Toegewijd tot in de dood

Toen Kim Il-sung, de eerste leider van Noord-Korea, aan de macht kwam, verklaarde hij christenen al snel tot staatsvijand. Voortaan moest hij zelf als god vereerd worden. Kim liet Noord-Koreaanse kerkleiders doden of gevangen zetten. De kerk ging ondergronds.

“Sindsdien leren Noord-Koreanen van jongs af aan dat christenen gevaarlijke vijanden zijn, die met wortel en tak uitgeroeid moeten worden”, legt veldwerker Simon* uit. Hij dient al meer dan 35 jaar onder Noord-Koreaanse christenen. “Noord-Koreanen staan hierdoor zeer, zeer vijandig tegenover het christendom.”

Noord-Korea staat al ruim 20 jaar bovenaan de Ranglijst Christenvervolging. Nergens ter wereld is het zo gevaarlijk om christen te zijn als in dat land. Toch is het voor Simon geen raadsel waarom de kerk in Noord-Korea nog steeds overleeft: “God verhoort de gebeden van Noord-Koreanen en werkt door hun gebeden heen. Ik zie overal Gods onzichtbare hand, vol genade en bescherming. Ik wilde dat ik in detail kon uitleggen hoe Hij werkt!”

Hongersnood

Simon ontvangt regelmatig brieven van kerkleiders uit heel Noord-Korea en hoort zo over hun situatie, hun nood en hun hoop. “Het grootste probleem waar Noord-Koreanen mee geconfronteerd worden, is: hoe kom ik aan mijn dagelijkse levensbehoeften? Bijna de helft van de bevolking is ondervoed.” Simon legt uit: “Het voedsel dat er wel is, is vooral voor de elite en het leger bestemd. Noord-Korea telt een miljoen soldaten die gevoed moeten worden. De restjes gaan naar de gewone burger, tegen extreem hoge prijzen. En christenen staan helemaal achteraan in de rij. Op dit moment fungeren velen van hen als de handen en voeten van Jezus, door hun buren te dienen met voedsel en medeleven. Zo hopen zo de liefde en hoop die Jezus geeft, te kunnen delen.”

Een groeiende kerk

Simon ziet de kerk in Noord-Korea groeien, ondanks de felle tegenstand vanuit de overheid. “Dat is de kracht van het evangelie. God vormt christenen in Noord-Korea hun hele leven lang, van generatie op generatie. Ze zetten hun levens op het spel voor hun geloof. Worden ze ontmaskerd als christen, dan krijgt vaak de hele familie dezelfde straf. Soms belanden ze in een strafkamp, soms betekent het hun dood. Maar dat risico nemen ze. Ze zijn toegewijd tot in de dood – maar ze zijn ook vol hemelse hoop.”

““Toch is het nodig dat hun kinderen net zo sterk in hun geloof komen te staan als zij, willen ze het vol kunnen houden. ”

De grootste zorg die deze christenen hebben, is hoe ze hun geloof door kunnen geven aan hun kinderen. Ze zouden graag vertellen over alles wat God in hun leven gedaan heeft, maar dit is bijzonder gevaarlijk en vraagt heel veel wijsheid. “Toch is het nodig dat hun kinderen net zo sterk in hun geloof komen te staan als zij, willen ze het vol kunnen houden. Daarom sturen we vragenlijsten naar Noord-Koreaanse christenen, zodat ze aan kunnen geven aan welk materiaal ze behoefte hebben om hun kinderen op te kunnen voeden. Via onze netwerken in andere landen proberen we die dan te leveren.”

Radio-uitzendingen

Via diezelfde netwerken voorziet Open Doors Noord-Koreaanse christenen ook van basisbehoeften zoals voedsel, medicijnen en warme kleding. Daarnaast wordt dagelijks een christelijk radioprogramma uitgezonden, via een radiostation buiten Noord-Korea. Het luisteren naar deze zender is illegaal en kan zwaar bestraft worden, maar de zender bereikt dagelijks duizenden geheime gelovigen in Noord-Korea. De uitzending omvat onder andere een schriftlezing en Bijbelstudie.

“We konden het programma ontwikkelen met de feedback van christenen in Noord-Korea”, vertelt Simon. “Onze bronnen in Noord-Korea vertelden ons bijvoorbeeld dat ze toegerust willen worden om het evangelie te delen, mocht het land ooit opener worden. En tijdens de coronapandemie hebben we op hun verzoek een radioprogramma over de wereldwijde, vervolgde kerk ontwikkeld. Noord-Koreaanse christenen kunnen vervolgde christenen zelf niet materieel helpen, maar ze kunnen wel voor hen bidden en dat willen ze dan ook graag doen.”

Tot slot legt Simon uit met welk doel dit alles gebeurt. “We willen christenen in Noord-Korea helpen overleven, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Naar de roeping die God gaf aan Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors: ‘Versterk het overige, wat dreigt te sterven’ (Openbaring 3:2).”

*Schuilnaam

Saleh-uit-Jemen-bijbellezen

De ‘christengek’

De ene keer is het een sms’je, andere keren een telefoontje. Maar de boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ De woorden zijn beangstigend, maar ze weerhouden evangelist Saleh* uit Jemen er niet van om mensen over Jezus te vertellen. Voor Saleh is opgejaagd worden niks nieuws. “Als ik thuis zou blijven, zou ik veilig zijn. Maar wat voor christen […]

Lees meer
Ji-ho-met-haar-vader

Het zout der aarde

Toen ik uit school kwam en de poort naar onze tuin opende, hoorde ik geschreeuw en zag ik mannen met schoppen in de tuin graven. Binnen waren nog meer mannen. Ze schreeuwden tegen mijn vader, die ineengedoken in een hoek zat. “Appa, papa!”, riep ik. Ik vloog op hem af en sloeg mijn armen om zijn nek. Mijn naam is Ji-ho*. Nooit zal ik de dag vergeten dat ze mijn […]

Lees meer
Open Doors Magazine 2024

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Breek de stilte. Dat is het thema van het nieuwste Open Doors magazine dat rond 10 september verschijnt. 16.2 miljoen christenen zijn op de vlucht in Sub-Sahara Afrika. Maar, niemand praat erover. De wereld, de […]

Vraag ‘m nu aan!
Scroll naar boven