fbpx
Landbouw

Zaaien in de akker van Gods koninkrijk

Nalaten als geloofsdaad

Hij sprak met menig christen die van plan was om een of meerdere christelijke goede doelen in zijn testament op te nemen. Ook sprak hij met nabestaanden van deze mensen. Als die gesprekken Maarten Dees, directeur van Open Doors, iets duidelijk hebben gemaakt, dan is het wel dat nalaten aan een christelijk goed doel een geloofsdaad is. We gaan hierover met hem in gesprek.

Nalaten als geloofsdaad. Kan je dat uitleggen?

“Door na te laten aan een christelijk goed doel, zaai je óver de grenzen van je aardse leven heen in de akker van Gods koninkrijk. Je zegt daarmee: wat U aan mij gegeven heeft, geef ik aan U terug zodat het vrucht mag dragen in Uw plan. Je stapt in Gods werk der eeuwen en vertrouwt wat je hebt aan Hem toe. Dat is iets groots, iets heel moois. En het is wonderlijk wat de Here aan opbrengst geeft: honderd-, zestig- en dertigvoudig. Ik moet in dit verband ook denken aan een uitspraak van de vermoorde zendeling Jim Elliot: ‘Je bent geen dwaas als je geeft wat je niet kan behouden, om te winnen wat je niet kan verliezen.’”

Toekomstperspectief

Ondanks de moeilijkheden op school gaat Rumana er graag naar toe. Ze weet dat dit haar helpt bij het verwezenlijken van haar droom: juffrouw worden. “Ik wil kinderen die net zoveel pijn hebben als ik inspireren en hoop geven. En grote mensen wil ik meer leren over ons geloof. Want veel van hen snappen het niet en hebben er verkeerde gedachten bij. Ik wil het hun uitleggen. Dat is belangrijk voor ons land. Nu ik kind ben, luistert er niemand naar mij. Maar als ik juffrouw ben, moet iedereen naar mij luisteren.”

Welke gesprekken zijn je bijgebleven?

“Meerdere! Bijvoorbeeld dat oudere echtpaar dat jarenlang zeer zuinig leefde en bij wie niets verloren ging. Ze leefden een totaal onbaatzuchtig leven om zoveel mogelijk weg te geven. Of die alleenstaande broeder die tot twee weken voor zijn sterven niet wist wat er met zijn geld moest gebeuren. Een familielid vroeg hem ernaar en meneer noemde de naam van een bekend regulier fonds. Waarop het familielid vroeg of een christelijk goed doel niet beter was, omdat er al zoveel mensen aan reguliere organisaties geven. Daar kon meneer zich wel in vinden, maar… welke goede doelen dan? Bij een volgend bezoek nam het bewuste familielid wat magazines mee, waaronder het Open Doors-magazine. Meneer pakte die van ons, gooide ‘m op tafel en zei: ‘Dit is het, hier moet het naartoe.’ Ik zie dat echt als leiding van Gods Geest. Daar blijf ik me over verwonderen.”

Het Smokkelbos door een nalatenschap.

“Ik kreeg bezoek van een echtpaar dat ik al langer kende. De man vroeg aan mij: ‘Als ik nou 25.000 euro op tafel leg, wat zou je daarmee doen?’ Ik noemde een aantal projecten waar we dat geld aan konden besteden. ‘En als ik nou 50.000 euro neerleg, wat zou je dan doen?’ Ik voelde nattigheid en vroeg naar de achtergrond van zijn vraag. Het bleek dat hij bezig was met de afwikkeling van een nalatenschap van een familielid. Deze mevrouw wilde specifiek iets doen voor jonge mensen. En zo hebben we dankzij haar nalatenschap het Smokkelbos kunnen bouwen. In het Smokkelbos brengen we christenvervolging in verleden en heden op een begrijpelijke manier dichtbij kinderen en jongeren.

Ik moet hierbij denken aan Johannes 12 waar Jezus zegt: ‘Werkelijk, Ik verzeker u, als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft brengt hij veel vruchten voort.’ Deze zuster, deze graankorrel, is gestorven en brengt vrucht voort. Want dankzij haar nalatenschap zaaien we in de levens van jonge mensen die naar het Smokkelbos komen. We mogen hen iets meegeven over de vervolgde kerk, over het volgen van Jezus. Wie weet wat God hierdoor verder gaat borduren.”

Waarom zou jij nalaten?

“De kerk van Jezus wordt vervolgd. In 2 Timoteüs 3 staat dat ‘allen die vroom en in eenheid met Christus Jezus willen leven, vervolgd zullen worden’. Bij de belijdenis van Petrus lezen we dat de Here Jezus zegt dat ‘de poorten van het dodenrijk de kerk niet zullen overweldigen’. Dus de kerk bezwijkt niet, maar overleeft tot de jongste dag. In dat vertrouwen bouwen en zaaien we in die kerk. Investeren in de vervolgde kerk is een hele solide investering, want die kerk gaat nooit failliet.”

Meer weten over nalaten aan Open Doors?

Vraag dan vrijblijvend de gratis brochure aan. Hierin vind je een stappenplan voor het regelen van je erfenis, antwoorden op veelgestelde vragen en andere nuttige informatie.

Rumana

Rumana vindt kracht in haar geloof

De donkerbruine ogen van de 9-jarige Rumana staan ernstig. Ze laten een wijsheid zien die haar leeftijd ver vooruit is. De ogen van Rumana vertellen het verhaal van een meisje uit Bangladesh dat vanwege haar geloof in Jezus te maken heeft met allerlei vormen van vervolging. Op straat, thuis en op school. Nergens is een plek waar ze aan haar vervolgers kan ontkomen. Behalve op de zondagsschool. Daar stralen haar ogen van blijdschap en kan Rumana eindelijk kind zijn.

Lees verder
Rumana

Vervolging van kinderen in Bangladesh

Hoewel Bangladesh officieel een seculiere staat is en vrijheid van godsdienst in de grondwet gewaarborgd is, worden christenen vaak vervolgd om hun geloof. Die vervolging gaat hun kinderen helaas niet voorbij. Op school en in hun omgeving zijn christelijke kinderen het slachtoffer van pesterijen, discriminatie en geweld.

Lees verder
Open Doors Magazines

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Geloven als een kind. Dat is het thema van het nieuwste Open Doors magazine dat rond 19 november verschijnt. In dit nummer is er aandacht voor de duizenden vervolgde kinderen. Ze zijn een kwetsbaar doelwit. […]

Vraag ‘m nu aan!
Scroll naar boven