‘Deze beker vertelt mij:
‘Wees niet bang’’
“Laat deze beker alsjeblieft overal zien en vertel ons verhaal, zodat kerken in het Westen zich vereenzelvigen met het Lichaam van Christus in het Midden-Oosten.” Met die woorden drukte vader Thabet in 2016 een zwartgeblakerde avondmaalsbeker in de handen van een Open Doors-veldwerker.
Het is niet zomaar een avondmaalsbeker. Voor vader Thabet en de gemeenteleden in Karamles, Irak, is deze beker heel bijzonder. En dat heeft alles te maken met het kruis dat op deze beker staat. Het is een van de weinige kruizen die het geweld van terreurbeweging IS overleefde. Toen IS in 2014 het dorp binnenviel, probeerde ze alle christelijke symbolen te vernielen. Bijna alle kruizen en religieuze voorwerpen in Karamles gingen kapot.
Zwartgeblakerd maar prachtig
Ruim twee jaar later, toen IS verdreven was, keerden de christenen weer terug naar hun dorp. Wat ze zagen waren geplunderde en uitgebrande huizen. Ook de kerk was compleet verwoest. Op de vloer van de verwoeste kerk lag de avondmaalsbeker. Een symbool van hoop, liefde, dood en pijn.
Een Open Doors-medewerker kreeg de beker mee naar huis, met daarbij de oproep om het verhaal van de kerk in het Midden-Oosten verder te vertellen. In Nederland maakte schilder Henk Helmantel een stilleven van deze beker. Het schilderij met brood en avondmaalsbeker symboliseert dat christenen samen één lichaam zijn.
De beker staat symbool voor liefde, kruisiging en pijn.
Medewerkers van Open Doors brachten onlangs een bezoek aan vader Thabet. Samen blikten ze terug op de grote rol die de beker in het leven van de priester speelt.
“Zoals je weet, gebruiken we de beker bij het avondmaal tijdens de mis”, vertelt hij. “Onze Heer werd gemarteld, in elkaar geslagen en gekruisigd. De beker staat symbool voor liefde, kruisiging en pijn. Het drukt de pijn van onze Here Jezus uit, maar ook onze pijn.”
Blijdschap overheerst
“Toen we terugkeerden (naar Karamles), gingen we direct naar de kerk om te kijken wat er gebeurd was”, herinnert hij zich. “We zagen dat het gebouw tot aan de grond was afgebrand.
Later maakten we plannen om schoon te maken en het puin op te ruimen. Mijn thuis, de kerk, was afgebrand, maar toch voelde ik me er thuis. Dat was het allerbelangrijkste. Maar er was ook pijn vanbinnen. Veel voorwerpen waren vernield, ook de voorwerpen die ik gebruikte. Alles was verbrand. Toch ben ik ondanks alles heel blij, want ik ben weer thuis.”
Verleden en toekomst
“De avondmaalsbeker verbindt ons verleden aan de toekomst. Zo zie ik de verbrande voorwerpen voor me die ik aantrof toen ik terugkeerde. Ze vormen de bouwstenen van mijn verhaal. Ik zie de beker als een startsein om opnieuw te beginnen, maar het is ook een herinnering aan het verleden.”
“Toen we vluchtten, maar ook toen we terugkeerden, was het de Here God die deze weg wees. Nu ik terugkijk op bepaalde keuzes die ik nam of acties die ik ondernam, besef ik dat de Here God me leidde. Ook de toekomst is in Gods hand. Ik weet niet hoe die eruit gaat zien. Uiteindelijk is de toekomst van het christendom niet afhankelijk van doelstellingen die behaald worden, maar gaat het over de manieren waarop de Here God de geschiedenis schrijft.”
De Here Jezus staat boven alles.
Lessen uit een beker
“De beker laat aan de ene kant zien hoe we vervolgd zijn, maar laat aan de andere kant ook zien hoe we standvastig zijn gebleven in geloof. De vervolgers worden zichtbaar, maar ook de Here Jezus die alles overwint. De beker vertelt me: ‘Wees niet bang’. We mogen dan wel vervolgd zijn, maar de Here Jezus staat boven alles. De beker is niet zomaar een verbrand metalen voorwerp, maar ik zie er mijn identiteit als christen erin terug. Blijf voor ons bidden, dat de Here God ons kracht geeft om open te zijn over ons geloof.”
Hoe een school de harten van mensen verandert
Een hoopvol project voor kinderen in Ethiopië Vervolging gaat niet aan kinderen voorbij. Dat weten Fasil* en Ezana* (7) maar al te goed. Op school werden ze gepest, geslagen en gediscrimineerd. Totdat er, met steun van Open Doors, op het terrein van de kerk een eigen school kwam. “De impact van deze school reikt verder dan alleen het onderwijs. Het heeft de harten van de gemeenschap veranderd.” Fasil & Ezana […]
Sticht vrede, bouw een school
Expres een lager cijfer krijgen. Pesterige opmerkingen horen over je geloof. Vernederd worden in de klas. Voor christelijke leerlingen kunnen de schooljaren een traumatische periode zijn. Open Doors steunt projecten om deze kinderen weer gelukkig te maken. Zoals in Ethiopië. Voor de tweelingbroers Fasil en Ezana Tadesse (hun verhaal staat op de voorgaande pagina’s) was de school lang een verschrikking. Als kinderen uit een evangelisch gezin kregen ze te maken […]
Gratis Open Doors Magazine
Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender. Bestel nu! Het Open Doors Magazine Breek de stilte. Dat is het thema van het nieuwste Open Doors magazine dat rond 10 september verschijnt. 16.2 miljoen christenen zijn op de vlucht in Sub-Sahara Afrika. Maar, niemand praat erover. De wereld, de […]