Christenen in Mali weerloos onder wetteloosheid 

Dorp in Mali

Gewapende jihadisten in Mali hebben afgelopen vrijdag dorpen in het midden van het land aangevallen. Daarbij zijn meer dan twintig burgers, onder wie christenen, gedood.  

De meeste slachtoffers vielen in het dorp Yarou nabij de stad Bandiagara. In dit dorp zijn zeker zestien inwoners vermoord, meldden persbureau Reuters en veldpartners van Open Doors. Ook het dorp Ydjeli, 25 kilometer verderop, werd aangevallen. In dit overwegend christelijke dorp werden vijf christenen om het leven gebracht. 

Burgerwacht  

De jihadisten stalen negen motorfietsen die allemaal eigendom waren van christelijke gezinnen. Een week eerder hadden gewapende overvallers motorfietsen en vee geplunderd in Segana en Ourou, twee andere christelijke dorpen. In het gebied heerst wetteloosheid en wordt de situatie steeds verwarder door activiteiten van lokale burgerwachten en jihadistische bendes.  

Een ooggetuige vertelde dat Idjely vóór de aanslagen van vrijdag een informeel ‘vredesbestand’ had gesloten met een lokale etnische burgerwacht. Deze wacht zou het dorp beschermen tegen rondtrekkende jihadistische groeperingen in de Sahel, maar was onlangs om onduidelijke redenen ontbonden. “Sindsdien hebben verbitterde jihadisten geprobeerd het dorp aan te vallen en te vernietigen en het gebied te destabiliseren”, aldus de ooggetuige. 

Staatsgrepen 

Mali staat op de 17e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De 21 miljoen inwoners zijn in meerderheid islamitisch. Ongeveer 490.000 Malinezen (2,3 procent) is christen.  

In de afgelopen vijf jaar steeg het geweld in Mali naar een alarmerend niveau als gevolg van toenemende anarchie en corruptie. De jihadistische opmars in Mali en het onvermogen van de regering om die in te dammen, leidde in 2020 en 2021 tot militaire staatsgrepen. Het overheidsapparaat in Mali valt intussen in snel tempo uit elkaar, waardoor jihadistische groepen zich aangemoedigd voelen om hun aanvallen op de kleine christelijke minderheid op te voeren.   

14

Mali

Mali staat op plek 14 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven