Terroristen slaan toe met bommen in Democratische Republiek Congo" />

Terroristen slaan toe met bommen in Democratische Republiek Congo

Democratische Republiek Congo

Bij een bomexplosie in een passagiersbus in de Democratische Republiek Congo is maandag 25 oktober een man om het leven gekomen. Tal van passagiers raakten gewond. De aanslag werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist met de naam Isac Matovo, lid van de Allied Democratic Forces (ADF), een islamitische groepering gelieerd aan IS.

Deze groep is zeer actief in de noordoostelijke provincie Kivu in D.R. Congo, grenzend aan Oeganda. Islamitische Staat heeft inmiddels de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De bus was onderweg van de Oegandese hoofdstad Kampala naar Bushenyi, een dorp 300 kilometer ten westen van de hoofdstad. Politieofficier Thomas Kiguli zat als passagier in de bus en sprak met de media.

“Toen we de plaats Lungala in de provincie Mpigi bereikten, vond de explosie plaats. De bom ontplofte midden in de bus. We worstelden ons door de raampjes naar buiten’’, zo vertelde hij aan verslaggevers uit Kiguli.

Volgens de politie zijn rebellen van dezelfde ADF ook verantwoordelijk voor de twee aanslagen die het land sinds afgelopen zaterdag hebben opgeschrikt. In een restaurant in Kampala ontplofte toen een bom waarbij een persoon omkwam en drie personen gewond raakten. De aanslagen kwamen een paar dagen nadat Engeland had gewaarschuwd dat terroristen bezig waren om aanslagen voor te bereiden in Oeganda.

Amerika legde in maart dit jaar ook al banden bloot tussen de ADF en IS. Volgens de Rooms-Katholieke Kerk in D.R. Congo heeft de beweging sinds 2013 al meer dan zesduizend burgers vermoord.

De Kivu Security Tracker (KST), een gerespecteerde waarnemer, beschuldigt de beweging ervan ten minste 1200 mensen te hebben gedood, alleen al in de plaats Beni sinds 2017. Sinds begin dit jaar heeft de ADF zijn activiteiten uitgebreid van de provincie Noord-Kivu naar de aangrenzende provincie Ituri.

Bid

  • Dat Congolese christenen niet in de greep van de angst blijven, maar dapper en wijs blijven te midden van deze onvoorspelbare omstandigheden
  • Voor christenen, en vooral bekeerlingen afkomstig uit de islam. Zij komen zwaar onder druk te staan.
  • Want frustraties bij de bevolking over een slecht functionerende overheid in zowel D.R. Congo als het buurland Oeganda, maken dat deze landen extra kwetsbaar zijn voor radicale groeperingen. Bid voor de wijze en daadkrachtige leiders in beide landen.

Copyright foto: IMB.org

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

De kerk in Kasindi Lubiriha viert jaar na aanslag weer feest 18 januari 2024

Congolese kerk viert jaar na aanslag toch weer feest

Ondanks een bloedige bomaanslag en angst voor terreur groeit een kleine kerk in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo. “We hebben vijftien nieuwe gelovigen gedoopt, kerkelijke ambtsdragers bevestigd en de eerste steen gelegd voor een martelarenmonument.” In het door groene heuvels omgeven Kasindi Lubiriha, niet ver van de grens met Oeganda, vierden zondag 15 januari honderden christenen feest. Op exact dezelfde plek waar vorig jaar vijftien christenen waren […]

Lees meer
Woningen in Congo 20 januari 2023

‘Aanslag Congo had veel erger kunnen zijn’

De brute bomaanslag afgelopen zondag op een protestantse kerk in Kasindi (DR Congo) had nog veel bloediger kunnen zijn. Slechts een van drie geplaatste bommen ging af. De aanslag kostte zeker zeventien kerkgangers het leven en meer dan zestig raakten gewond. De protestantse koepelorganisatie ‘Église du Christ au Congo’ (ECC) veroordeelde de “laffe en gruwelijke” aanslag scherp en riep de Congolese overheid op de veiligheid van burgers beter te garanderen. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven