De kerk op de vlucht
Vluchtelingenrapport 2022
In 58 van de top 76 landen op de Ranglijst Christenvervolging worden christenen vaak met geweld uit hun huizen verdreven vanwege hun geloof. Wereldwijd zijn er nu 100 miljoen mensen gedwongen om hun huizen te verlaten, veelal door religieuze vervolging. De stijging in het aantal ontheemden komt deels door toenemende conflicten en geweld, wat extra druk legt op christenen en andere religieuze minderheden.
Gedwongen om te vluchten
Religieuze vervolging dwingt christenen vaak om hun huizen en gemeenschappen te verlaten. Soms gebeurt dit met opzet als een strategie om het christendom volledig uit een dorp, regio of land te verwijderen. Deze gedwongen ontheemding scheidt christenen van hun gemeenschappen, wat hun veerkracht en identiteit ernstig aantast. Ze verliezen niet alleen hun huizen, maar ook hun netwerken voor sociale, financiële steun en bescherming.
Ontheemde christenen staan voor voortdurende uitdagingen zoals psychologisch geweld en fysieke onzekerheid. Deze problemen kunnen variëren afhankelijk van hun leeftijd, geslacht, geloofsachtergrond, etniciteit of publieke positie. Gewelddadige religieuze groeperingen, overheidsfunctionarissen en zelfs familieleden kunnen bijdragen aan hun vervolging.
Er is meer kennis en begrip nodig over de specifieke problemen waarmee christelijke vluchtelingen en ontheemden worden geconfronteerd. Dit zal helpen om beter aan hun beschermingsbehoeften te voldoen en hen te ondersteunen in hun strijd tegen discriminatie en machteloosheid.
Gerelateerd
Kom in actie
Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.