Iraakse kerken schrappen kerstviering  

Een volle kerkzaal bij kerstdienst in Erbil

De Iraakse kerken hebben alle kerst- en nieuwjaarsvieringen geannuleerd. Dat doen zij uit respect voor de slachtoffers van de dodelijke brand bij een bruiloft in Qaraqosh en voor de slachtoffers in het Heilige Land, bij de strijd tussen Israël en Hamas.  

De vieringen zullen beperkt blijven tot gebeden en kerkelijke rituelen, aldus Iraakse kerkleiders die bijeen waren in Erbil (Noord-Irak). Alle andere plechtigheden zijn afgeblazen. Tijdens de bijeenkomst werd een minuut stilte in acht genomen voor christelijke slachtoffers in het Midden-Oosten. Bij een rampzalige brand in een trouwzaal in Qaraqosh kwamen op 26 september 133 christenen om het leven en raakten veel bruiloftsgasten gewond.    

De voorgangers maken zich zorgen over het voortbestaan van de kerk in Irak. In een verklaring van 28 november zeggen ze te vrezen dat de overheid de bescherming van de rechten van christenen niet serieus neemt. “Christenen zijn geen minderheid in hun thuisland, noch een gemeenschap of geïmporteerde goederen. Hun wortels liggen diep in Irak.” 

Diepe wortels 

De christelijke aanwezigheid is Irak is niet voorbij, zo staat in de verklaring. “Christenen, voor en na de komst van de islam, speelden een diepgewortelde rol in de geschiedenis van Irak, alias Mesopotamië, het land ‘waar alles begon’ en de eerste beschavingen. Christenen vormen een essentieel onderdeel van het culturele, sociale en nationale erfgoed van Irak.” 

De kerkleiders benadrukken het vreedzame karakter van het christelijke geloof. “Christenen zijn niet geneigd tot geweld en wraak, maar eerder tot liefde en barmhartigheid. Desondanks worden ze door landgenoten onderworpen aan druk, aanvallen en pogingen om hun huizen en eigendommen op slinkse manieren in beslag te nemen.” Daarom zijn wie zich dat konden veroorloven, uit het land vertrokken “om hun leven en de toekomst van hun kinderen te beschermen”. De kerkleiders sloten hun bijeenkomst af met gebed om vrede voor Irak en de wijde regio.

16

Irak

Irak staat op plek 16 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven