Christen in Maleisië

Anders dan in Nederland staat je godsdienst in Maleisië aangegeven op je ID-kaart. Het tekent je hele bestaan; de vermelding bepaalt bijvoorbeeld volgens welke wetgeving je wordt berecht, en op wat voor sociale voorzieningen je aanspraak kan maken. Als moslim heb je niets te vrezen, maar als christen kun je te maken krijgen met ernstige vervolging. 

Waarom worden christenen in Maleisië vervolgd?

Christenen in Maleisië worden geconfronteerd met vervolging en discriminatie als gevolg van een combinatie van factoren. Ten eerste vormen christenen een kleine minderheid; de grote meerderheid in het land is moslim. De politiek, het onderwijs en het rechtssysteem zijn sterk beïnvloed door de islam. De radicale islam krijgt bovendien een steeds grotere stem.  

Ten tweede is er sprake van overheidsbeleid dat Maleisiërs voortrekt. Dit beleid kan leiden tot discriminatie van niet-Maleisische etnische minderheden, inclusief christenen. In openbare functies en in het leger wordt voorrang gegeven aan ‘Bumiputra’, (Maleisische bevolking). Dit resulteert in ongelijke behandeling van niet-Maleisische etnische groepen, waaronder christenen. 

Hoe is het leven voor christenen in Maleisië?

Maleisiërs die zich bekeren tot het christendom, overtreden de wet. Zij kunnen te maken krijgen met tegenstand uit hun familie en de lokale gemeenschap. Familieleden doen er alles aan om hen terug te laten keren tot de islam. In sommige gevallen probeert de familie de eer te ‘beschermen’ door hun dochter of zoon snel te laten trouwen met een moslim. 

Christelijke jongeren in plattelandsgebieden zijn vaak het doelwit van gedwongen bekering tot de islam. De bedoeling hiervan is om de samenleving in de richting van één dominante religie te duwen. Dit heeft grote impact op christenen. 

Christenen met een moslimachtergrond lopen de grootste kans op vervolging. Volgens de wet kunnen zij de doodstraf krijgen. Deze straf is nog nooit uitgevoerd, maar het maakt wel duidelijk welk risico bekeerlingen lopen en onder welke druk zij staan. 

Sommige Maleisische kerkleiders zijn ontvoerd, zoals pastor Raymond Koh. Hij werd in 2017 op klaarlichte dag klemgereden en meegenomen. Sindsdien hebben zijn vrouw Susanna en hun twee dochters geen enkel teken van leven meer van hem vernomen.  

Ontmoet Susanne

“Ik zoek mijn toevlucht bij God, want Hij is de Enige op wie ik kan vertrouwen, Hij is er altijd voor mij.” 

De man van Susanna Koh, pastor Raymond, wordt sinds zijn ontvoering in 2017 vermist. 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Maleisië op een aantal manieren, onder andere met: 

  • het bieden van sociaaleconomische hulp 
  • het uitdelen van Bijbels en christelijke boeken 
  • het geven van discipelschapstrainingen
Kaart van Maleisië

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 14%
Persoonlijk leven 78%
Familieverband 84%
Gemeenschapsleven 69%
Publieke ruimte 73%
Kerkelijk leven 66%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking 
  • overheidswantrouwen 
  • etnische vijandigheid 

Over Maleisië

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
3.096.000 (9,2%)

Leider
Koning Abdullah van Pahang

Meer lezen?

Hoe groot het taboe op het christendom is, blijkt wel uit de reacties op een film die in 2023 uitkwam in Maleisië. In de film gaat een jong meisje op ontdekkingsreis naar verschillende godsdiensten en neemt onder andere een Bijbel in handen. Verbolgen moslims eisen een verbod van de film. 

Bid voor christenen in Maleisië

  • Bid om bekering van Maleisiërs; dat zij de Here Jezus mogen leren kennen door Zijn Woord, visioenen en het getuigenis van christenen. 
  • De registratie als moslim heeft grote consequenties voor het dagelijks leven van bekeerlingen. Bid dat ze ondanks de tegenstand voor hun geloof blijven uitkomen. 
  • Bid God om rechtvaardigheid. Vraag Hem een einde te maken aan de oneerlijke behandeling van christenen door de Maleisische regering. 

Nieuws uit Maleisië

Boeken over Raymond Koh 12 april 2023

Petitie: snel openheid over vermiste Raymond Koh

Nog steeds is de toedracht van de ontvoering van de Maleisische predikant Raymond Koh in 2017 in nevelen gehuld. Een speciale overheidscommissie onderzoekt al vanaf 2019 de zaak, maar stelt de rapportage telkens weer uit. Het geduld van partners van Open Doors in Maleisië raakt op en willen dat het Verenigd Koninkrijk druk op Maleisië zet. Dominee Raymond Koh, die zich inzette voor hulp aan aidspatiënten, werd in februari 2017 […]

Lees meer
Meisje leest uit de Bijbel 22 maart 2023

Actrice die Bijbel doorbladert, schokt moslims in Maleisië

Binnen de islamitische gemeenschap van Maleisië is boosheid ontstaan over de in hun ogen aanstootgevende film ‘Mentega Terbang’ (‘Vlinder’). In de rolprent gaat een jong meisje op ontdekkingsreis naar verschillende godsdiensten en neemt onder andere een Bijbel in handen. Verbolgen moslims eisen een verbod van de film. Mensenrechtenorganisaties waaronder Amnesty International waarschuwen de Maleisische regering “geen heksenjacht” te beginnen. Makers en artiesten zijn al bedreigd door radicale moslims; zij moeten […]

Lees meer
Jongeren in Oost-Maleisië 2 november 2022

Open Doors helpt jongeren in Oost-Maleisië tegen gedwongen bekeringen 

In de plattelandsgebieden van Maleisië zijn jongeren vaak het doelwit van gedwongen bekering, met de intentie de samenleving in de richting van één dominante religie te duwen. Een tegengeluid brengen kost veel moeite en energie. De gebieden zijn vaak ver afgelegen en moeilijk bereikbaar. Toch is Open Doors in samenwerking met lokale partners de afgelopen jaren actief geweest in het jongerenwerk in het oosten van Maleisië.  Anders dan in Nederland […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven