Boko Haram terroriseert noorden van Kameroen

Kameroen Boko Haram

Kameroen – De islamitische terreurbeweging Boko Haram blijft terreur zaaien in het noorden van Kameroen. In de afgelopen weken zijn ten minste vijf burgers bruut vermoord.

In de nacht van afgelopen zaterdag op zondag bestormden gewapende militanten Toufou in het Tourou-gebied en schoten zonder onderscheid op de slapende bevolking. Zeker vier mensen kwamen om, onder wie vermoedelijk drie christenen, meldt Open Doors op basis van bronnen in de Kameroense regio. Veel eigendommen zijn vernietigd en burgers zijn getraumatiseerd.

Een ooggetuige vertelde Open Doors telefonisch dat een van de slachtoffers was onthoofd, twee andere mensen werden verminkt. “Het lijkt erop dat de aanvallers de slachtoffers wilden ontvoeren, maar omdat het leger hen achtervolgde zijn de slachtoffers vermoord.” Twee kinderen worden vermist, aldus de ooggetuige. “We weten niet of de aanvallers hen hebben meegenomen of dat de kinderen zijn gevlucht om zich ergens te verstoppen. Maar tot op de dag van vandaag hebben we ze niet terug gezien.”

Een lokale kerkleider voegde eraan toe dat de militanten een kerkgebouw van de Union of Evangelical Churches (UEEC) kerk in Toufou hadden geplunderd. Naar schatting vijftig huizen zijn in brand gestoken. De regio lijdt al vijf jaar onder invallen van Boko Haram uit het naburige Noord-Nigeria.

Vermoedelijk zit Boko Haram ook achter de aanval van afgelopen woensdag op het stadje Doulo, waarbij vijftien huizen werden geplunderd. Bij deze nachtelijke overval schoten zij een bejaarde christelijke vrouw dood, die niet op tijd kon vluchten voor haar belagers. Een familielid vertelde Open Doors dat de militanten haar schapen en geiten loslieten; toen de vrouw om hulp begon te schreeuwen, schoten zij haar dood.

Op 10 maart plunderden militanten minstens 25 huizen van evangelische christenen in Tayer in het hoge noorden van Kameroen. Veel christenen zijn de wanhoop nabij, vertelde de plaatselijke voorganger Paul aan Open Doors. “We vragen ons af of we moeten vertrekken, maar sommigen van ons hebben hier ons hele leven gewoond. Hoe kunnen we opnieuw beginnen? Hoe zit het met ouderen? Bid dat de Here God ons helpt en versterkt om de vervolging het hoofd te bieden.”

Kameroen staat op de 48e plaats van de Ranglijst Christenvervolging, het jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar de vervolging van christenen het hevigst is.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Ayuba 15 november 2023

Laatste tienergijzelaar ontsnapt aan Fulani-extremisten

Treasure Ayuba, een christelijke scholier uit Nigeria, is na ruim twee jaar op wonderbaarlijke wijze uit gevangenschap ontsnapt. Hij is de laatste van 121 leerlingen die weer op vrije voeten zijn, sinds hun ontvoering in juli 2021 in de deelstaat Kaduna. Ayuba’s ontsnapping is “een regelrecht wonder”, reageerde Joseph Hayab, voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN). “Zijn verhaal is een inspirerend verhaal over veerkracht en hoop.” De 15-jarige […]

Lees meer
Rebecca, moeder van ontvoerde Sharibu in Nigeria 3 oktober 2023

Ouders van ontvoerd meisje eisen actie Nigeria

De ouders van het ontvoerde christelijke schoolmeisje Leah Sharibu hebben de regering van Nigeria opnieuw opgeroepen hun dochter te redden uit handen van jihadisten. Leah (20) leeft al zes jaar in gevangenschap en zou inmiddels twee kinderen hebben. Leah was een van de 110 schoolmeisjes die in februari 2018 door Boko Haram werden ontvoerd van hun school in Dapchi, in de staat Yobe. Een maand later liet Boko Haram alle […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven