Zeven jaar cel voor verkopen Chinese christelijke boeken" />

Zeven jaar cel voor verkopen Chinese christelijke boeken

China –Een christelijke boekhandelaar in China is veroordeeld tot zeven jaar cel en een hoge boete. Hij verkocht online boeken die niet in China waren geregistreerd.

Zhang Xiaomai werd op 27 september veroordeeld door de rechtbank in Linhai voor ‘illegale zakelijke activiteiten’. Voor zijn online shop kocht hij boeken buiten China. Naast de gevangenisstraf moet hij (omgerekend) 25.000 euro betalen.

Een bron in China vertelde Open Doors: “Dit is niet de eerste keer dat een verkoper van christelijke boeken een celstraf kreeg. Maar zo’n lange tijd in de gevangenis en zo’n hoge boete is opvallend.” Hij vervolgt: “De verkoop van christelijke boeken wordt al een tijd door de Chinese overheid aan banden gelegd. Maar de Chinezen zijn creatief door zulke boeken op verschillende online platforms beschikbaar te maken. Een van de problemen met het invoeren van boeken is dat ze geen Chinees ISBN-nummer hebben. Dat is de reden dat ze als illegaal worden bestempeld en dat de overheid jacht maakt op deze titels en de verkopers ervan.”

Ambtenaren gaan zelfs zo ver dat ze klanten opsporen om bewijsmateriaal te verzamelen. Sommige klanten werden gedwongen om hun gekochte artikelen terug te sturen.

Ook het plaatsen van christelijke content op online platforms ligt gevoelig in China. De overheid zet platforms onder druk om christelijke content zoals video’s te weigeren.

Sinds 2014 neemt christenvervolging in China toe. Christenen verliezen hun baan om hun christelijke geloof, kerken worden binnengevallen door de politie en gesloten. Kerkleiders en gewone gelovigen zijn geschokt over de toenemende druk van de overheid. In 2021 viert de Chinese Communistische Partij haar 100-jarig bestaan. Christenen in het land verwachten dat de overheidscontrole zal intensiveren.

China staat op plek 23 op de Ranglijst Christenvervolging.

Bron: China Aid, Open Doors, China Christian Daily
Foto: Open Doors – Christelijke boeken in een boekwinkel in Chengdu (Sichuan)

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven