Syrische kerken helpen duizenden slachtoffers" />

Syrische kerken helpen duizenden slachtoffers

Puin na aardbeving in Syrië

Syrische kerken hebben meer dan tienduizend slachtoffers van de aardbevingsramp kunnen helpen. Steun van Open Doors is onontbeerlijk voor kerken om een ‘centrum van hoop’ te zijn. Naar verwachting zal hulpverlening van lange duur zijn.

Bij de aardbeving op 6 februari in Turkije en Syrië zijn zeker 40.000 mensen omgekomen, onder wie circa vijfduizend Syriërs. Al vlak nadat de eerste aardbeving Aleppo op zijn grondvesten deed schudden, vluchtten honderden inwoners naar de presbyteriaanse kerk van dominee Brahim Nsier. Omdat het gebouw ernstig was beschadigd, verplaatste de voorganger de opvang naar een christelijke school in de buurt. “Van meet af aan gaven we hulp aan iedereen, ongeacht afkomst, religie of leeftijd”, vertelt Nsier dinsdag tijdens een telefonische update.

Hij moet herhaaldelijk het gesprek onderbreken, omdat medewerkers hem om advies vragen. “Negen dagen na de ramp is nog steeds veel angst voor naschokken”, signaleert Nsier. “Door het oorlogsgeweld was de situatie al haast ondraaglijk, de aardbeving maakt de wanhoop nog groter. Er heerste al armoede – tachtig procent van de Syrische bevolking leeft beneden de armoedegrens van ongeveer een dollar per dag. Nu hebben ze geen dak meer boven hun hoofd, geen bed, geen voedsel of elektriciteit.”

Cholera

De predikant is beducht voor de uitbraak van cholera. “Schoon drinkwater is hard nodig. Dan kunnen we ziektes of diarree voorkomen. Ook financiële middelen zijn dringend nodig. Syrië zucht onder internationale sancties; ik hoop dat die snel opgeschort of afgeschaft worden. Veel inwoners zijn ontheemd. Terugkeer naar huis of renoveren is op dit moment een niet te dragen last voor de bevolking.”

Nsier voelt zich geroepen te helpen en werkt samen met andere kerken. “Ik wil een goede herder zijn, het voorbeeld van Jezus navolgen. We mogen de bevolking niet in de steek laten. Als kerk willen we een zout en een licht zijn, een plek waar hoop is.” Hij begrijpt dat er soms vertwijfelde vragen zijn. “Mensen vragen mij waarom God dit toelaat. Ik weet het antwoord niet; wel dat Hij ons roept om onze naaste weer lief te hebben. Daar ligt de echte uitdaging voor christenen.”

Wederopbouw

Open Doors kan via langdurige en betrouwbare contacten de kerken ondersteunen bij de opvang van slachtoffers. De achterban geeft royaal voor noodhulp van Open Doors en de komende wederopbouw. Ook voor de lange termijn blijven de kerken aangewezen op praktische steun en gebed. Blijf volhardend bidden of plaats een gebed op onze gebedsmuur voor Turkije en Syrië.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Verwoesting in Aleppo na de aardbeving 5 februari 2024

‘Psychisch hebben we nog steeds littekens’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die precies een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. De hulp was een ‘blessing in disguise’, die van de ramp toch ook een zegen maakte. Maar niet voor iedereen.  Hoewel vrijwel alle herstelwerkzaamheden een groot succes waren voor veel christelijke gezinnen in […]

Lees meer
Na de aardbeving herstellen Syriers hun huizen weer 3 februari 2024

‘Niet te geloven hoe mooi ons huis weer is’

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. “We konden niet geloven dat ons huis op een dag weer net zo mooi zou zijn als nu”, zegt Tony […]

Lees meer
Na de aardbeving werden veel Syrische huizen weer hersteld 1 februari 2024

‘De kerk was Gods hand op aarde’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. Het gezin van Riad ervoer dat de kerk “Gods hand op aarde” is.   In de donkere, smalle straten van Aleppo, […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven