Tientallen doden bij aanvallen op christelijke dorpen in DR Congo

Kort na de aanslagen begraven inwoners hun doden.

Bij aanvallen op dorpen in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo zijn afgelopen week zeker tachtig christenen vermoord. Achter de reeks aanslagen zit de radicaalislamitische rebellengroep ADF, zeggen lokale leiders.

De golf van aanslagen tussen 4 en 7 juni kostte ten minste tachtig christenen in de provincie Noord-Kivu het leven, meldden plaatselijke kerkleiders aan Open Doors. De bloedigste aanval vond afgelopen vrijdag plaats bij de stad Beni, waarbij ADF-militanten ruim vijftig christenen doodden met machetes en geweren. De lichamen van veel slachtoffers lagen in huizen die daarna in brand werden gestoken.

Dorpsfeest

De aanslagen begonnen vorige week dinsdag toen gewapende militanten het dorp Masau binnenvielen. Zestien christelijke inwoners kwamen daarbij om het leven en acht huizen gingen in vlammen op. Verschillende inwoners worden nog vermist.

Een dag later overvielen ADF-strijders Makodu in de ochtend, waar juist een dorpsfeest aan de gang was. Enkele inwoners werden doodgeschoten, en wie probeerde te vluchten eveneens. Een lokale predikant zei dat dertien christenen zijn vermoord. Ook donderdag was het raak, bij het dorp Masuku. Onder de doden daar was dominee Kitsa en zijn gezin.

Een kerkleider in Mangina vertelde lokale contacten van Open Doors dat er een algemene sfeer van angst heerste na deze zoveelste aanval. “We hebben begrepen dat de ADF iedereen tot moslim wil bekeren. Ons rest niets anders dan gebed. Dit is een zeer zware vervolging. We vragen alle christenen om voor ons te blijven bidden”, liet dominee Kambale Aristote weten.

Huiveringwekkend

De Congolese regering betuigde haar medeleven met de slachtoffers en beloofde medische hulp te sturen. Een regeringswoordvoerder repte echter van een minder groot aantal doden (41 mensen), maar predikanten in het gebied zeggen dat het er twee keer zoveel zijn.  

Woordvoerder Jo Newhouse van Open Doors noemde het tempo van de reeks aanslagen in het noordoosten van DR Congo “huiveringwekkend”. “Christelijke inwoners moeten vluchten. Sommige kerken in de getroffen dorpen zijn gesloten als gevolg van de laatste aanvallen.” Hij wees erop dat de overvallen komen op een moment dat boeren zich klaarmaakten voor de oogst. “Veel gezinnen hebben nu geen middelen meer om hun gezin te voeden”, aldus Newhouse.

“De onverwachte ontheemding zet het levensonderhoud van vluchtende christelijke gezinnen onder druk. We roepen de internationale gemeenschap op om alles te doen wat in haar macht ligt om ervoor te zorgen dat de Congolese regering alle getroffen gemeenschappen beschermt en aan vluchtelingen hulp geeft.”

Ontvoering

Intussen groeit de bezorgdheid over het lot van een ontvoerd predikantsechtpaar in het dorp Lolwa. Op 15 mei werden dominee Claude Paluku en zijn vrouw Esther ontvoerd, naar aangenomen wordt door ADF-rebellen. Sinds die tijd zijn ze spoorloos en omdat er geen losgeld is geëist, neemt de vrees toe dat het stel is vermoord. De plaatselijke kerk en familieleden van het echtpaar hebben de hoop nog niet opgegeven dat ze nog in leven zijn en roepen op tot gebed. Het vermiste predikantspaar heeft negen kinderen.

41

Dem. Rep. Congo

Dem. Rep. Congo staat op plek 41 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven