Drie Egyptische mannen die terecht stonden voor het aanvallen van een 70-jarige koptische vrouw in 2016, zijn in hoger beroep vrijgesproken.
Het Hof van Cassatie, de hoogste rechtbank van Egypte, verwierp de zaak op 9 januari. De rechtbank kijkt alleen naar de juridische aspecten van de zaak en niet naar de feiten. Zijn oordeel is definitief.
In een reactie op het eindvonnis verklaarde het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten, een lokale mensenrechtenorganisatie, dat de vrijspraak “het gebrek aan gerechtigheid en discriminatie tussen burgers op basis van religie verankert”. De organisatie vreest dat het vonnis een boodschap kan zijn om “geweld tegen vrouwen te tolereren”.
Suad Thabet was 70 jaar oud, toen een meute van ongeveer driehonderd mannen de christelijke gemeenschap in Al-Karm aanviel. Het dorp in de provincie El-Minya ligt zo’n 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Het geweld volgde op een gerucht dat haar zoon een affaire had met een gescheiden moslimvrouw. Tijdens het geweld werd Thabet op straat gesleurd, geslagen en uitgekleed. Ook haar man, de 79-jarige Abdu Ayad, werd afgeranseld.

Gevangenisstraf

In juni 2021 legde een rechtbank gevangenisstraffen op aan tien daders die eigendommen van christenen hadden vernield. Drie andere gearresteerde mannen werden vrijgesproken van het aanvallen van Thabet. De koptische vrouw ging tegen de vrijspraak in beroep.
“Ik heb lang op gerechtigheid gewacht”, zei ze, nadat een rechtbank de verdachten in december 2020 had vrijgesproken. “Ik werd geslagen en uitgekleed, volledig naakt. Ze staken mijn huis in brand en ik ben uit het dorp weggejaagd. Mijn zonen moesten Egypte ontvluchten. Waar is gerechtigheid? Ik ben geschokt”, vertelde ze aan de christelijke website Coptic United. Nu ook in het tweede beroep tot vrijspraak is besloten, is de zaak definitief gesloten. Thabet barstte in huilen uit na het horen van de eindvonnis.
Egyptische christenen vormen een minderheid (9 procent) te midden van een bevolking van ongeveer 106 miljoen. Egypte staat op de 35e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.