Ko-Aung-achter-de-laptop

Leven in angst door digitale vervolging

Geen geld meer kunnen overboeken met je bankierenapp. De voortdurende angst en onrust omdat alles wat je doet op je smartphone wordt gecheckt door machthebbers die het niet zo hebben op christenen. Ko Aung* uit Myanmar weet wat digitale vervolging is. Hij ontvluchtte er zelfs zijn land om.  

“Op een dag kwam ik erachter dat ik geen geld meer kon overmaken via mijn app om te bankieren”, vertelt Ko Aung. “Na een maand werkte ook een tweede app niet meer. Ik kon geen enkele transactie meer doen, laat staan geld opnemen. Toen ik probeerde een nieuwe bankrekening te openen, vertelde de medewerker bij de bank me dat dit niet mogelijk was vanwege een aantekening bij mijn persoonsgegevens.”  

Volgens Ko Aung moet die ‘rode vlag’ in zijn dossier te maken hebben met zijn christelijk geloof en komt er bij elke check van zijn identiteitsbewijs naar boven dat hij te boek staat als ‘gevaarlijk’ omdat hij tegen de regering zou zijn. De militaire junta, die in 2021 een coup pleegde en sindsdien weer aan de macht is in Myanmar, ziet christenen als de vijand. Veel gelovigen wonen in gebieden waar gewapende etnische groeperingen actief zijn. Soms maken christenen deel uit van deze anti-juntagroeperingen. Vaak worden ze als bedreiging gezien, ook als ze niet tot zo´n groep behoren.  

Militaire coup

Ko Aung sprong waarschijnlijk in het oog bij de militaire junta omdat hij regelmatig christenen bezocht in deze gebieden.

Tijdens de coronapandemie deelde hij daar namens Open Doors hulpgoederen uit, zowel voedingsmiddelen als Bijbels en boeken met christelijke liederen om de christenen geestelijk op te bouwen.

“Omdat ik regelmatig heen en weer reisde, merkte ik dat ik steeds meer in de gaten werd gehouden door het leger”, vertelt Ko Aung. “Ik voelde dat ze dachten dat ik tegen hen opereerde en dat ik samenwerkte met groepen jonge rebellen.”

Ko-Aung-in-het-veld

Stress

De verdenking dat Ko Aung zou samenwerken met verzetsgroepen bracht hem steeds verder in de problemen. “De kans dat ik zou worden gevolgd en gearresteerd op basis van valse beschuldigingen werd steeds groter”, legt hij uit. “Er zijn zoveel gevallen geweest waarbij mensen werden gearresteerd en beschuldigd zonder enig bewijs. Sommigen stierven zelfs achter de tralies.” 

Met de blokkade van de apps op zijn telefoon nam de angst bij Ko Aung hand over hand toe. “Ik had slapeloze nachten. Ik schrok telkens wakker als ik een auto langs mijn huis hoorde rijden of hoorde stoppen”, herinnert hij zich. Zijn gezondheid ging zienderogen achteruit. Hij viel kilo’s af en zijn haar begon uit te vallen door de stress. “Als het leger langs kwam en zijn kamp opzette in de buurt van ons dorp, vluchtte ik de jungle in.” 

Op een bepaald moment werd het zo gevaarlijk voor Ko Aung dat medewerkers van Open Doors hem hielpen zijn land te ontvluchten. De hele reis was hij bang alsnog op het vliegveld aangehouden te worden. “Gelukkig stelden ze bij de douane nauwelijks vragen.” Ook al is hij sindsdien in veiligheid, het leven is nog steeds niet zonder gevaar. Dat heeft wederom alles te maken met zijn smartphone en de traceerbaarheid ervan. Digitale vervolging gaat gemakkelijk over landsgrenzen heen. Als Ko Aung om wat voor reden dan ook wordt gearresteerd in het land waar hij is, kan hij worden teruggestuurd naar Myanmar.  

“Het kan zijn dat ik op de lijst van gezochte personen in Myanmar sta”

Alles in de gaten

Hij heeft zijn telefoon echter wel nodig om contact te onderhouden met familie. Daarin moet hij goed oppassen. Hij stuurt bijvoorbeeld alleen berichten naar zijn broers en zussen in de stad, omdat de telefoons van familieleden in de dorpen regelmatig worden gecontroleerd door de junta. “Ik ben voorzichtig en zet geen informatie op sociale media die duidelijk maakt waar ik me bevind. Het kan zijn dat ik op de lijst van gezochte personen in Myanmar sta, dus ik moet mijn exacte locatie geheim houden.” Ook zijn sociale media als Facebook en Twitter in het land verboden en is het niet toegestaan een privé netwerkverbinding via VPN (virtual private network) tot stand te brengen. Het leger wil duidelijk alles in de gaten kunnen houden.  

Ko Aung betaalt een hoge prijs voor zijn geloof in Jezus Christus. Een nieuw bestaan opbouwen in een ander land valt hem zwaar, terwijl hij niet meer kan doen wat hij eerder deed: de christelijke gemeenschap in Myanmar bemoedigen en praktisch ondersteunen. Bovendien is hij ver weg van alles wat vertrouwd is. “Toen mijn moeder overleed, kon ik niet terug. Ik was erg verdrietig dat ik geen kans heb gehad haar nog een laatste keer te zien. Bid alsjeblieft voor me, dat ik Gods hand kan vasthouden in deze moeilijke tijd en dat Hij me beschermd.”  

*Schuilnaam

Ming met een doos in zijn handen

Ming wordt gevolgd door camera’s

Ming* uit China zet zijn leven op het spel om het geloof met anderen te delen. In de regio waar hij woont, is christenvervolging aan de orde van de dag. Verdachte activiteiten moeten worden gemeld bij de overheid en de sociale controle is immens. Niets houdt Ming echter tegen om zich met hart en ziel in te zetten voor het verspreiden van Gods Woord.  Ming tilt de zware dozen in […]

Lees meer
Bewakingscamera's

Gluurders in de kerk

“In China hangen overal bewakingscamera’s, ook in kerken. We zijn er al aan gewend. Aan de ene kant voorkomt het misdrijven, aan de andere kant word je constant in de gaten gehouden. Niemand vindt dat leuk.” Voor Moli*, een Chinese christen, is digitale vervolging een dagelijkse realiteit. Hoe overleeft de kerk de camera?  In geen enkel land zijn zo veel camera’s die toezicht houden, als in China. In 2022 hingen […]

Lees meer
Landschap Myanmar

Gevouwen handen voor Myanmar

In Myanmar is de langst slepende burgeroorlog gaande. Veel christenen hebben het er zwaar. Uitzicht op vrede lijkt er niet, nu de verkiezingen zijn uitgesteld. Vergeet daarom niet voor Myanmar te bidden.   Eerst even het geheugen opfrissen: wat is er aan de hand in Myanmar, het vroegere Birma? Het leger greep in februari 2021 de macht en zette de gekozen regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi aan de kant. […]

Lees meer
Scroll naar boven