‘We moeten ons meer uitspreken’

Anastasia Horman, Open Doors-woordvoerder in Brussel, geeft een toelichting op aanbevelingen bij de Ranglijst Christenvervolging.

De Ranglijst Christenvervolging 2024 is woensdag in het Europees Parlement in Brussel gepresenteerd. “We moeten ons meer uitspreken”, vinden veel Europarlementariërs.

“We willen de cultuur in Jemen of het Midden-Oosten niet veranderen. We vragen alleen om bestaansrecht. Kunnen we elkaar accepteren?” Aan het woord is Hassen al-Yemeni (niet zijn echte naam). Hij werd van moslim christen in Jemen en dat kwam hem duur te staan. Gevangenisstraf, beschuldiging van spionage, alleen maar omdat hij volgeling van Jezus was geworden. “Voor de islam naar Jemen kwam, waren er veel christenen en kerken. Nu hebben we geen kerkgebouw; maar we horen verhalen van vele Jemenieten die christen worden.”

Al-Yemeni sprak woensdag bij de presentatie van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging in het Europees Parlement in Brussel. Europarlementariër Miriam Lexmann (EPP) was de officiële organisator van het evenement waar een kleine tachtig Europarlementariërs, stafleden, EU-diplomaten, vertegenwoordigers van stichtingen en andere geïnteresseerden op afkwamen.

Naast een algemene introductie van de ranglijst bevindingen stonden persoonlijke verhalen van moslimbekeerlingen uit Jemen en Soedan centraal. In hun geboorteland zijn zij na hun bekering mensen zonder identiteit, vervolgd door de overheid en afgewezen en vaak ook vervolgd door hun gemeenschap.

Honderd jaar

Frans van Daele, de speciaal gezant voor vrijheid van religie en levensovertuiging buiten de EU, vertelde over het mandaat dat hij heeft. Hij benadrukte de enorme omvang van de schendingen van de vrijheid van religie en levensovertuiging. “Er is genoeg werk voor de komende honderd jaar.” Zijn aanpak is in eerste instantie diplomatiek, waarbij we, zo zei hij, er op moeten letten onze westerse denkbeelden niet op te dringen.

Miriam Lexmann klonk bezorgd over de situatie rondom geloofsvrijheid buiten, maar ook binnen de EU en de specifieke aandacht voor christenen die vervolgd worden. “Het lijkt wel of onze stem steeds meer ingeperkt wordt, zelfs in het Europees Parlement. We moeten ons juist meer uitspreken over geloofsvervolging, samen met alle andere politieke partijen. In Europa hebben we allerlei mogelijkheden en instituten, maar daar moeten we dan wel gebruik van maken.”

Lexmann besloot de bijeenkomst met de woorden: “Laten we hopen dat het rapport van volgend jaar meer verhalen van hoop heeft, meer voorbeelden van waar de verschil hebben kunnen maken.” De ranglijst is gratis te bestellen bij Open Doors.

Foto onder: Het Open Doors-team in Brussel (v.l.n.r.) Laetitia Kemp (OD France), Wimco Ester (OD Nederland), Anastasia Hartman (woordvoerder van Open Doors in Brussel), Guillaume Guennec (OD France) en Cristian Nani (OD Italia), tevens schrijver van boek ‘De Afvallige’.

5

Jemen

Jemen staat op plek 5 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven