Aanvallers koptische vrouw niet bestraft

El Minya, Egypte

Drie Egyptische mannen die terecht stonden voor het aanvallen van een 70-jarige koptische vrouw in 2016, zijn in hoger beroep vrijgesproken.
Het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank van Egypte, verwierp de zaak op 9 januari. De rechtbank kijkt alleen naar de juridische aspecten van de zaak en niet naar de feiten. Zijn oordeel is definitief.
In een reactie op het eindvonnis verklaarde het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, een lokale mensenrechtenorganisatie, dat de vrijspraak “het gebrek aan gerechtigheid en discriminatie tussen burgers op basis van religie verankert”. De organisatie vreest dat het vonnis een boodschap kan zijn om “geweld tegen vrouwen te tolereren”.
Suad Thabet was 70 jaar oud, toen een meute van ongeveer driehonderd mannen de christelijke gemeenschap in Al-Karm aanviel. Het dorp in de provincie El-Minya ligt zo’n 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Het geweld volgde op een gerucht dat haar zoon een affaire had met een gescheiden moslimvrouw. Tijdens het geweld werd Thabet op straat gesleurd, geslagen en uitgekleed. Ook haar man, de 79-jarige Abdu Ayad, werd afgeranseld.

Gevangenisstraf

In juni 2021 legde een rechtbank gevangenisstraffen op aan tien daders die eigendommen van christenen hadden vernield. Drie andere gearresteerde mannen werden vrijgesproken van het aanvallen van Thabet. De koptische vrouw ging tegen de vrijspraak in beroep.
“Ik heb lang op gerechtigheid gewacht”, zei ze, nadat een rechtbank de verdachten in december 2020 had vrijgesproken. “Ik werd geslagen en uitgekleed, volledig naakt. Ze staken mijn huis in brand en ik ben uit het dorp weggejaagd. Mijn zonen moesten Egypte ontvluchten. Waar is gerechtigheid? Ik ben geschokt”, vertelde ze aan de christelijke website Coptic United. Nu ook in het tweede beroep tot vrijspraak is besloten, is de zaak definitief gesloten. Thabet barstte in huilen uit na het horen van de eindvonnis.
Egyptische christenen vormen een minderheid (9 procent) te midden van een bevolking van ongeveer 106 miljoen. Egypte staat op de 35e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

38

Egypte

Egypte staat op plek 38 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

St. Bishoy klooster 8 september 2022

Egypte: vader en zoon vermoord bij aanval IS 

Een christelijke vader en zoon zijn op 30 augustus in de Sinaï, in de buurt van het Suezkanaal gedood door vermoedelijke militanten van Islamitische Staat (IS). De laatste weken zijn er al diverse burgerslachtoffers gevallen bij schermutselingen tussen IS en de Egyptische strijdkrachten.   De twee kopten, Salama Moussa Waheeb en zijn zoon Hany, werden doodgeschoten terwijl ze aan het werk waren op het veld in Gelbana, twintig kilometer ten oosten van […]

Lees meer
Man met smartphone in handen 10 februari 2022

Egyptische christen veroordeeld voor blasfemie

Een koptische christen in Egypte is tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor blasfemie. Dat meldt de organisatie Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), die hem tijdens de rechtszaak bijstond. Op 29 januari jl. bepaalde het Cairo Economic Court dat Marco Gerges schuldig was aan “minachting van de islam”, “het uitbuiten van religie om extremistische ideeën te promoten” en “het schenden van de waarden van het Egyptisch gezinsleven”. Gerges was in […]

Lees meer
Jongetje Egypte 9 september 2020

Overleden jongetje weer opgegraven in Egypte

De elfjarige Samer Mark Maher Nazeer uit El-Kafeh overleed op 26 juli aan een ziekte. Vier dagen na de begrafenis moest zijn vader hem herbegraven op een begraafplaats 100 kilometer verwijderd van hun huis. Dorpsbewoners wilden niet dat een christen vlakbij het dorp werd begraven. “Samer lachte altijd terwijl hij ziek was”, vertelt zijn moeder Mary Farag. “Hij had veel pijn, maar hij was onze kleine engel.” De pijn van […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven