Christenen in Niger zondebok bij rellen tegen corona-aanpak" />

Christenen in Niger zondebok bij rellen tegen corona-aanpak

Niger rebellen

Jongeren in Niger zijn in opstand gekomen tegen het uitgaansverbod dat de regering had ingesteld om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Bij de rellen waren ook Nigerese christenen doelwit.

In de hoofdstad Niamey braken zondagavond rellen uit, uit woede over de isolatiemaatregelen en een daarmee gepaard gaand verbod op gebedsbijeenkomsten. De onrust duurt al enige dagen.

Oorzaak coronacrisis

Onder de bevolking heerst een breed gevoel dat de coronacrisis is veroorzaakt door het ‘christelijke Westen’. “Telkens wanneer er onvrede uitbreekt over de politieke macht, zijn christenen de gemakkelijkste en meest directe zondebok”, zei de katholieke zendeling Mauro Armanino tegen de nieuwsdienst Fides. De pater voegde eraan toe bezorgd te zijn over nog meer aanvallen. “Donderdag begint de ramadan, de islamitische vastenmaand. Het risico bestaat dat een opstand uitbreekt, waarbij ook kerken kunnen worden aangevallen.”

Niger (23 miljoen inwoners) staat op de 50e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Vrijwel alle inwoners zijn moslim, het aantal christenen is met 62.000 een zeer kleine en kwetsbare minderheid.

‘Guerrilla-achtige’ taferelen

Bij de rellen van afgelopen zondag gaf een moslimleider als verklaring dat het geweld begrijpelijk was. “Als je in een groep bidt, neemt Allah je gebeden sneller aan.” Priester Armanino repte van ‘guerrilla-achtige’ taferelen in de hoofdstad, waarbij onder anderen een predikant met stenen bekogeld werd. Jongeren wierpen barricades van autobanden en rotsblokken op.

De politie verdreef de demonstranten met traangas. Meer dan honderd amokmakers zijn opgepakt, maar de meesten zijn inmiddels weer op vrije voeten. De regering heeft in Niamey de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld. Scholen, moskeeën en kerken hebben hun deuren gesloten.  

Het aantal dodelijk coronaslachtoffers in Niger ligt op twintig, met daarnaast 657 meldingen van besmetting.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven