Syrische kerken helpen 7.000 mensen

Verwoeste auto in Syrië

Kerken in Noord-Syrië bieden nachtelijk onderdak aan voor inmiddels 7.000 overlevenden van de aardbevingsramp die afgelopen maandag Turkije en Syrië trof. Het totale dodental is al opgelopen tot een schrikbarende 21.000, en niet uitgesloten is dat het aantal nog flink stijgt.

In Aleppo en Latakia zoeken mensen naar een veilige plek om te overnachten. Kerken hebben hun deuren geopend, zodat ontheemde inwoners een slaapplek kunnen vinden. Er is nu plaats voor circa zevenduizend mensen in de verschillende kerken verspreid over Aleppo. Het totale aantal christenen in Aleppo bedraagt 25.000.

Het team dat met Open Doors samenwerkt in Latakia en in Aleppo, is ook getroffen. Veel teamleden delen dezelfde angst en vermoeidheid als alle andere inwoners, maar ze helpen met liefde de mensen in hun steden. Het kantoor in Aleppo is beschadigd en niet meer veilig te gebruiken. Er is kantoorruimte aangeboden door een van de kerken waarmee Open Doors samenwerkt. (update 10 februari)

Vrieskou

“Aleppo was al verwoest door de tien jaar durende Syrische burgeroorlog”, vertelde donderdag hulpverlener Leyla Samar*, die werkt voor een lokale partner van Open Doors. “Het was al onveilig voor bewoners om in sommige gebouwen te verblijven, dus toen de aardbeving toesloeg, stortten veel gebouwen binnen enkele minuten in.”

Leyla bezocht drie kerken in Aleppo en zag de schade van de aardbeving met eigen ogen; wat door jarenlange oorlog niet was verwoest, was nu vernield door de aardbeving. In de muren van sommige kerkgebouwen zijn de scheuren zichtbaar. De koude winter zorgt voor extra problemen. “In Aleppo zakt de temperatuur ‘s nachts tot onder het vriespunt”, zegt Leyla.

Centra van hoop

Open Doors ondersteunt al vele jaren partnerkerken in heel Syrië – vele zijn een ‘centrum van hoop’ geworden –  kerken als gemeenschapscentra die mensen in dorpen en steden helpen. Deze centra bieden geestelijke ondersteuning op lange termijn, maar kunnen ook bijstand geven in noodsituaties. Direct na de aardbevingen kwamen deze partners in actie en hielpen bij het aanpakken van de meest urgente behoeften van Syriërs. “Hoewel de leiders van onze partnerkerken zelf ook getroffen zijn, zorgen ze voor voedseldistributie en onderdak voor daklozen”, vertelt Leyla.

Zeven ‘centra van hoop’ in Noordwest-Syrië, allemaal ondersteund door Open Doors, zorgen momenteel voor 5.400 mensen. Maar dat aantal zal zeker toenemen naarmate er meer gebouwen instorten en het reddingswerk vordert.
Voedsel, hygiënekits en warm onderdak zijn hard nodig voor veel mensen die geen veilige plek meer hebben om naar huis te gaan. De nood is groot en zal alleen maar toenemen, vreest Leyla. “De mensen zijn nog steeds bang, want er vinden nog steeds aardschokken plaats – ik voelde er vanmiddag zelf nog een.”

Gebedspunten

  • Onze broers en zussen in Syrië en Turkije hebben onze gebeden en steun hard nodig. De kerk in Syrië heeft meer dan een decennium van uitdagingen doorstaan, en de aardbevingen vormen een nieuwe en afschuwelijke realiteit. Bid om volharding en geloof.
  • Elk ‘centrum van hoop’ opent zijn deuren voor ieder die getroffen is door de ramp. Hulpverleenster Leyla vraagt om te bidden met de kerken in Syrië, als ze overlevenden opvangen en verzorgen.

* Schuilnaam

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Verwoesting in Aleppo na de aardbeving 5 februari 2024

‘Psychisch hebben we nog steeds littekens’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die precies een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. De hulp was een ‘blessing in disguise’, die van de ramp toch ook een zegen maakte. Maar niet voor iedereen.  Hoewel vrijwel alle herstelwerkzaamheden een groot succes waren voor veel christelijke gezinnen in […]

Lees meer
Na de aardbeving herstellen Syriers hun huizen weer 3 februari 2024

‘Niet te geloven hoe mooi ons huis weer is’

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. “We konden niet geloven dat ons huis op een dag weer net zo mooi zou zijn als nu”, zegt Tony […]

Lees meer
Na de aardbeving werden veel Syrische huizen weer hersteld 1 februari 2024

‘De kerk was Gods hand op aarde’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. Het gezin van Riad ervoer dat de kerk “Gods hand op aarde” is.   In de donkere, smalle straten van Aleppo, […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven