Aanvallen op Indiase christenen nemen verontrustend toe

Rouwende Indiërs

Het aantal aanslagen op christenen in India is afgelopen maand dramatisch toegenomen. Religieuze extremisten dwingen gelovigen tot terugkeer tot hun vorige religie, maar grijpen ook vaker naar moord en verbanning.

Die verontrustende constatering trekt Open Doors uit een snelgroeiend aantal incidenten in met name Centraal-India. In maart zijn op diverse plekken christelijke leiders en kerkgangers vermoord, bedreigd en verbannen uit de lokale samenleving. Christenen worden “omgeven door een wolk van angst”, aldus Open Doors. “In één maand zijn honderden incidenten gemeld.”

Bij sommige aanslagen zijn christenen vermoord, onder wie de predikant Yalam Shankar uit de deelstaat Chhattisgarh. Hij werd op 17 maart vermoord naast zijn huis gevonden, nadat hij in de voorgaande maanden diverse doodsbedreigingen had ontvangen. Hij is hoogstwaarschijnlijk om het leven gebracht door naxalieten, een maoïstische rebellengroep.

Hindoeïstische reiniging

In het zuiden van India krijgen voorgangers te maken met valse beschuldigingen, arrestaties en martelingen. Zij mogen hun familieleden niet ontmoeten of bidden in hun woonplaats. Andere christenen zijn opnieuw ‘bekeerd’ tot hun oude religie of gevangengezet.

Religieuze extremisten vielen soms samen met lokale jongeren gelovigen uit de christelijke gemeenschap aan. Ten minste negen gezinnen zijn gedwongen om hun geloof in Jezus Christus op te geven en deel te nemen aan de zogeheten ‘Ghar wapsi’, een hindoeïstische ceremonie om hen te ‘reinigen’ en terug te voeren naar het hindoe-geloof.

Ook doen zich intimidaties voor rond begrafenissen. Zo mocht de familie van Rita* haar niet op christelijke wijze begraven, maar is haar lijk met geweld verbrand volgens hindoeïstische gebruiken.

Radicale hindoes staan geen andere godsdiensten toe, omdat zij menen dat iedere inwoner van India hindoe moet zijn. De circa 68 miljoen Indiase christenen vormen een relatief kleine minderheid te midden van bijna 1,4 miljard Indiërs. India staat op plek 10 van de Ranglijst Christenvervolging.

Open Doors roept op tot gebed voor de slachtoffers van vervolging door extremistische hindoes. Ook vraagt zij om gebed voor twee broers die al enkele weken in politiehechtenis zitten, voor predikanten die verdacht worden gemaakt en voor gezinnen die uit hun dorpen worden verdreven.

* Schuilnaam

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven