Advies Uscirf: zet Afghanistan op zwarte lijst" />

Advies Uscirf: zet Afghanistan op zwarte lijst

Uscirf Rapport 2022 over internationale godsdienstvrijheid

De Amerikaanse Commissie voor Internationale Vrijheid van Religie (Uscirf), een onafhankelijke adviseur voor de Amerikaanse overheid, bracht op 25 april haar jaarlijkse rapport over geloofsvrijheid uit. De door Uscirf genoemde landen en trends zijn grotendeels in lijn met Open Doors’ Ranglijst Christenvervolging die begin dit jaar gepresenteerd werd.

Ontwikkelingen in 2021 laten een duidelijke verslechtering van geloofsvrijheid zien, zoals in Afghanistan en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). “Wij zijn ontmoedigd door de verslechtering van de vrijheid van religie en levensovertuiging in een aantal landen, zoals in Afghanistan dat sinds augustus door de Taliban wordt geregeerd. Religieuze minderheden kregen te maken met intimidatie, gevangenschap en zelfs de dood vanwege hun geloof of overtuiging. Jaren van vooruitgang van gelijkwaardige toegang tot onderwijs en vertegenwoordiging van vrouwen en meisjes zijn verdwenen”, aldus Uscirf -voorzitter Nadine Maenza.

Grove schendingen

In haar jaarrapport 2022 adviseert Uscirf het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten vijftien landen op de zwarte lijst te zetten, de zgn. ‘landen van speciale zorg’. Reden daarvoor is dat “systematische, aanhoudende en grove schendingen” door regeringen van deze landen worden begaan of toegestaan.

Tien landen komen overeen met de landen op de zwarte lijst die het ministerie van Buitenlandse Zaken in november 2021 presenteerde: Birma, China, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Saoedi-Arabië, Tadzjikistan en Turkmenistan. De landen die nog niet op de lijst van Buitenlandse Zaken voorkomen zijn: Afghanistan, India, Nigeria, Syrië en Vietnam. Rusland was al sinds 2017 door Uscirf voorgedragen en in 2021 door Buitenlandse Zaken toegevoegd. Opvallend was dat in 2021 Nigeria weer van de lijst verdween, terwijl geloofsvrijheid daar nog steeds ernstig onder druk staat.

Daarnaast suggereert Uscirf twaalf landen voor de Special Watch List van het ministerie. Dat zijn landen die zich ook schuldig maken aan schendingen en inperkingen van geloofsvrijheid, zoals Algerije, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Egypte en Maleisië. Vorig jaar verdween de Centraal-Afrikaanse Republiek van de Uscirf-voordracht, maar dit jaar is het land weer terug vanwege verslechtering van de situatie.

Naast landen benoemt Uscirf ook groepen die een gevaar zijn voor geloofsvrijheid. Zij maken zich schuldig aan systematische, aanhoudende en grove schendingen van vrijheid van religie en levensovertuiging. Onder hen zijn de terreurbewegingen Al-Shabaab, Boko Haram en ISWAP.

Reactie Open Doors

In het rapport signaleert Uscirf tot slot trends zoals de COVID-19-pandemie en godsdienstvrijheid, handhaving van de wet als het gaat om godslastering en haat zaaien en verslechterende omstandigheden van godsdienstvrijheid in Zuid-Azië. Open Doors is blij met het vasthoudende en onafhankelijke werk van Uscirf en hoopt dat de Amerikaanse overheid de aanbevelingen overneemt.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam 9 april 2024

Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller. “Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld […]

Lees meer
Auto's in Cuba 29 november 2023

Kerkleiders Cuba vragen om respect voor geloofsvrijheid

Meer dan vijftig kerkleiders in Cuba hebben de regering in Havana opgeroepen de vrijheid van godsdienst in hun land te respecteren en te beschermen. In de verklaring van de interkerkelijke Alliantie van Christenen in Cuba (ACC) doen de kerkleiders drie verzoeken aan de Cubaanse regering. Zo vragen ze om vrijlating van gevangenen die ten onrechte zijn opgesloten, om vrijheid voor elke godsdienstige groepering om veilig bijeen te komen en om respect voor […]

Lees meer
Moskee in Kirgizië 13 september 2023

Haatvideo’s tegen christenen in Kirgizië

In Kirgizië worden op grote schaal video’s verspreid die aanzetten tot haat tegen Kirgizische christenen. Vooral protestantse christenen en baptisten die zich van de islam hebben bekeerd, zijn het doelwit. Dat hebben bronnen in de regio aan Open Doors gemeld. In de video’s worden pasbekeerde christenen beschuldigd van verraad van hun land. Christelijke gelovigen worden “sektariërs” genoemd, en bestempeld als collaborateurs en verraders van het inheemse geloof. De video’s zijn […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven