Kameroen – De islamitische terreurbeweging Boko Haram blijft terreur zaaien in het noorden van Kameroen. In de afgelopen weken zijn ten minste vijf burgers bruut vermoord.

In de nacht van afgelopen zaterdag op zondag bestormden gewapende militanten Toufou in het Tourou-gebied en schoten zonder onderscheid op de slapende bevolking. Zeker vier mensen kwamen om, onder wie vermoedelijk drie christenen, meldt Open Doors op basis van bronnen in de Kameroense regio. Veel eigendommen zijn vernietigd en burgers zijn getraumatiseerd.

Een ooggetuige vertelde Open Doors telefonisch dat een van de slachtoffers was onthoofd, twee andere mensen werden verminkt. “Het lijkt erop dat de aanvallers de slachtoffers wilden ontvoeren, maar omdat het leger hen achtervolgde zijn de slachtoffers vermoord.” Twee kinderen worden vermist, aldus de ooggetuige. “We weten niet of de aanvallers hen hebben meegenomen of dat de kinderen zijn gevlucht om zich ergens te verstoppen. Maar tot op de dag van vandaag hebben we ze niet terug gezien.”

Een lokale kerkleider voegde eraan toe dat de militanten een kerkgebouw van de Union of Evangelical Churches (UEEC) kerk in Toufou hadden geplunderd. Naar schatting vijftig huizen zijn in brand gestoken. De regio lijdt al vijf jaar onder invallen van Boko Haram uit het naburige Noord-Nigeria.

Vermoedelijk zit Boko Haram ook achter de aanval van afgelopen woensdag op het stadje Doulo, waarbij vijftien huizen werden geplunderd. Bij deze nachtelijke overval schoten zij een bejaarde christelijke vrouw dood, die niet op tijd kon vluchten voor haar belagers. Een familielid vertelde Open Doors dat de militanten haar schapen en geiten loslieten; toen de vrouw om hulp begon te schreeuwen, schoten zij haar dood.

Op 10 maart plunderden militanten minstens 25 huizen van evangelische christenen in Tayer in het hoge noorden van Kameroen. Veel christenen zijn de wanhoop nabij, vertelde de plaatselijke voorganger Paul aan Open Doors. “We vragen ons af of we moeten vertrekken, maar sommigen van ons hebben hier ons hele leven gewoond. Hoe kunnen we opnieuw beginnen? Hoe zit het met ouderen? Bid dat de Here God ons helpt en versterkt om de vervolging het hoofd te bieden.”

Kameroen staat op de 48e plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar de vervolging van christenen het hevigst is.