Bij een bomexplosie in een passagiersbus in de Democratische Republiek Congo is maandag 25 oktober een man om het leven gekomen. Tal van passagiers raakten gewond. De aanslag werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist met de naam Isac Matovo, lid van de Allied Democratic Forces (ADF), een islamitische groepering gelieerd aan IS.

Deze groep is zeer actief in de noordoostelijke provincie Kivu in D.R. Congo, grenzend aan Oeganda. Islamitische Staat heeft inmiddels de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

De bus was onderweg van de Oegandese hoofdstad Kampala naar Bushenyi, een dorp 300 kilometer ten westen van de hoofdstad. Politieofficier Thomas Kiguli zat als passagier in de bus en sprak met de media.

“Toen we de plaats Lungala in de provincie Mpigi bereikten, vond de explosie plaats. De bom ontplofte midden in de bus. We worstelden ons door de raampjes naar buiten’’, zo vertelde hij aan verslaggevers uit Kiguli.

Volgens de politie zijn rebellen van dezelfde ADF ook verantwoordelijk voor de twee aanslagen die het land sinds afgelopen zaterdag hebben opgeschrikt. In een restaurant in Kampala ontplofte toen een bom waarbij een persoon omkwam en drie personen gewond raakten. De aanslagen kwamen een paar dagen nadat Engeland had gewaarschuwd dat terroristen bezig waren om aanslagen voor te bereiden in Oeganda.

Amerika legde in maart dit jaar ook al banden bloot tussen de ADF en IS. Volgens de Rooms-Katholieke Kerk in D.R. Congo heeft de beweging sinds 2013 al meer dan zesduizend burgers vermoord.

De Kivu Security Tracker (KST), een gerespecteerde waarnemer, beschuldigt de beweging ervan ten minste 1200 mensen te hebben gedood, alleen al in de plaats Beni sinds 2017. Sinds begin dit jaar heeft de ADF zijn activiteiten uitgebreid van de provincie Noord-Kivu naar de aangrenzende provincie Ituri.

Bid

  • Dat Congolese christenen niet in de greep van de angst blijven, maar dapper en wijs blijven te midden van deze onvoorspelbare omstandigheden
  • Voor christenen, en vooral bekeerlingen afkomstig uit de islam. Zij komen zwaar onder druk te staan.
  • Want frustraties bij de bevolking over een slecht functionerende overheid in zowel D.R. Congo als het buurland Oeganda, maken dat deze landen extra kwetsbaar zijn voor radicale groeperingen. Bid voor de wijze en daadkrachtige leiders in beide landen.

Copyright foto: IMB.org