Doors?

Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor vervolgde geloofsgenoten in Brunei en andere landen. Bidt u mee?

Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land.

*schuilnaam

Bekijk het land op de 38e plaats: Jordanië.

Ga verder naar het land op de 40e plaats: Democratische Republiek Congo (DRC).