Christenen in Niger zondebok bij rellen tegen corona-aanpak

Niger rebellen

Jongeren in Niger zijn in opstand gekomen tegen het uitgaansverbod dat de regering had ingesteld om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Bij de rellen waren ook Nigerese christenen doelwit.

In de hoofdstad Niamey braken zondagavond rellen uit, uit woede over de isolatiemaatregelen en een daarmee gepaard gaand verbod op gebedsbijeenkomsten. De onrust duurt al enige dagen.

Oorzaak coronacrisis

Onder de bevolking heerst een breed gevoel dat de coronacrisis is veroorzaakt door het ‘christelijke Westen’. “Telkens wanneer er onvrede uitbreekt over de politieke macht, zijn christenen de gemakkelijkste en meest directe zondebok”, zei de katholieke zendeling Mauro Armanino tegen de nieuwsdienst Fides. De pater voegde eraan toe bezorgd te zijn over nog meer aanvallen. “Donderdag begint de ramadan, de islamitische vastenmaand. Het risico bestaat dat een opstand uitbreekt, waarbij ook kerken kunnen worden aangevallen.”

Niger (23 miljoen inwoners) staat op de 50e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Vrijwel alle inwoners zijn moslim, het aantal christenen is met 62.000 een zeer kleine en kwetsbare minderheid.

‘Guerrilla-achtige’ taferelen

Bij de rellen van afgelopen zondag gaf een moslimleider als verklaring dat het geweld begrijpelijk was. “Als je in een groep bidt, neemt Allah je gebeden sneller aan.” Priester Armanino repte van ‘guerrilla-achtige’ taferelen in de hoofdstad, waarbij onder anderen een predikant met stenen bekogeld werd. Jongeren wierpen barricades van autobanden en rotsblokken op.

De politie verdreef de demonstranten met traangas. Meer dan honderd amokmakers zijn opgepakt, maar de meesten zijn inmiddels weer op vrije voeten. De regering heeft in Niamey de noodtoestand uitgeroepen en een avondklok ingesteld. Scholen, moskeeën en kerken hebben hun deuren gesloten.  

Het aantal dodelijk coronaslachtoffers in Niger ligt op twintig, met daarnaast 657 meldingen van besmetting.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch …

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds Lees verder »

Lees meer
St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de …

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby Lees verder »

Lees meer
Mensenrechtenorganisaties publiceren regelmatig satellietbeelden van beschoten kerken in Myanmar 24 januari 2024

Myanmar bombardeert kerk tijdens dienst

De eerste kerkdienst van het jaar eindigde voor de dorpskerk in Kanan (West-Myanmar) in een verschrikkelijk drama. Het leger van Myanmar bombardeerde de kerk op zondag 7 januari. Daarbij vielen zeventien doden, onder wie negen kinderen. De bittere strijd van de Myanmarese junta tegen opstandelingen is sinds enkele jaren weer opgelaaid. Na de militaire machtsgreep in februari 2021 verkeert het land in een soort burgeroorlog, omdat minderheden in verzet zijn …

Myanmar bombardeert kerk tijdens dienst Lees verder »

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven