Vervolging drijft generaties uiteen

Rafif

De aantasting van de godsdienstvrijheid van kinderen en jongeren is een van de belangrijkste uitdagingen van de toekomst. Dat stelt Open Doors naar aanleiding van de internationale jongerendag (International Youth Day) van de Verenigde Naties.

Het thema van de jaarlijkse jongerendag is ‘Solidariteit tussen de generaties’. Dodelijk geweld, ontvoeringen en gedwongen huwelijken behoren tot de meest extreme vormen van druk waaraan kinderen en jongeren blootstaan vanwege hun christelijk geloof, zegt Rachel Morley, onderzoeker voor de Open Doors Ranglijst Christenvervolging. “De banden van kinderen met hun ouders, familie en gemeenschap worden door die druk verscheurd. Het veroorzaakt bovendien diepe trauma’s en twijfels ten aanzien van hun christelijk gedachtegoed en geloof.”

Andere vormen van druk

Er zijn ook andere verderfelijke vormen van druk die de relaties tussen de generaties schaden. “Denk aan situaties die leiden tot schaamte en stigmatisering, zoals seksueel geweld en gerichte verleiding”, zegt Morley. “Als er sprake is van seksueel misbruik, kan de indruk ontstaan dat het meisje ermee instemde. Dit kan ertoe leiden dat het christelijke meisje de schuld krijgt van haar familie en of haar gemeenschap.” Hoewel deze stigmatisering vooral het tienermeisje treft, worden ook de relaties in het gezin en de gemeenschap ernstig aangetast, voegt Morley eraan toe.

Een andere praktijk die de relaties tussen de generaties ondermijnen is het aanwakkeren van wantrouwen en de achterdocht die tussen kinderen en hun ouders ontstaat. “Er zijn kinderen die doelwit zijn om de ouders te straffen, of worden gebruikt om hun ouders te bespioneren”, zegt Morley. “Dit kan achterdocht en wantrouwen in een gezin creëren.”

En dan, zegt Morley, is er school. “kinderen en jongeren hebben ervaringen op school waar hun ouders geen deel van uitmaken. De druk die zij op school ondervinden van hun leraren en leeftijdsgenoten, kunnen gevoelens van onbegrip creëren. De verschillende belevingswerelden kunnen ook leiden tot gevoelens van verwarring en afstand met betrekking tot hun christelijke geloof. Ook op deze manier wordt de relatie tussen de generaties verder uitgedaagd.”

Schadelijk effect

Voor de onderzoekers van Open Doors is het duidelijk dat de gewelddadige aanvallen, de misverstanden en het wantrouwen schadelijk zijn voor de kerk. “De druk en de gevolgen kunnen het gevoel van saamhorigheid en verbondenheid van kinderen en jongeren met de kerk, christelijke gemeenschappen en gezinnen, verzwakken of zelfs afbreken”, zegt Morley. “Dit heeft een schadelijk effect op de eenheid van de kerk en haar vermogen om door te gaan en te groeien in een omgeving van acute vijandigheid tegen het christelijk geloof.”

Jaarlijks doet Open Doors onderzoek naar de specifieke gevallen en de invloed van vervolging op jongeren en kinderen. Het rapport van 2022 wordt op 15 september gepubliceerd.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Jongeren in Oost-Maleisië 2 november 2022

Open Doors helpt jongeren in Oost-Maleisië tegen gedwongen bekeringen 

In de plattelandsgebieden van Maleisië zijn jongeren vaak het doelwit van gedwongen bekering, met de intentie de samenleving in de richting van één dominante religie te duwen. Een tegengeluid brengen kost veel moeite en energie. De gebieden zijn vaak ver afgelegen en moeilijk bereikbaar. Toch is Open Doors in samenwerking met lokale partners de afgelopen jaren actief geweest in het jongerenwerk in het oosten van Maleisië.  Anders dan in Nederland […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven