Sele’s vader werd vermoord om zijn geloof

De 13-jarige Sele uit Nigeria houdt van Kerst. Elke jaar kijkt hij er weer naar uit. Maar steeds is hij zich ook pijnlijk bewust van de lege plaats aan tafel.

Gekleed in zijn zondagse kleren – een wit overhemd en een nette broek – maakt Sele zich samen met zijn familie klaar voor de dienst op kerstavond. Sele geniet ervan: “Het leukste aan Kerst vind ik de toneelstukjes die opgevoerd worden in de kerk, het zingen, en het uitdelen van de kerstcadeaus.”
Na de dienst eet Sele’s familie samen met de buren een eenvoudige maaltijd. Ze zingen met elkaar en iedereen pakt een klein cadeautje uit.

Hoe gezellig ook, iedereen is zich pijnlijk bewust van de lege stoel aan tafel. Sele’s vader, Solomon, werd in 2011 vermoord omdat hij christen was. Sele was nog maar twee jaar oud.

Overal geweerschoten

Cecelia vertelt: “Het was zondag. Hij ging die ochtend naar de markt. Zijn neef was overleden en ik was eten aan het klaarmaken om naar het huis van de familie te brengen.” Cecelia en de kinderen wachtten op Solomon in het huis van zijn neef. Maar op die bewuste dag werden christenen massaal aangevallen in de stad. “We hoorden geweerschoten en er was overal rook. Solomon belde me op en zei dat ik naar huis moest gaan om voor de kinderen te zorgen. Hij zei dat alles in de stad in brand stond, maar dat ik rustig moest blijven. Ik was vreselijk ongerust. Toen ik hem weer probeerde te bellen, kreeg ik hem niet meer te pakken.”

Solomon kwam niet naar huis. Ook de volgende dag was er nog geen teken van leven. “Later die dag vertelden ze me dat mijn man was vermoord. In de namiddag hebben we hem begraven. Op dat moment schreeuwde ik het uit.”

Midden-Nigeria, de regio waar Sele woont, werd al langere tijd geteisterd door geweld. Volgens lokale christenen maakten radicale moslims misbruik van de complexe politieke situatie. Deze moslims waren niet blij met de aanwezigheid van zoveel christenen in de regio en sloegen toe. De dag dat Sele’s vader werd vermoord, wisten de aanvallers ongetwijfeld dat zij het hart van een christelijk gezin hadden geraakt. Maar de Here God heeft Sele’s gezin nooit verlaten en wat dat betreft is het plan van de aanvallers is mislukt. Cecelia: “Ik klampte mij vast aan de Here Jezus.”

Gebeden verhoord

Dankzij Sele’s oom en tante heeft de familie nu een huis om in te wonen. “Ons huis is een gebedsverhoring. God heeft me ermee gezegend”, vertelt Cecelia. Ze is erin geslaagd om zonder haar man door te gaan met het boerenbedrijf. ‘s Middags en in het weekend bewerkt het gezin de landbouwgrond rond het huis. De kinderen helpen mee om voldoende eten op tafel te krijgen.
Voor sommige kinderen is het veld bij hun huis het eindstation van hun toekomst, simpelweg omdat er geen extra geld is voor school. Sele kan wél naar school, met steun van Open Doors.

Dankzij uw bijdrage heeft Open Doors in 2020 aan meer dan 600 Nigeriaanse kinderen uit kwetsbare gezinnen studiebeurzen verstrekt. Tegen het einde van 2021 hopen we 1.450 kinderen een studiebeurs te kunnen geven.

Naar school

Sele zit op een goede school. De meesters en juffen geven goed voorbereide lessen. Alle kinderen hebben een eigen tafeltje en er is aandacht voor elk kind. Dat is best bijzonder, want in veel Nigeriaanse klaslokalen zitten de kinderen dicht op elkaar. Dit is bovendien een christelijke school. Voor Sele is het een veilig plek om te bidden en openlijk over zijn geloof te praten.
Sele is leergierig en doet enthousiast mee. “Ik hou van school. Mijn leraren geven me heel goed les en ze helpen me om later dokter te kunnen worden. Ik wil namelijk levens redden en mensen helpen.”

Kerstcadeau

Tijdens ons bezoek aan Sele wilden we hem verrassen met een kerstcadeau. We belden van tevoren zijn moeder om te vragen wat hij nodig had. Ze gaf verlegen toe dat ze geen geld had om nieuwe kleren te kopen, terwijl haar tiener allang uit zijn kleren is gegroeid. We gaven Sele een nieuw overhemd, een nieuwe broek en een geïllustreerde Bijbel. De vreugde en verrassing op zijn gezicht was onbetaalbaar!

Ga mee op virtuele reis naar Nigeria

Ontdek het land van Sele tijdens de virtuele reis op 13 en 14 december. Tijdens deze reis staan we stil bij de schrijnende verhalen van vervolgde broers en zussen. Kijk voor meer informatie op onze website.