Na oproepen tot geweld tegen ‘koeienslachters’ vreesden Indiase christenen in vier dorpen in Chhattisgarh en ook daarbuiten het ergste. Maar dankzij internationale aandacht en druk en gebed werd de gewelddadige demonstratie afgeblazen en bleef het rustig.
De toespraken werden gehouden tijdens een hindoeïstische pelgrimstocht die in januari 2025 begon. Daar kwamen enorm veel mensen op af: schattingen geven aan dat meer dan 600 miljoen mensen deelnamen over een periode van 45 dagen. De bijeenkomsten en toespraken tijdens deze periode waren over het algemeen vreedzaam. Eind januari echter hield een man genaamd Aadesh Soni een toespraak waarin hij suggereerde dat christenen “koeieneters” zijn. Soni zei vervolgens: “Mensen die koeien doden, moeten streng gestraft worden. We moeten hun ledematen breken en doen wat nodig is om het slachten van koeien te stoppen.” Tijdens Soni’s toespraak noemde hij de dorpen Vishrampur, Ganeshpur en Jhanakpur. Hij verklaarde dat er veel christenen wonen en dat daar koeien worden geslacht. Hij riep op om met een groep van vijfduizend mensen op 1 maart de dorpen binnen te trekken.
Internationale aandacht
Internationaal kreeg deze oproep tot een gewelddadige demonstratie veel aandacht. Talloze christelijke organisaties, mensenrechtenorganisaties en politici spraken zich uit en ook westerse regeringen hielden een vinger aan de pols. Soni plaatste vervolgens een video op zijn Facebookpagina om te zeggen dat hij het evenement voor onbepaalde tijd uitstelde. Later verklaarde hij het af te gelasten. Hij sprak daarbij de hoop uit dat de overheid en de deelstaatregeringen de koeien gaan beschermen, zodat ze zelf geen actie meer hoeven te ondernemen om het doden van deze heilige dieren te stoppen.
Bescherming door politie
In de aanloop naar de demonstratie werd in Raipur, de hoofdstad van Chhattisgarh, een bijeenkomst op deelstaatniveau gehouden om het aanzetten tot grootschalig geweld aan te pakken. De bijeenkomst werd bijgewoond door verschillende overheidsfunctionarissen en christelijke leiders. Na de bijeenkomst verzekerde de politie dat er bescherming en veiligheid zou zijn voor de dorpen met een christelijke meerderheid.
In de dagen daarna kwamen enkele religieuze organisaties en christelijke leiders bijeen en spraken af om de rust en orde te bewaren, elkaars religieuze waarden te beschermen en asociale activiteiten tegen te gaan.
De dag van de aangekondigde demonstratie bleef het rustig: er waren de hele dag geen meldingen van geweld of vervolging. De hele dag werd er ook gepatrouilleerd door de politie.
Blijf bidden
Dit is het resultaat van wereldwijde gebeden en actie. De lokale christenen zijn dankbaar voor de steun en vragen om te blijven bidden voor vrede en harmonie in de deelstaat Chhattisgarh.
Gebeden zijn nog steeds nodig: In zijn video waarin hij de afgelasting van de demonstratie van 1 maart aankondigde, benadrukte Aadesh Soni dat dit niet het einde van hun missie is. Hij zei dat de strijd voor “Gau Nyay” (gerechtigheid voor koeien) zal doorgaan en dat zijn aanhangers waakzaam moeten blijven om ervoor te zorgen dat er geen illegale activiteiten van het slachten van koeien plaatsvinden. Blijf bidden met de christenen in India en prijs God dat het geweld op 1 maart is afgewend!
India
India staat op plek 11 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.