Honderden christelijke gezinnen in Aleppo en Latakia wachten op inspectie van hun huizen. De woningen raakten beschadigd door de verwoestende aardbeving van 6 februari. Open Doors geeft deze gezinnen ondersteuning.

In Aleppo werkt Open Doors samen met elf christelijke denominaties om honderden getroffen gezinnen te helpen. Een lokale partnerorganisatie van Open Doors geeft hulp bij de wederopbouw of restauratie van huizen die het gemakkelijkst en goedkoop te herstellen zijn. Per huis is maximaal een bedrag van 500 dollar beschikbaar.  

Uit een eerste inventarisatie in Aleppo blijkt dat de inspectie van 1.800 huizen van christelijke gezinnen nodig is. Veel families kunnen niet terug, omdat hun woning is ingestort of nog te gevaarlijk is om in te wonen.  

In Latakia zijn ongeveer zevenhonderd huizen van christelijke families beschadigd. De ondersteuning is gericht op het herstel van hun woning. Vaststaat dat zo’n zeventig gezinnen niet naar huis kunnen terugkeren voordat de restauratie van hun huis is voltooid. Open Doors zorgt via een lokale partner dat gezinnen hulp krijgen bij het huren van een onderkomen.  

Tweede beving 

Eerder deze week was er opnieuw een zware beving in het rampgebied. Het aantal slachtoffers bleef gelukkig beperkt, omdat veel mensen buiten zijn of in tentenkampen verblijven. De beving zorgde evenwel voor nieuwe paniek en wanhoop. Het aantal doden in Turkije en Syrië wordt geraamd op ten minste 45.000, terwijl er naar schatting 60.000 gewonden zijn.  

Een grote uitdaging is het gebrek aan beschikbare woningen in de grote steden. Omdat door de woningschaarste prijzen stijgen, heeft Open Doors bij de zoektocht naar huisvesting een plafond ingesteld voor de huurprijs. 

Kerken 

Van meetaf aan heeft Open Doors kerken via lokale partners geholpen. Die steun blijft doorgaan, zodat kerken als ‘centrum van hoop’ gedupeerde inwoners kunnen helpen met voedselpakketten, met onderdak en andere basisbenodigdheden. Begin maart maken de hulporganisaties een gezamenlijke stand-van-zaken op. Doneren zodat Open Doors via kerken en lokale partners hulp kan aanbieden, is nog steeds mogelijk.