Mary

De moed van een jonge vrouw

54 dagen lang is ze een gevangene. Ze wordt misbruikt en onteerd. Maar de twintigjarige Mary* blijft haar belagers recht in de ogen kijken. “Weten jullie echt niet, dat wat jullie doen verkeerd is? Geef je leven aan Jezus!”

Op een zondag zit Mary in de kerk als ze een geweerschot hoort. Ze weet dat dat maar één ding kan betekenen: het dorp wordt overvallen. Mary springt op en rent voor haar leven.
In Mary’s dorp, in het noordwesten van Nigeria, leven de inwoners voortdurend met de angst voor een aanval door gewapende groepen. De groep die het nu op hen voorzien heeft, bestaat uit islamitische Fulani-herders. In hun zoektocht naar weidegrond voor hun vee, overvallen ze regelmatig christelijke dorpen, waarbij ze niet schromen de huizen in brand te steken, de inwoners te doden of vrouwen te ontvoeren.

Mary en haar dorpsgenoten proberen te ontkomen aan de slachting, maar niet iedereen vindt een veilig heenkomen. Verschillende mensen worden neergeschoten, onder wie Mary’s oom. Mary vlucht zo snel als ze kan, als ze ineens haar zus hoort roepen. Even twijfelt ze, dan rent ze terug. Maar een Fulani-herder blokkeert haar de weg.

Ontvoerd

“Die God van jullie is niet echt, op Hem hoef je niet te rekenen”, spotten ze.

Mary wordt met nog drie vrouwen gevangengenomen. De Fulani nemen hen mee op een urenlange tocht door het bos, waarbij ze de vrouwen slaan en bedreigen. “Die God van jullie is niet echt, op Hem hoef je niet te rekenen”, spotten ze. Maar hoe wanhopig haar situatie ook is, Mary voelt Gods aanwezigheid wel degelijk. Hij geeft haar kracht en moed.

Tegen middernacht bereikt de groep het kamp van de Fulani. Het is het begin van een zware tijd: overdag moet Mary koken voor de Fulani, ’s nachts wordt ze door hen misbruikt. Ze bidt God om bevrijding, om een einde aan haar pijn. Als een van de mannen op een dag naast haar komt zitten, confronteert ze hem met zijn afschuwelijke misdaden. “Weten jullie echt niet, dat wat jullie doen verkeerd is?”, vraagt ze hem op de man af. Hij geeft toe dat ze dat best weten, maar dat ze er niet mee kunnen stoppen. “Maar dat kan wél”, verzekert Mary hem. “Geef je leven aan Jezus en Hij zal je vergeven. Dan kun je stoppen met al je wandaden.”

Maar de mannen met wie ze het evangelie deelt, staan niet open voor haar boodschap. Het misbruik gaat door.

Losgeld

De Fulani vragen losgeld voor de vrouwen. Een enorm bedrag, dat de dorpelingen niet kunnen betalen. Mary smeekt de leiders van de Fulani het bedrag te verlagen, maar ze zijn onvermurwbaar. Er moet betaald worden, of de vrouwen zullen het met de dood bekopen.

Mary blijft tot God bidden om uitkomst. “We hebben niemand anders die ons kan redden. Alleen Uw kracht en genade kunnen ons hier weghalen”, bidt ze. En haar gebed wordt verhoord. Tegen alle verwachting in weten Mary’s familieleden het losgeld bijeen te brengen. Na 54 lange, afschuwelijke dagen worden de vrouwen vrijgelaten.

Mary is vrij. Maar wat ze heeft meegemaakt, laat haar niet los. “Ik bleef er steeds aan denken. Elke nacht droomde ik over wat me was overkomen op die plek. Mijn gedrag veranderde volledig. Ik kon niet meer bij mensen in de buurt zijn; als ik lachte, lachte mijn hart niet mee. De pijn hield nooit op.”

Als ik lachte, lachte mijn hart niet mee.

Ook Mary’s ouders hebben het niet makkelijk. Zij moesten veel geld lenen voor het losgeld – meer geld dan ze ooit kunnen terugbetalen. In hun cultuur, waar eer en schaamte ontzettend belangrijk zijn, is die schuld een grote bron van schaamte. Omdat ze de last daarvan niet meer kunnen dragen, verhuist het gezin naar een ander gebied.

Onteerd

Als Mary hoort over een traumacentrum, besluit ze erheen te gaan. Ze hoopt er genezing te vinden van haar geestelijke wonden. De medewerkers van het centrum leggen Mary uit wat een trauma is en hoe ze ermee om kan gaan. Ze helpen haar om haar ware identiteit als Gods geliefde dochter te begrijpen. Dat is belangrijk in een cultuur waarin slachtoffers van seksueel geweld gezien worden als ‘onteerd’; een verschrikkelijk, onrechtvaardig stigma in een situatie die toch al ondraaglijk is voor het slachtoffer.

Mary vertelt dat de traumazorg haar echt helpt. “Ik zal nooit meer helemaal dezelfde zijn, maar ik heb het gevoel dat ik weer zo normaal mogelijk ben. Ik kan God niet genoeg bedanken voor de vrede die Hij in mijn leven brengt.”

Slecht nieuws

Helaas moeten wij Mary’s verhaal afsluiten met slecht nieuws. Enige tijd na dit interview overleed Mary aan de complicaties van een operatie. Omdat Mary en haar familie haar verhaal graag wilden delen, hebben wij het toch gepubliceerd. Mary hoopte dat al haar geestelijke broers en zussen willen bidden voor haar land. Bid je mee dat God ingrijpt en Zijn vrede geeft in Nigeria?

Fulani

Onheilspellende opmars in de Sahel

In de entreehal van het Open Doors-kantoor hangt een levensgrote foto van een kerkdienst in Soedan. ‘We worden geveld, maar gaan niet te gronde’, staat erbij. Profetische woorden over Afrika. Het aantal christenen in Afrika groeit explosief. Waren het er in 2005 al 410 miljoen, de verwachting is dat hun aantal in 2025 tot 733 miljoen zal oplopen. Dat is de helft van de Afrikaanse bevolking. Toch is het geen […]

Lees het verhaal
Nacht van Gebed bord

Niet flierefluiten, maar bidden

Ieder jaar bidden honderden mensen in Nederland en Vlaanderen een nacht lang voor vervolgde christenen. Dit jaar, van vrijdag 31 mei op zaterdag 1 juni, is de 37e editie van de Nacht van Gebed. Hoe is dit fenomeen eigenlijk begonnen? En wat zijn redenen om een hele nacht op de knieën te gaan? De allereerste Nacht van Gebed werd in 1988 in Ermelo gehouden. Het was het begin van een […]

Lees het verhaal
Open Doors Magazine 2024

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Het nieuwste nummer van ons magazine, dat rond 12 maart op je deurmat valt, staat in het teken van de vervolgde vrouwen. In dit nummer van het Open Doors-magazine lees je onder ander over Simin […]

Vraag ‘m nu aan!
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven