Aanslag in Bagdad jaagt Iraakse christenen schrik aan" />

Aanslag in Bagdad jaagt Iraakse christenen schrik aan

De bloedige aanslag donderdag in Bagdad, met zeker 32 doden en meer dan honderd gewonden, heeft ook impact op de christelijke gemeenschap in Irak. “Bid dat dit niet nog een reden zullen zijn voor christenen om Irak te verlaten”, liet Open Doors-woordvoerder Shifa in Irak weten.

De daders zijn volgens veiligheidstroepen en lokale media verbonden met de terroristische groepering Islamitische Staat of een radicale afsplitsing daarvan. De dubbele zelfmoordaanslag in Bagdad komt in de aanloop naar de vervroegde verkiezingen in Irak, die staan gepland voor juni van dit jaar.

De terreurdaad jaagt christenen in Irak wel schrik aan. “Bid alstublieft voor de veiligheid van de mensen, de slachtoffers en hun families”, zei Shifa, de regiodirecteur van een lokale partner van Open Doors in Irak. De medewerkers van de partnerorganisatie zijn in veiligheid. Shifa: “Maar bid ook dat deze bomaanslagen geen reden zullen zijn voor christenen om Irak te verlaten.”

Het geweld tegen christenen in Irak is vorig jaar fors toegenomen. Om die reden steeg het land van plek 15 naar plek 11 op de Ranglijst Christenvervolging die eerder deze maand openbaar is gemaakt. Aanslagen van het Turkse leger in het noorden van Irak zorgen voor een leegstand van kerken. Ook ontvoerden islamitische extremisten het afgelopen jaar meer christenen dan in 2019.

In Irak leefden twintig jaar geleden nog ruim 1,5 miljoen christenen, maar door oorlogsgeweld en terreuraanslagen is hun aantal dramatisch geslonken. Hun aantal wordt nu nog geschat op ongeveer 175.000, te midden van ruim 40 miljoen moslims. In 1948 maakten christenen nog 12 procent uit van de bevolking van Irak.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Een volle kerkzaal bij kerstdienst in Erbil 7 december 2023

Iraakse kerken schrappen kerstviering  

De Iraakse kerken hebben alle kerst- en nieuwjaarsvieringen geannuleerd. Dat doen zij uit respect voor de slachtoffers van de dodelijke brand bij een bruiloft in Qaraqosh en voor de slachtoffers in het Heilige Land, bij de strijd tussen Israël en Hamas.   De vieringen zullen beperkt blijven tot gebeden en kerkelijke rituelen, aldus Iraakse kerkleiders die bijeen waren in Erbil (Noord-Irak). Alle andere plechtigheden zijn afgeblazen. Tijdens de bijeenkomst werd een […]

Lees meer
Kerk in Noord-Irak 29 maart 2023

Bisschop in Irak vlucht na bedreigingen

De Iraakse bisschop Bahzad Mziri is door bedreigingen zijn land ontvlucht. Een uitlating op Facebook over de islam werd als beledigend beschouwd en moslims reageerden woedend. De bisschop wordt beschuldigd van godslastering en de kerkdeuren blijven gesloten.  Middle East Concern (MEC) publiceerde onlangs een artikel over deze bisschop van de doopsgezinde kerk in Irak. MEC is een organisatie die christenen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika ondersteunt die vanwege hun geloof […]

Lees meer
Simon Visser spreekt op de Open Doors-dag 9 oktober 2022

‘God gebruikt gewone mensen om zijn plan uit te voeren’

“Het overlijden van Anne van der Bijl doet me meer dan ik dacht”, zei Open Doors-directeur Maarten Dees zaterdag tijdens de opening van de Open Doors-dag 2022 in Barneveld. “Anne’s liefde voor God en zijn werk in de wereld was aanstekelijk. Anne was een echte evangelist: hij greep iedere kans aan om te vertellen over Jezus. Hij was een inspirerend en confronterend voorbeeld.´  Daaruit leren we, aldus Dees, “dat we […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven