Verklaring is ‘mijlpaal’ in aanpak van geweld tegen vrouwen

Vrouwen

Religieuze leiders van over de hele wereld hebben een verklaring ondertekend waarin ze seksueel geweld in conflictsituaties veroordelen. De verklaring onderstreept in het bijzonder de kwetsbaarheid van vrouwen die tot religieuze minderheden behoren.

Open Doors noemt de verklaring “een mijlpaal in de erkenning van de dubbele kwetsbaarheid van christelijke vrouwen”. De organisatie, die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen, wijst erop “hoe seksueel geweld op basis van geslacht verbonden is aan godsdienstvrijheid als een mensenrecht”. Voorbeelden daarvan zijn ontvoeringen van christelijke vrouwen en meisjes door militante groepen als Boko Haram en IS, die hen uithuwelijken en dwingen tot bekering tot de islam.

‘Red Wednesday’

De verklaring is vorige week aangenomen door het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het document is gepubliceerd voorafgaand aan ‘Red Wednesday’, een dag waarmee Kerk in Nood de wereldgemeenschap bewust wil maken van de afnemende vrijheid van godsdienst. Overal ter wereld worden vandaag (woensdag 25 november) gebouwen rood verlicht om daaraan te herinneren. Red Wednesday valt dit jaar samen met de Dag tegen Vrouwengeweld van de Verenigde Naties.

Religieuze leiders worden in de verklaring opgeroepen naast regeringen te staan om te voorkomen dat seksueel geweld op grond van geslacht plaatsvindt. Naast de belofte om slachtoffers te steunen, vraagt de verklaring om erkenning “dat het aanhangen van een geloof of overtuiging op zich kan resulteren in extra kwetsbaarheid”.

“Onderzoek uit zeventig landen waar de vervolging het ernstigst is, toont steevast aan dat vervolgers bewust onderscheid maken als zij mannen of vrouwen aanvallen”, meldde Open Doors eerder dit jaar in haar genderspecifieke analyse van religieuze vervolging. Daders profiteren in het bijzonder “van de bestaande kwetsbaarheden van elk geslacht”.

Helene Fisher, die voor Open Doors onderzoek doet naar gender-gerelateerde geloofsvervolging, stelt dat de verklaring “een unieke kans” is voor regeringen en religieuze leiders om de handen ineen te slaan bij de aanpak van geweld tegen vrouwen uit godsdienstige minderheden. Zij voegt eraan toe dat de bescherming van deze vrouwen lokaal moet beginnen.

Open Doors in het Verenigd Koninkrijk en Ierland roept andere christelijke organisaties en religieuze leiders op steun te betuigen aan de verklaring.

Training voor vervolgde mannen en vrouwen

Open Doors ontwikkelde een cursus die lokale voorgangers in landen waar christenen onder druk staan vanwege hun geloof ondersteunt. “De zogeheten Restorations-training kijkt naar wat de cultuur zegt over wat het betekent om een man of een vrouw te zijn, en vervolgens wat het betekent in een Bijbels kader”, legt opsteller Elizabeth Miller uit. Het doel is kerkgemeenschappen veerkrachtiger te maken. “Veerkracht is niet vanzelfsprekend – zelfs niet voor christelijke gemeenschappen. Door geestelijke vernieuwing zullen we groeien in eenheid en kracht, zodat we standvastig blijven in tijden van tegenstand en de Here God kunnen verheerlijken”, aldus Miller en Fisher.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven