fbpx
Saleh-uit-Jemen-bijbellezen

De ‘christengek’

De ene keer is het een sms’je, andere keren een telefoontje. Maar de boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ De woorden zijn beangstigend, maar ze weerhouden evangelist Saleh* uit Jemen er niet van om mensen over Jezus te vertellen.

Voor Saleh is opgejaagd worden niks nieuws. “Als ik thuis zou blijven, zou ik veilig zijn. Maar wat voor christen zou ik zijn als ik mijn leven niet geef zodat anderen de Weg, de Waarheid en het Leven leren kennen?”

Christen in Jemen

Saleh is een lokale partner van Open Doors in Jemen, een van de gevaarlijkste plaatsen in het Midden-Oosten om Jezus te volgen. In dit islamitische land hebben christenen te vrezen voor vervolging vanuit de overheid, familie en gemeenschap. Daarnaast groeit de invloed van gewelddadige islamitische groeperingen. Veel christenen houden hun geloof geheim en ontmoeten nooit een andere gelovige. Als hun geloof wordt ontdekt, riskeren ze mishandeling, opsluiting, marteling of zelfs de dood.

Ondanks het gevaar zijn er toch christenen die in het diepste geheim samenkomen. Saleh is een van hen. “Samen met mijn broers startte ik een huiskerk. Met andere huiskerkleiders en evangelisten kwamen we bij elkaar om de Bijbel te bestuderen, te bidden en elkaar te bemoedigen.” Een kerk opzetten was een moedige onderneming, maar niet een zonder gevaar. Het duurde niet lang voordat Saleh’s broers door de autoriteiten worden opgepakt en opgesloten in de gevangenis, nota bene terwijl ze onderweg zijn om nieuwe gelovigen te dopen.

Bidden en vasten

Als Saleh en de andere gelovigen horen van de arrestatie, breekt er een tijd van bidden en vasten aan voor de veilige terugkeer van de gevangenen. “Een van de mannen uit onze huiskerk bood aan om in hun plaats de gevangenisstraf te dragen, zodat zij hun bediening konden voortzetten.” Als Saleh eraan terugdenkt, raakt het hem nog. “Ik vond het zo bemoedigend. Het liet me zien hoe we één zijn in Christus en hoe Zijn liefde ons samenbrengt.”

Het is een intense tijd. Met zijn broers opgesloten, loopt Saleh ook gevaar. Met alle verhoringen en persoonlijke eigendommen die de autoriteiten in handen hebben, is het slechts een kwestie van tijd voor ze Saleh vinden. Zijn familie smeekt hem om het land te ontvluchten.

“Wat moest ik doen? Mijn familie vreesde voor mijn leven. Maar als ik zou vluchten, wat was ik dan voor voorbeeld voor de gelovigen in onze huiskerk? Ik wist dat dit zou kunnen gebeuren toen ik ervoor koos om Jezus te volgen.”

“Ik was verscheurd door angst en twijfel”, blikt Saleh erop terug. “Wat moest ik doen? Mijn familie vreesde voor mijn leven. Maar als ik zou vluchten, wat was ik dan voor voorbeeld voor de gelovigen in onze huiskerk? Ik wist dat dit zou kunnen gebeuren toen ik ervoor koos om Jezus te volgen.”

Saleh blijft, maar vanwege het grote gevaar duikt hij onder. “Ik heb uren gehuild. Sommige dagen was ik hoopvol en sterk. Op andere dagen voelde ik me zwak en wanhopig. In die donkere tijden voelde ik Gods aanwezigheid. Ik wist dat op dat moment broers en zussen wereldwijd voor me baden.”

Na twee maanden worden alle gebeden verhoord: Saleh’s broers worden vrijgelaten. “Een wonder van God! Er zijn zelfs verschillende gevangenen tot geloof gekomen door het getuigenis van mijn broers!” vertelt Saleh. Samen met zijn broers vlucht hij naar een buurland.

Doodsbedreigingen

Vandaag de dag reist Saleh regelmatig naar Jemen om zo’n zeventig christelijke gezinnen te discipelen, te trainen en te helpen met medische hulp en voedsel.

Of hij nu geconfronteerd wordt met ondervragingen van autoriteiten of doodsbedreigingen op zijn mobiele telefoon, Saleh zal niet stoppen om te gaan waar Jezus hem leidt. “Ik krijg vaak de bijnaam ‘de christengek’ omdat ik blijf doorgaan, welke doodsverwensing ik ook krijg. Maar al deze berichten maken me juist alleen maar meer vastberaden om de boodschap van Christus te verkondigen.”

*Schuilnaam

Ji-ho-met-haar-vader

Het zout der aarde

Toen ik uit school kwam en de poort naar onze tuin opende, hoorde ik geschreeuw en zag ik mannen met schoppen in de tuin graven. Binnen waren nog meer mannen. Ze schreeuwden tegen mijn vader, die ineengedoken in een hoek zat. “Appa, papa!”, riep ik. Ik vloog op hem af en sloeg mijn armen om zijn nek. Mijn naam is Ji-ho*. Nooit zal ik de dag vergeten dat ze mijn […]

Lees meer

Toegewijd tot in de dood

Toen Kim Il-sung, de eerste leider van Noord-Korea, aan de macht kwam, verklaarde hij christenen al snel tot staatsvijand. Voortaan moest hij zelf als god vereerd worden. Kim liet Noord-Koreaanse kerkleiders doden of gevangen zetten. De kerk ging ondergronds. “Sindsdien leren Noord-Koreanen van jongs af aan dat christenen gevaarlijke vijanden zijn, die met wortel en tak uitgeroeid moeten worden”, legt veldwerker Simon* uit. Hij dient al meer dan 35 jaar […]

Lees meer
Open Doors Magazine 2024

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Breek de stilte. Dat is het thema van het nieuwste Open Doors magazine dat rond 10 september verschijnt. 16.2 miljoen christenen zijn op de vlucht in Sub-Sahara Afrika. Maar, niemand praat erover. De wereld, de […]

Vraag ‘m nu aan!
Scroll naar boven