Evangelische kerken Wit-Rusland vragen om gebed te midden van verdeeldheid" />

Evangelische kerken Wit-Rusland vragen om gebed te midden van verdeeldheid

Biddende handen

Verschillende kerken in Wit-Rusland vragen om gebed zodat er weer vrede in het land komt.

Er is veel onrust en protesten in het land na de verkiezingen eerder deze maand. De oppositie beweert dat er met de uitslag is gefraudeerd ten faveure van president Loekasjenko. Deze is aan de macht sinds 1994.

Op 13 augustus kwamen verschillende evangelische denominaties met een gezamenlijke gebedsoproep. Ze vragen om gebed zodat er een einde komt aan het geweld en bloedvergieten en ze vragen om gebed voor allen die gewond zijn geraakt. “Bid dat de Here God ons redt van haat en wraak.” De oproep komt van de Union of Evangelical Christian Baptists, de United Church of Christians of Evangelical Faith en de Religious Association of Full Gospel Communities.

“Hoewel er veel beperkingen zijn aan de godsdienstvrijheid in het land, worden christenen niet vervolgd zoals in andere landen”, zegt een onderzoeker van Open Doors. “De druk op niet-orthodoxe christenen komt uit twee bronnen. Van het regime van president Loekasjenko en van de Orthodoxe kerk die een bevoorrechte positie heeft. De Orthodoxe kerk keurt evangelische activiteiten af en de staat bemoeit zich met religieuze zaken van niet-orthodoxe kerken door een streng registratieproces en financiële controle.”

In de huidige politieke crisis zijn christenen weinig eensgezind, zegt de onderzoeker. “De orthodoxen steunen Loekasjenko, de protestanten en katholieken houden zich afzijdig terwijl de katholieken oproepen tot onderhandelingen.” Hij vervolgt: “Tot nu hebben de protestanten en katholieken niet openlijk deelgenomen aan de demonstraties. Ik neem aan dat ze zich bewust zijn van de gevolgen. Zo is het jarenlang geweest. Maar ze roepen nu wel op tot gebed.”

Wit-Rusland staat niet op de Ranglijst Christenvervolging omdat het niveau van vervolging minder hoog is dan in andere landen.

Bron: Evangelical Focus Europe

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Slapen in de kerk 8 februari 2023

‘Niemand had de moed om thuis te gaan slapen’

Duizenden mensen in Syrië hebben de eerste nacht na de aardbeving in auto’s en kerkgebouwen doorgebracht. Huizen en appartementen zijn onbewoonbaar en mensen vrezen voor de naschokken die volgen. Open Doors ondersteunt de kerken om slachtoffers van de ramp onderdak te kunnen bieden. De scheuren in haar appartement op de zesde verdieping ontnamen een medewerkster van de lokale partner van Open Doors de moed om thuis te gaan slapen. Ze […]

Lees meer
Lucht met wolken 31 maart 2022

Afghanistan zucht onder talibanbewind

Afghanistan leeft nu, in april, al acht maanden onder het bewind van de taliban. De humanitaire situatie is dramatisch. Tienduizenden zijn het land ontvlucht, degenen die achterblijven wachten af. In een begin maart gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties staat dat bijna vierhonderd burgers omgekomen zijn sinds de taliban de macht hebben overgenomen. Meer dan 80 procent van hen is gedood tijdens aanvallen door een groep verbonden aan Islamitische Staat […]

Lees meer
Laos gezin 3 juli 2020

‘Hij zit nu al drie maanden in de gevangenis’

Onderstaande boodschap ontvingen we van Boupha* uit Laos en delen we graag met je. Boupha vertelt je wat haar gezin de afgelopen drie maanden is overkomen. Zij vraagt om gebed. “Mijn naam is Boupha en de naam van mijn echtgenoot is Athit*. We zijn al bijna tien jaar getrouwd en hebben drie kinderen. Kort geleden verhuisden we naar het dorp waar onze grootouders wonen en begonnen we een bediening.” Genezing […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven