Corona is voor vervolgde christenen levensgevaarlijk, ook als ze niet ziek worden

India

Christenen in India worden overgeslagen in de hulpverlening rond de coronacrisis. Lokale overheden weigeren christenen voedsel te geven omdat ze christen zijn, melden veldwerkers van Open Doors. ‘Jullie zijn christen en jullie God moet voor je gezin zorgen. De overheid is niet verantwoordelijk voor jullie gezinnen.’

Tienduizenden Indiase christenen raakten hun werk en inkomen kwijt vanwege de lockdown. “Ik was bang dat we van de honger zouden omkomen”, zegt Sunil uit India. In onder meer Vietnam, Bangladesh, India en Indonesië zijn er christenen die geen voedselhulp ontvangen vanwege hun geloof.

In India hebben, volgens het Centrum voor het Monitoren van de Indiase Economie, 122 miljoen mensen in de maand april hun baan en inkomen verloren. Partnerorganisaties van Open Doors proberen christenen te voorzien van een voedselpakket. Tot nu toe zijn ruim 8.800 gezinnen geholpen. Een lokale partner vertelt dat de hulp moeizaam verloopt. “Vanwege de lockdowns is het extreem moeilijk om christenen te bezoeken.” Hij vervolgt: “We gaan naar zeer afgelegen gebieden maar het vervoer is een probleem. Ook zijn er mensen die willen voorkomen dat christenen worden geholpen. Vorige maand werden christelijke gezinnen ondervraagd en mishandeld omdat we hen een voedselpakket hadden gebracht. Ook lokale kerken worstelen met dit probleem.”

Reena vertelt aan een medewerker dat ze geen inkomen heeft omdat haar man in een ander deel van het land werkte, daar werkloos is geworden en nu vanwege de lockdown niet naar huis kan. “Dankzij de hulp van Open Doors kan ik mijn kinderen een maand lang te eten geven. Hopelijk komt mijn man gauw weer thuis.”

Sita: “Ik ben een dagloner, maar door de lockdown ben ik mijn inkomen kwijt. In ons dorp werd een paar keer noodhulp uitgedeeld, maar wij als christenen werden overgeslagen. Ze zeiden dat wij van christenen buiten India hulp moesten ontvangen.”

Ook Devi vertelt dat hindoes worden voorgetrokken bij de werkindeling.

Kavya’s man is een riksja-trekker en hij kan niet werken door de lockdown. De dorpsoudsten weigeren hen voedsel te geven omdat ze christen zijn. Kavya: “We konden alleen op God vertrouwen voor hulp. De Almachtige heeft onze gebeden verhoord. We kregen van jullie voedsel en daar ben ik erg dankbaar voor.”

India staat op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging. Elke Indiër hoort hindoe te zijn, volgens de Indiase samenleving. Christenen hebben in deze ideologie geen bestaansrecht en hun omgeving herinnert hen hier dagelijks aan. Radicale hindoes sluiten christenen buiten, vallen hen aan en verstoten hen uit hun dorpen. Het geweld dat tegen christenen gebruikt wordt, blijft meestal onbestraft.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven