fbpx
Ming met een doos in zijn handen

Ming wordt gevolgd door camera’s

Ming* uit China zet zijn leven op het spel om het geloof met anderen te delen. In de regio waar hij woont, is christenvervolging aan de orde van de dag. Verdachte activiteiten moeten worden gemeld bij de overheid en de sociale controle is immens. Niets houdt Ming echter tegen om zich met hart en ziel in te zetten voor het verspreiden van Gods Woord. 

Ming tilt de zware dozen in zijn auto. Hij is zich ervan bewust dat hem arrestatie en gevangenisstraf boven het hoofd hangen als hij wordt betrapt met deze lading. Hij haalt zijn telefoon tevoorschijn en typt: ´Ik ben op weg naar de oude plek´. De ‘oude plek’ is codetaal. In deze regio in China worden telefoons en sociale media streng gecontroleerd. Hij schakelt zijn telefoon uit en haalt de simkaart eruit. Ming kijkt achterom, maar ziet niemand in het afgelegen steegje. Niemand behalve de camera’s die overal in China hangen, zelfs in de donkerste straatjes. De autoriteiten beschouwen hem dan misschien als misdadiger en zijn lading als illegaal, gevaarlijk is die allerminst. De dozen zijn gevuld met Bijbels.  

Hoewel dit smokkelen spanning en stress met zich meebrengt, weet Ming niet beter dan dat hij tegenstand ondervindt vanwege zijn geloof. Als hij in zijn studententijd in aanraking komt met het christelijk geloof kan dat bij hem thuis absoluut niet door de beugel. “Ik vertelde mijn vader dat ik christen was geworden en hoopte dat hij het kon accepteren, maar dit deed hij niet. Integendeel, hij gaf me aan bij de politie”, vertelt Ming. Ming ziet zich genoodzaakt te vertrekken naar een stad in het zuiden van China. Hij moet helemaal opnieuw beginnen, ver bij zijn familie vandaan.  

Roeping naar huis

In de stad waar hij terechtkomt, zijn de beperkingen voor christenen vanuit zowel de gemeenschap als de overheid minder streng. Kerken verwelkomen hem zelfs. In de kerk leert Ming meer over God en werden Bijbelteksten uitgelegd, waardoor zijn geloof sterker wordt. In de loop der jaren begint Ming zich thuis te voelen in deze nieuwe plaats. Hij voelt zich vrijer en bouwt er een bestaan op. Hij begint zijn eigen bedrijf en verdient een goed inkomen. Ook ontmoet hij zijn vrouw Hua* met wie hij een dochter krijgt.  

Ming heeft alles waar hij als kind alleen maar van kon dromen. Toch doet de groeiende band met God hem ook inzien dat hij zijn geloof niet voor zichzelf moet houden. “Dit was een keerpunt voor mij”, vertelt Ming. “Leren over Jezus deed me beseffen dat de mensen uit het dorp waar ik vandaan kom Hem ook nodig hebben.” Ming ervaart dat God tot zijn hart spreekt en hem vertelt dat hij terug moet gaan naar huis, naar de plaats waar hij opgroeide. Ming gehoorzaamt en gaat terug naar de plek waar buren elkaar bespioneren en de autoriteiten alles in de gaten houden. 

Ming kijkend over het land

Ontmaskerd

In zijn geboortestad leidt Ming in het geheim kleine groepen christenen. Hij ontmoet de gelovigen op onopvallende plaatsen. Ook richt hij met een groep medegelovigen een bedrijf op, dat hij als dekmantel gebruikt voor het smokkelen van Bijbels. Tot op een dag het bedrijf wordt ontmaskerd en Ming en zijn zakenpartners worden gearresteerd. Ze worden beschuldigd van illegale zakelijke activiteiten omdat ze Bijbels drukken en verspreiden. Ming komt op wonderbaarlijke wijze weer op vrije voeten, maar zijn zakenpartners hebben minder geluk en belanden achter de tralies. “Hoe moeilijk het ook is, ik geloof dat het Gods wil is dat we niet allemaal in de gevangenis zitten.”  

Voor Ming betekent het dat hij nog voorzichtiger te werk moet gaan, omdat hij voortdurend in de gaten wordt gehouden. Vanwege de dreiging stuurt hij zijn vrouw en dochter naar zijn schoonvader. Daar zijn ze veilig, maar zijn schoonvader tolereert het niet langer dat Ming zijn leven zo in de waagschaal stelt vanwege zijn geloof. Hij probeert zijn dochter ertoe aan te zetten van haar man te scheiden.  

“Ik moet continu waakzaam zijn.””

Vertrouwen

Alle gebeurtenissen laten bij Ming diepe sporen na. Hij raakt het vertrouwen in mensen kwijt. “Ik voelde me onzeker en geïsoleerd. Zelfs binnen christelijke gemeenschappen zijn er spionnen die zich voordoen als christenen. Ik moet continu waakzaam zijn.” Dan krijgt hij hulp van Hao Ran*, een lokale partner van Open Doors. Hij helpt Ming door samen te bidden en hem bij te staan op moeilijke momenten. “Hao Ran is betrouwbaar”, zegt Ming. “Hij is iemand met wie ik kan praten.” Hao Ran: “Ming is sterk in geloof, maar ik kan zien dat hij mentaal uitgeput is.”  

Houvast

De bezoeken van Hao Ran zijn van levensbelang om christenen als Ming op de been te houden. Naast de geestelijke steun die hij biedt, leert hij Ming ook hoe hij te midden van alle bewakingscamera’s en sociale controle in het geheim kan evangeliseren. Door de steun van mensen als Hao Ran wordt Ming bemoedigd en aangevuurd om zijn werk te blijven doen. Ondanks de gevaren stopt hij zijn auto keer op keer vol met illegale, maar uiterst kostbare lading die mensenlevens verandert in China. Wat Ming drijft, is dat andere mensen hun houvast in Jezus Christus vinden. “Wat mij ook gebeurt, ik weet dat het voorbestemd is door onze hemelse Vader”, aldus Ming. “Ik luister en volg Hem. Hij zal onze wegen leiden.” 

*schuilnaam

Ko Aung achter de laptop

Leven in angst door digitale vervolging

Geen geld meer kunnen overboeken met je bankierenapp. De voortdurende angst en onrust omdat alles wat je doet op je smartphone wordt gecheckt door machthebbers die het niet zo hebben op christenen. Ko Aung* uit Myanmar weet wat digitale vervolging is. Hij ontvluchtte er zelfs zijn land om.   “Op een dag kwam ik erachter dat ik geen geld meer kon overmaken via mijn app om te bankieren”, vertelt Ko Aung. […]

Lees meer
Bewakingscamera's

Gluurders in de kerk

“In China hangen overal bewakingscamera’s, ook in kerken. We zijn er al aan gewend. Aan de ene kant voorkomt het misdrijven, aan de andere kant word je constant in de gaten gehouden. Niemand vindt dat leuk.” Voor Moli*, een Chinese christen, is digitale vervolging een dagelijkse realiteit. Hoe overleeft de kerk de camera?  In geen enkel land zijn zo veel camera’s die toezicht houden, als in China. In 2022 hingen […]

Lees meer
Landschap Myanmar

Gevouwen handen voor Myanmar

In Myanmar is de langst slepende burgeroorlog gaande. Veel christenen hebben het er zwaar. Uitzicht op vrede lijkt er niet, nu de verkiezingen zijn uitgesteld. Vergeet daarom niet voor Myanmar te bidden.   Eerst even het geheugen opfrissen: wat is er aan de hand in Myanmar, het vroegere Birma? Het leger greep in februari 2021 de macht en zette de gekozen regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi aan de kant. […]

Lees meer
Scroll naar boven