Sub-Sahara Afrika: 16,2 miljoen christenen verdreven en vergeten

Pastor Barnabas

In sub-Sahara Afrika voltrekt zich een vergeten crisis: 34,5 miljoen mensen zijn ontheemd en op de vlucht door conflicten en geweld. Bijna 50% – 16,2 miljoen mensen – is uit hun huis en van hun land verdreven, vaak omdat ze christen zijn. Bij een drama van deze omvang verwacht je de volle aandacht van de rest van de wereld. Niets is minder waar. Pastor Barnabas uit Nigeria: “We zijn verdreven door geweld. Media lijkt het niet te interesseren, politici praten er niet over, we blijven achter in duisternis, vergeten, genegeerd.” Uitgedaagd door Afrikaanse kerkleiders is Open Doors nu een campagne gestart: Stop het geweld, start het herstel, breek de stilte.

“De stilte rond dit humanitaire drama moet verbroken worden”, zegt Maarten Dees, directeur van Open Doors. “Het leed van de miljoenen mensen die op de vlucht zijn voor het geweld is ongekend. De uitzichtloosheid van de situatie waarin velen zitten is schrijnend. Ik heb met eigen ogen de hartverscheurende omstandigheden in de vluchtelingenkampen daar gezien! Onze geloofsgenoten zitten daar al jaren zonder enig uitzicht op verbetering, het is werkelijk mensonterend.”
De meeste christenen in sub-Sahara Afrika vluchten voor geweld en conflicten. Dat komt vooral door de opmars van radicaalislamitische groeperingen in de regio. Senior analist van Open Doors Illia Djadi: “In het centrale deel zijn groepen actief die verbonden zijn aan al-Qaida en Islamitische Staat. Rondom het Tjaadmeer – in landen als Nigeria, Niger en Kameroen – is Boko Haram actief, inclusief de afsplitsing ISWAP (Islamitische Staat in West-Afrikaanse Provincie). In Oost-Afrika komt de dreiging vanuit terreurgroep al-Shabaab.”

Roze olifant

De oorzaak van de vele conflicten is complex: zwakke regeringen, armoede, buitenlandse inmenging, klimaatverandering, botsingen tussen verschillende etnische groepen, om er maar een paar te noemen. De roze olifant in de kamer is het religieuze motief dat naast die andere oorzaken een wezenlijke rol speelt. Djadi: “De agenda van radicaalislamitische groepen is het opleggen van een kalifaat met islamitische wetgeving. IS wilde dat in het Midden-Oosten. In hun strijd richten ze zich daarom vooral op christenen, maar ook op gematigde moslims die in hun ogen niet radicaal genoeg zijn. Ze zijn ervan overtuigd dat ze mensen moeten bekeren tot de islam en schuwen daarbij geen geweld.”

Petitie

Open Doors wil met de campagne ‘Breek de Stilte’ dit vergeten gebied met de enorme vluchtelingenstromen op de kaart zetten. Met een oproep om meer praktische hulp te bieden, oog te hebben voor kwetsbaarheid vanwege religieuze achtergrond en actief op te treden tegen miljoenen handvuurwapens in de regio. Met een petitie (Breek de stilte – Help christenen in Afrika | Open Doors) wil de organisatie 1 miljoen handtekeningen verzamelen, gericht op bescherming tegen gewelddadige militante aanvallen, gerechtigheid door eerlijke berechting van daders en herstel brengen aan alle getroffen gemeenschappen. Die handtekeningen zullen in 2026 worden aangeboden aan de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties, de EU en nationale regeringen.

Toename van vervolging

Op de kaart hieronder wordt de toename van gewelddadige vervolging in Afrika over de afgelopen tien jaar weergegeven:

Sub-Sahara Afrika vervolging in 10 jaar

Onderzoeksrapport

In september 2024 is er een speciaal onderzoeksrapport met de titel ‘No road home’ over uitgebracht. Dit rapport bevat cijfers en conclusies achter de verhalen van christenen die op de vlucht zijn door extremistische geweld in Nigeria. Een samenvatting van het rapport vindt u in de bijlage. Laat het weten als u het complete rapport wilt ontvangen.

Het verhaal van pastor Barnabas

Benieuwd naar het hele verhaal van pastor Barnabas? Bekijk dan onderstaande video.

6

Nigeria

Nigeria staat op plek 6 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Weduwe Rose met twee dochter 21 augustus 2020

Coronavirus zet vervolgde christenen zwaar onder druk

Open Doors maakt zich grote zorgen over het effect van corona op christenen in de vervolgde kerk. Op de internationale VN-dag ter herdenking van slachtoffers van geweld vanwege religie of geloofsovertuiging (22 augustus), signaleert Open Doors dat corona minstens zoveel schade aanricht. Vooral christenen in kwetsbare landen hebben het zwaar te verduren. “Duizenden christenen in ontwikkelingslanden hebben als gevolg van corona hun werk verloren. Veel christenen in sub-Sahara Afrika, staan […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven