Coronavirus zet vervolgde christenen zwaar onder druk

Weduwe Rose met twee dochter

Open Doors maakt zich grote zorgen over het effect van corona op christenen in de vervolgde kerk. Op de internationale VN-dag ter herdenking van slachtoffers van geweld vanwege religie of geloofsovertuiging (22 augustus), signaleert Open Doors dat corona minstens zoveel schade aanricht. Vooral christenen in kwetsbare landen hebben het zwaar te verduren.

“Duizenden christenen in ontwikkelingslanden hebben als gevolg van corona hun werk verloren. Veel christenen in sub-Sahara Afrika, staan bovendien vanwege hun geloof achteraan in de rij als hun eigen overheid voedselhulp uitdeelt. In veel landen krijgen christenen zelfs helemaal geen hulp.”

Open Doors-regiowoordvoerder Jo Newhouse laat weten dat kerken in sub-Sahara Afrika als geen ander weten wat vervolging is. “Kerken zijn gewend om in een gewelddadige samenleving hun plaats in te nemen. Maar de gevolgen van de pandemie voor de kerk, overtreffen alles.”

Door de lockdown en de gecancelde zondagse samenkomsten, drogen de financiële middelen van kerken op. Newhouse: “Kerken in Nigeria zijn wanhopig omdat ze geen inkomsten meer hebben. Ze kunnen hun vervolgde geloofsgenoten niet de steun geven die nodig is.” Extra schrijnend is dat juist deze christenen ook voor de uitbraak van Covid-19 al in een moeilijke situatie verkeerden.

Newhouse stelt dat de indirecte gevolgen van corona ernstiger zijn dan de pandemie zelf. “Weduwes en kinderen die slachtoffer zijn van geloofsvervolging, krijgen niet de hulp die ze zouden moeten krijgen. Dominees en kerkwerkers verkeren in grote problemen. De simpele waarheid is dat wannneer Open Doors niet helpt, ze aan hun lot worden over gelaten.”

De Nigeriaanse weduwe Rose (34) vertelt dat ze met haar twee dochtertjes amper wist te overleven nadat haar man in april dit jaar op brute wijze werd vermoord in Noord-Nigeria. Evenals veel andere christenen, kwam ze niet voor voedseldistributies van de overheid in aanmerking. Haar enige geluk was dat het mangoseizoen net was aangebroken.

Newhouse: “Duizenden christenen in Nigeria raken op drift in eigen land. Ze belanden in overvolle vluchtelingenkampen. Die worden vervolgens veelvuldig doelwit van militante groepen zoals Boko Haram en IS. Christenen zijn in deze omgeving extra kwetsbaar.”

De VN stelt dat overheden primair verantwoordelijk zijn voor de mensenrechten in hun eigen land, inclusief die van hun religieuze minderheden. Die moeten het recht hebben om hun eigen geloof in vrijheid te beleven. Maar voorlopig staat Nigeria nog op de twaalfde plaats op de Ranglijst Christenvervolging, een jaarlijks overzicht van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vietnam verkeer 7 juni 2021

Kerk in Vietnam aangepakt om verspreiding coronavirus

Vietnam heeft te maken met een nieuwe uitbraak van Covid-19. Dagelijks registreert het land honderden nieuwe besmettingen. In enkele gevallen krijgen kerken daarvan de schuld. Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon), de grootste stad van het land, is volledig in lockdown. Ook andere gebieden zijn volledig afgesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de tweede helft van mei gold er een verbod op bijeenkomsten van meer […]

Lees meer
Tammar en Nadine 4 augustus 2020

(Update) Pastor in Centraal-Azië overleden aan corona

In 2017 vroegen we uw gebed voor Tammar en Nadine. Na een politie-inval in hun kerk en bedreigingen kreeg Nadine door de stress een miskraam. Een team van Open Doors ontmoette Tammar en bemoedigde hem en bad voor hem en zijn gezin. Tijdens een doopdienst waarin achttien bekeerde Oeigoeren gedoopt werden, viel de politie binnen. Daarna moesten Tammar en Nadine tijdelijk hun kerkenwerk staken om tot rust te komen. Nu […]

Lees meer
Nepal 22 juli 2020

Christelijke gezinnen in Nepal lijden onder lockdown en boycot

Christelijke gezinnen in Nepal worden achtergesteld bij de hulpverlening aan coronaslachtoffers. Dat melden lokale partners van Open Doors, die in het gat zijn gesprongen. Zij ondersteunen circa 900 christelijke families met voedselpakketten. De economie van Nepal is zwaar getroffen door de wereldwijde coronacrisis. Op 24 maart stelde de regering in Kathmandu een nationale lockdown in om verdere verspreiding van het virus in te dammen. De afgrendeling heeft als gevolg dat […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven