Amnesty International moet noodgedwongen vertrekken uit India

India Amnesty International

Amnesty International heeft al zijn activiteiten in India stopgezet nadat de Indische overheid alle banktegoeden van de mensenrechtenorganisatie had bevroren. In een nieuwe wet legt India veel hulpactiviteiten aan banden. Open Doors-medewerkers uit India roepen op tot gebed omdat de druk van de Indiase overheid steeds verder toeneemt.

Rajat Khosla, directeur van India’s afdeling research, advocacy en policy, vertelde aan de BBC: “We staan oog in oog met een ongekende situatie. Amnesty International heeft te maken met een reeks systematische aanvallen, intimidaties en pesterijen door de Indiase overheid. Dit heeft alles te maken met ons mensenrechtenwerk. De overheid wil simpelweg geen antwoord geven op zaken die wij aan de kaak stellen.”

Bevroren banktegoeden

De zogenaamde ‘Enforcement Directorate’, een overheidsafdeling die is opgezet om economische misstanden te onderzoeken, heeft de banktegoeden van Amnesty in India al op 10 september bevroren. Dit was direct nadat Amnesty International twee rapporten had gepubliceerd waarin stevige kritiek werd geuit op de Indiase overheid en de bedenkelijke staat van de mensenrechten in het land. 

De Indiase overheid stelt nu dat de lokale afdeling van Amnesty International de wet heeft overtreden door fondsen uit het buitenland te ontvangen. In een officieel schrijven van de Indiase overheid staat: “De staat India geeft geen toestemming en duldt geen inmenging in binnenlandse politieke discussies door organisaties die worden gefinancierd vanuit het buitenland.”

Grote teleurstelling

Op 28 September keurde het Indiase parlement de ‘Foreign Regulations Act (FRA)’ goed. Daarin krijgen activiteiten van non-gouvernementele organisaties (NGO’s) met buitenlandse banden te maken met een aantal nieuwe beperkingen. Het Vrijwillige Actie Netwerk India (VANI), een organisatie van Indiase vrijwilligersorganisaties, heeft gezegd dat de nieuwe wet het vrijwel onmogelijk maakt voor NGO’s om nog te kunnen functioneren in India. “Zelfs samenwerking met Indiase NGO’s die volledig voldoen aan de nieuwe FRA-voorschriften, wordt aan zulke strenge banden gelegd, dat ze daarmee zo goed als onmogelijk wordt. Geld aan nemen van buitenlandse organisaties wordt aan alle kanten ingeperkt. Hiermee wordt de spirit van internationale samenwerking de nek omgedraaid.”

‘Christelijke organisaties zijn de dupe’

Heena, een lokale partner van Open Doors in India reageert: “Als we in aanmerking nemen dat de meeste christelijke kerken in ons land zijn geregistreerd als NGO’s, dan is duidelijk dat deze nieuwe wet het gemunt heeft op christelijke organisaties en kerken. Die staan geregistreerd als NGO’s. Vooral christelijke organisaties die samenwerken met internationale kerken en organisaties die fondsen uit het buitenland  ontvangen zijn de dupe.”

In 2016 werd de FRA (Foreign Regulations Act) ook al aangescherpt. Toen kregen 20.000 hulporganisaties te horen dat ze geen toestemming meer kregen om hun werk nog langer uit te voeren in India. Deze week werden opnieuw werkvergunningen ingetrokken voor tal van NGO’s. Hun banktegoeden werden bevroren. De Indiase overheid beschuldigt hen ten onrechte van betrokkenheid bij gedwongen bekeringen van lokale Indiërs.  

‘Bid alstublieft’

Omdat Open Doors samen met lokale kerken werkt in India, is ze niet direct gedupeerd. Maar lokale kerken in India hebben continu ons gebed nodig omdat de druk op hun werk steeds verder wordt opgevoerd door de nationale overheid. Heena vraagt: “Bid alstublieft voor zendingsorganisaties en kerken in India die bijna altijd geregistreerd zijn als NGO. De overheid doet alsof de gelden die zij ontvangen uit het buitenland door fraude zijn verkregen en worden gebruikt voor gedwongen bekeringen. De overheid laat geen mogelijkheid onbenut om hun werk in te perken.”

India staat op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld 11 maart 2024

Druk op Indiase christenen neemt toe

In sommige Indiase deelstaten neemt de druk op christenen toe. Met valse aantijgingen wordt hun vrijheid om te geloven steeds verder ingeperkt.

Lees meer
Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Vernielde shelters 7 augustus 2023

Christelijke Rohingya in India zijn wanhoop nabij

Een groep christelijke Rohingya-vluchtelingen voelt zich in India zo bedreigd dat zij naar Nepal willen uitwijken. Dat heeft de Rohingya Christian Assembly (RCA) in Delhi laten weten.   In India krijgen christelijke Rohingya – die in Myanmar vervolgd worden door zowel het leger als islamitische Rohingya – te maken met arrestaties en opsluiting in detentiecentra. Volgens hen biedt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen hulp of bescherming. De RCA roept medechristenen op tot […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven