Stembusuitslag Iran slaat hoop voor christenen de bodem in

Voor Iraanse christenen verbetert er niets na verkiezingen

De uitslag van de parlementsverkiezingen in Iran slaat de hoop op verbetering voor christelijke minderheid de grond in. De islamitische hardliners van Iran wonnen opnieuw, mede dankzij een uitzonderlijk lage opkomst.

“Het lijkt erop dat op 1 maart alleen de belangrijkste aanhangers van het regime zijn komen opdagen”, meent Open Doors-onderzoeker Michael Bosch. Bijna zes op de tien Iraanse kiezers bleven weg. Een dieptepunt was de opkomst in de hoofdstad Teheran, waar slechts 24 procent van de kiezers hun stem uitbracht.

“Bovendien werd 8 procent van de stemmen ongeldig verklaard”, gaat Bosch verder. “Veel van die stemmen zouden naar voormalig president Mahmoud Ahmadinejad zijn gegaan, maar die was uitgesloten van deelname.” Ook veel andere kandidaten, onder wie zelfs de gematigde oud-president Hassan Rouhani, waren gediskwalificeerd door de onbuigzame en machtige Raad van Hoeders.

Niet veel goeds

Bosch: “De verkiezingen waren de eerste na de massaprotesten in 2022 en 2023 na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini toen ze tegen de sluierplicht had gedemonstreerd. Het lijkt erop dat het regime zich tot het uiterste heeft ingespannen om de kans dat een potentieel kritische stem officieel zou worden gekozen, zo klein mogelijk te houden.”

Hoewel de verkiezingsresultaten niet verrassend zijn, voorspellen ze niet veel goeds voor de naar schatting 1,2 miljoen Iraanse christenen, stelt Bosch. “Het is zeer waarschijnlijk dat het regime hen zal blijven vervolgen. In het kader van het algemene optreden tegen ieder die zich tegen het regime verzet, maar ook tegen hen die zich om religieuze redenen verzetten.”

Iran-rapport

Bosch herinnert in dit verband aan een recent, gezamenlijk rapport van de christelijke mensenrechtenorganisaties Article18, CSW, Middle East Concern en Open Doors. “Dat rapport wees op de ‘gezichtsloze slachtoffers’ van de vervolging van christenen door het regime. Vanwege de toenemende druk op tegenstanders van de regering vrezen steeds meer gearresteerde christenen voor de tegenreactie van het regime als zij openlijk als slachtoffers door internationale organisaties ten tonele worden gevoerd.”

Dit toont aan dat, concludeert Bosch, dat “ondanks de hoopvolle tekenen van vervroegde vrijlatingen in 2023 en de uitspraak van het Hooggerechtshof in november 2021 dat huiskerkactiviteit geen daad tegen de nationale veiligheid is, de kern van het regime bestaat uit hardliners. Die zijn vastbesloten om koste wat het kost aan de macht te blijven.”

9

Iran

Iran staat op plek 9 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven