Vervolging van kinderen in Bangladesh
Een makkelijk doelwit
Hoewel Bangladesh officieel een seculiere staat is en vrijheid van godsdienst in de grondwet gewaarborgd is, worden christenen vaak vervolgd om hun geloof. Die vervolging gaat hun kinderen helaas niet voorbij. Op school en in hun omgeving zijn christelijke kinderen het slachtoffer van pesterijen, discriminatie en geweld.
“Godsdienstvrijheid bestaat alleen op papier in Bangladesh; de realiteit is heel anders”, vertelt Hadassah*, een lokale partner van Open Doors. “De islam is de officiële staatsgodsdienst en 90% van de bevolking is moslim. In het hele land, in elke sector van de samenleving, hebben moslims het voor het zeggen.”
Hadassah werkt onder christelijke gezinnen in Bangladesh. Zij weet uit eerste hand hoe moeilijk christelijke kinderen het hebben in deze context – met name kinderen van bekeerde moslims. Als een moslim christen wordt, zal zijn of haar omgeving de bekeerling onder druk zetten om terug te keren naar de islam. Ook kinderen ervaren die druk, via familieleden, buren, klasgenootjes of leraren. “Op school worden ze bijvoorbeeld gepest of uitgelachen door klasgenootjes. Of niemand wil met ze spelen”, legt Hadassa uit. “Volwassen christenen hebben dat niet altijd door, omdat het zich buiten hun blikveld afspeelt.”
Makkelijk doelwit
Jonge kinderen zijn kwetsbaar, ze hebben nog niet de fysieke en geestelijke kracht om om te gaan met de druk die op hen ligt. Hadassah ziet dan ook dat veel kinderen ontmoedigd hun school verlaten, waardoor ze niet leren lezen en schrijven. Ook thuis ervaren kinderen echter de gevolgen van de keuze van hun ouders. Verliest een ouder zijn werk vanwege zijn geloof, dan heeft dat invloed op het leven van het kind. Verbreekt de familie of gemeenschap het contact met de bekeerlingen, dan is dat voor hun kinderen ook een grote emotionele klap – zeker in de cultuur van Bangladesh, waar de gemeenschap bijzonder belangrijk is.
Kinderen zijn daarbij een makkelijk doelwit om de ouders te treffen. Door kinderen te vervolgen, breng je schade of schande over het gezin. Hadassah ziet hier soms huiveringwekkende voorbeelden van: “Onlangs goot een man heet water over zijn buurjongetje, omdat zijn ouders zich van de islam bekeerden tot het christendom”, vertelt ze.
Kinderen schade toebrengen, hoe gruwelijk ook, heeft nog een gewenst effect voor vervolgers. Kinderen zijn immers de toekomst van de kerk. Door hen uit te schakelen, schakel je ook de volgende generatie christenen uit.
Veerkracht
Op de website lees je de verhalen van de jonge Rumana en Moryom uit Bangladesh. Wat opvalt in hun verhalen, is de enorme veerkracht van de meisjes. Hadassah ziet hier enkele belangrijke redenen voor. “De ouders zijn goed geworteld in het christelijke geloof. Ze leren hun kinderen om het Woord van God boven alles lief te hebben en te gehoorzamen. Om degenen die hen vervolgen lief te hebben en voor hen te bidden. Ze leren hun kinderen dat vervolging hen niet kan scheiden van de liefde van Jezus.”
Daarnaast ziet Hadassah de positieve invloed van de kerk. “Er is een sterke eenheid in het kerkverband waartoe Rumana en Moryom horen, zowel in gebed als in de omgang met elkaar. Ook ondersteunt de kerk de gemeenteleden op allerlei manieren, met hulp van Open Doors. Bijvoorbeeld met de zondagsschool en met trainingen die christenen helpen zich voor te bereiden op vervolging.”
Diamant
Christenen en hun kinderen staan aan alle kanten onder druk in Bangladesh. Tegelijkertijd is het juist die druk die hen veerkrachtig maakt, weet Hadassah: “Zoals steenkool onder druk verandert in diamant!”
Hoe worden kinderen vervolgd?
Hieronder zie je de top tien van meest voorkomende vormen van vervolging bij kinderen. Discriminatie of intimidatie in het onderwijs komt in vrijwel alle landen van de Ranglijst Christenvervolging voor.
- Discriminatie/intimidatie via onderwijs
- Psychologisch geweld
- Verbaal geweld
- Ontzegging van toegang tot christelijke materialen, lessen en gebruiken
- Ontzegging van contact met christelijke ouder
- Fysiek geweld
- Isoleren van gemeenschap/sociaal netwerk
- Ontzegging van wettelijke identiteit als christen
- Gedwongen huwelijk
- Seksueel geweld
Rumana vindt kracht in haar geloof
De donkerbruine ogen van de 9-jarige Rumana staan ernstig. Ze laten een wijsheid zien die haar leeftijd ver vooruit is. De ogen van Rumana vertellen het verhaal van een meisje uit Bangladesh dat vanwege haar geloof in Jezus te maken heeft met allerlei vormen van vervolging. Op straat, thuis en op school. Nergens is een plek waar ze aan haar vervolgers kan ontkomen. Behalve op de zondagsschool. Daar stralen haar ogen van blijdschap en kan Rumana eindelijk kind zijn.
Zaaien in de akker van Gods koninkrijk
Hij sprak met menig christen die van plan was om een of meerdere christelijke goede doelen in zijn testament op te nemen. Ook sprak hij met nabestaanden van deze mensen. Als die gesprekken Maarten Dees, directeur van Open Doors, iets duidelijk hebben gemaakt, dan is het wel dat nalaten aan een christelijk goed doel een geloofsdaad is. We gaan hierover met hem in gesprek.
Gratis Open Doors Magazine
Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender. Bestel nu! Het Open Doors Magazine Geloven als een kind. Dat is het thema van het nieuwste Open Doors magazine dat rond 19 november verschijnt. In dit nummer is er aandacht voor de duizenden vervolgde kinderen. Ze zijn een kwetsbaar doelwit. […]