Christenen en moslims in India slachtoffer van systematische en gewelddadige vervolging" />

Christenen en moslims in India slachtoffer van systematische en gewelddadige vervolging

India slachtoffer

Religieuze minderheden in India leven continu in angst. In een systematische campagne worden ze blootgesteld aan gewelddadige intimidaties, verkrachting en moord. Deze schokkende conclusie trekt onderzoeksinstituut de London School of Economics die in opdracht van Open Doors onderzoek deed naar de positie van religieuze minderheden in India.

Verwoestende leugens – Desinformatie, en een jargon dat aanzet tot geweld en discriminatie tegen religieuze minderheden in India beschrijft de extreme vervolging waar christenen en moslims die in handen vallen van gewelddadige burgergroepen met hindoe-nationalistische sympathieën mee te maken krijgen. 

In 2020 waren 12.150 Indiase christenen slachtoffer van gewelddadige incidenten. In meer dan de helft van de gevallen ging het om vrouwen. 1893 personen werden fysiek misbruikt, 18 mensen werden vermoord. 3726 kinderen waren slachtoffer. In werkelijkheid ligt het aantal gevallen mogelijk hoger.

Gewelddadige aanvallen worden volgens het onderzoeksrapport vaak genegeerd en goedgepraat door regionale overheden, politie en media om de band met India’s invloedrijke nationalistische hindoe-organisaties niet te schaden. Een van de auteurs van het rapport zegt: “De mate waarin de staat medeplichtig is en geweld tegen religieuze minderheden door de vingers ziet, is schokkend. Het was zichtbaar, op de werkvloer. Bureaucraten, de politie, de rechters in de lagere rechtbanken, velen werken samen. Politici en vooraanstaande religieuze leiders en invloedrijke mediabedrijven geven openlijk signalen waarmee ze dit gedrag goedkeuren.” 

Valse informatie

Tijdens de Covid-19 crisis werden christenen en moslims beschuldigd van het opzettelijk verspreiden van het coronavirus in hun gebedssamenkomsten om hindoes te infecteren. De campagnematige verspreiding van dit soort valse informatie nam grote vormen aan door de inzet van social media. Het geweld wordt op staatsniveau aangemoedigd, constateren de onderzoekers. Door de invoering van een nieuwe bekeringswet mogen christenen gestraft worden voor ‘gedwongen bekering’, terwijl zij niets anders doen dan hun geloof beleven.

Een serie ongemakkelijke voorbeelden illustreert wat dit in de praktijk betekent. Sunita Verma vertelt hoe ze een doodgeboren zoon baarde, nadat een hindoe-nationalistische groepering haar huis binnenviel en haar in de buik trapte. Ravi, een lokale arbeider, loopt in een val en wordt in elkaar geslagen door een gewelddadige bende. Later overlijdt hij in een politiecel. Ook beschrijft het rapport een aanval op een moslimdorp door 6.000 opstandelingen die brand stichtten en bijna alle inwoners permanent uit hun eigen huis verdreven. Het rapport doet urgente aanbevelingen, waaronder de instelling van een internationale onderzoekscommissie naar mensenrechtenschendingen tegen religieuze minderheden in India. 

Open Doors-directeur Maarten Dees zegt: “De internationale gemeenschap kan niet langer wegkijken na wat er gebeurt in India. We roepen op tot grondig onderzoek naar deze gruwelijke en systematische vervolging van religieuze minderheden.”

Bekijk het Engelstalige rapport, de Engelstalige samenvatting of de Nederlandse samenvatting.

Kirti is één van de Indiase christenen die wordt vervolgd. Ze vertelt hoe ze uit het dorp werd verstoten toen ze zich met haar man bekeerde tot het christelijk geloof. Haar man werd om het leven gebracht. 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
In Manipur slaan christenen op de vlucht voor geweld 11 maart 2024

Druk op Indiase christenen neemt toe

In sommige Indiase deelstaten neemt de druk op christenen toe. Met valse aantijgingen wordt hun vrijheid om te geloven steeds verder ingeperkt.

Lees meer
Pastoor Manipur 11 augustus 2023

‘Het ruikt naar bloed in Manipur’

De etnische spanningen in de Indiase deelstaat Manipur blijven oplopen. Hindoe-extremisten trainen jongeren om wapens te gebruiken. Een begrafenisceremonie voor christelijke slachtoffers zorgt voor escalatie van geweld en aanvallen. Langdurige spanningen tussen de Meitei-meerderheid en de Kuki-stam in Manipur kwamen begin mei tot een bloedige uitbarsting. Het geweld brak uit toen de noordoostelijke deelstaat besloot de Meitei meer land, rechten en voordelen te geven en de Kuki-stam van hun voorouderlijk […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven