Getuigen­issen van Gods trouw

Wilma Veen, kunstenaar en auteur van Ik wonder jou, schreef in aanloop naar de Open Doors-dag een leesplan over de vervolgde kerk. We vroegen haar waarom ze juist dit thema heeft uitgekozen en wat de vervolgende kerk voor haar betekent.

“Al sinds mijn tienerjaren ligt Open Doors mij na aan het hart. Als kind kwam ik over de vloer bij Anne van der Bijl, omdat ik bevriend was met zijn kinderen. De verhalen die ik hoorde over Annes gevaarlijke reizen, maakten een diepe indruk op mij. Hij was echt een inspiratiebron.

Zo kwam het dat ik later zelf ook met Open Doors op reis ben gegaan. Tijdens die reizen heb ik gezien hoe vervolgde christenen verlangen naar getuigenissen en wonderen. Steeds zeiden ze: ‘Vertel ons meer en zegen ons!’. Als je in je leven maar één verhaal hoort van iemand die vervolgd wordt, vergeet je dat nooit meer. Ik vraag me altijd af: wat als ik in hun schoenen stond? Wat zou ik doen? Zou ik de moed en kracht hebben? Als spreker voor Open Doors heb ik hier regelmatig over mogen spreken en de verhalen van onze vervolgende broers en zussen mogen delen.

Stoer en dapper

In aanloop naar de Open Doors-dag heb ik een leesplan geschreven dat je gedurende één week kunt lezen. In dit leesplan deel ik iets uit mijn persoonlijke leven en sta ik stil bij christenen die om hun geloof worden vervolgd of bedreigd. Zoals Jeka, Hea Woo en Amin, die als spreker op de Open Doors-dag waren. Steeds stel ik weer de vraag: wat kunnen wij van hen leren?

Een verhaal dat mij in het bijzonder raakte, was dat van Jeka uit India. Hij krijgt te maken met fysiek geweld en tegelijkertijd wordt zijn gezin bedreigd. Dan besluit Jeka dat het tijd is om zijn land te verlaten en een nieuw leven te beginnen. Wij kunnen soms de indruk krijgen dat onze vervolgende broers en zussen stoer en dapper zijn. Maar soms redden ze het niet en gaan ze weg uit hun land. Ik denk zelf ook wel eens dat ik niet dapper genoeg ben om al die bedreigingen aan te kunnen. Juist daarom is het zo mooi dat Open Doors met deze mensen oploopt en ze helpt.

Blijf voor ze bidden

Met mijn leesplan wil ik mensen op een bijzondere manier bemoedigen en inspireren door getuigenissen te delen van christenen als Jeka. Ik hoop dat het mensen zal raken. We moeten meer dan ooit in beweging komen om onze broers en zussen te helpen en voor ze te bidden.”

“Ik wil mensen bemoedigen door getuigenissen van Gods trouw.”

Over ‘Ik Wonder Jou’

Het leesplan van Wilma Veen maakt onderdeel uit van ‘Ik Wonder Jou’. Dat is een dagelijkse bemoedigende e-mail die elke dag in twintig talen en in meer dan vijftig landen gelezen wordt. Daarnaast maakt Wilma wekelijkse een uitzending op YouTube. Ze vertelt: “Ik gebruik altijd de Bijbel als bron en basis, dat combineer ik met persoonlijke verhalen om de boodschap praktisch en toepasbaar te maken. Ik ben dankbaar als ik hoor dat mensen er door bemoedigd worden en weer nieuwe hoop krijgen”.

Saleh-uit-Jemen-bijbellezen

De ‘christengek’

De ene keer is het een sms’je, andere keren een telefoontje. Maar de boodschap is altijd hetzelfde: ‘Ze zijn naar je op zoek. Je gaat dood. Je dagen zijn geteld.’ De woorden zijn beangstigend, maar ze weerhouden evangelist Saleh* uit Jemen er niet van om mensen over Jezus te vertellen. Voor Saleh is opgejaagd worden niks nieuws. “Als ik thuis zou blijven, zou ik veilig zijn. Maar wat voor christen […]

Lees meer
Ji-ho-met-haar-vader

Het zout der aarde

Toen ik uit school kwam en de poort naar onze tuin opende, hoorde ik geschreeuw en zag ik mannen met schoppen in de tuin graven. Binnen waren nog meer mannen. Ze schreeuwden tegen mijn vader, die ineengedoken in een hoek zat. “Appa, papa!”, riep ik. Ik vloog op hem af en sloeg mijn armen om zijn nek. Mijn naam is Ji-ho*. Nooit zal ik de dag vergeten dat ze mijn […]

Lees meer
Open Doors Magazine 2024

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Het nieuwste nummer van het Open Doors magazine, dat rond 7 mei op je deurmat valt, staat in het teken van het explosieve geweld waar vervolgde broers en zussen in India onder lijden. In dit […]

Vraag ‘m nu aan!
Scroll naar boven