Elk jaar stelt de onderzoeksafdeling van Open Doors de Ranglijst Christenvervolging samen. Op die lijst staan de vijftig landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd vanwege hun geloof.

De twee nieuwkomers op de Ranglijst Christenvervolging 2023 zijn de Unie der Comoren en Nicaragua.

Unie der Comoren

De Unie der Comoren viel vorig jaar nog net buiten de lijst (nummer 53), maar staat nu op 42.

De stijging heeft vooral te maken met de verder toenemende druk vanuit de overheid en de gemeenschap.

De overheid heeft openlijk verklaard dat er geen geloofsvrijheid is voor de eigen bevolking, maar alleen voor buitenlanders. Een lokale christen die zijn geloof uit, hangt een boete en een gevangenisstraf van mogelijk een jaar boven het hoofd.

Unie der Comoren

Nicaragua

Nicaragua kwam dit jaar de ranglijst binnen op de 50e plaats.

De totaalscore van Nicaragua nam flink toe in de rapportageperiode van de ranglijst 2023. Dit is het gevolg van overheidsdruk die al eerder was ingezet. President Ortega en zijn vrouw proberen elke afwijkende mening het zwijgen op te leggen. De christelijke geloofsgemeenschap in Nicaragua vormt een specifiek doelwit omdat zij een goede reputatie in het land hebben. Overheidsdruk op christenen uit zich bijvoorbeeld in sluiting van christelijke scholen en universiteiten, het stopzetten van christelijke radio- en tv-stations, willekeurige gevangenschap en religieuze leiders die het land uit worden gezet.

Christelijke leiders van verschillende denominaties, maar in het bijzonder als zij gelinkt zijn aan de katholieke kerk, worden in de gaten gehouden, en hebben te maken met discriminatie en andere vormen van vijandigheid. Het doel van deze vijandigheid is om een kritische stem van gelovigen het zwijgen op te leggen en kerkleiders in diskrediet te brengen.

Meer over Nicaragua

Nicaragua