Coronacrisis brengt vervolgde kerk dichterbij

Open Kerk Afrika

Afgelopen zondag (7 juni) deden honderden kerken in ons land mee aan de jaarlijkse Zondag voor de Vervolgde Kerk. De huidige coronacrisis brengt de impact van vervolging en isolement onverwacht dichtbij. Tijd om de band met miljoenen vervolgde christenen te versterken.

Door Maarten Dees
De omstandigheden waaronder dit jaar de Zondag voor de Vervolgde Kerk plaatsvindt zijn bijzonder. Meer nog: typerend voor de situatie van de christelijke kerk. De coronacrisis heeft in veel landen geregelde kerkgang vrijwel platgelegd. Fysieke ontmoeting in een kerkgebouw is voorlopig niet mogelijk en zelfs met gevaren omgeven. Zingen mag niet, vanwege het besmettingsrisico. En in een anderhalvemeter-samenkomst moeten veel kerkleden noodgedwongen thuisblijven, omdat er onvoldoende ruimte is. Pastoraal bezoek aan kwetsbare gemeenteleden, in het bijzonder ouderen, is nauwelijks mogelijk.

Dat zijn feiten waar de vervolgde kerk al jaren mee vertrouwd is. In veel gevallen heeft zij te maken met een onderdrukkende overheid of een vijandige samenleving, die gelovigen het moeilijk maakt elkaar in vrijheid en rust te ontmoeten. De geslotenheid van sommige landen betekent dat veel gelovigen zich in een isolement voelen. Anders dan voorgaande jaren ervaren kerken in vrije en democratische landen nu min of meer hetzelfde, door een wereldomspannende ziektedreiging.

Dat is een verrassende andere kant van de coronacrisis, hoe tragisch die pandemie ook is. De lockdown in westerse landen bepaalt veel christenen erbij hoe belangrijk de onderlinge band met elkaar is. En dat online samenkomsten nooit de lijfelijke ontmoeting kunnen vervangen. Meer dan andere jaren dringt het besef binnen wat het betekent om als leden van Christus’ Lichaam van elkaar gescheiden te zijn.

Dat schept een vernieuwde en hopelijk nog warmere band tussen broeders en zusters wereldwijd. De themazondag voor de vervolgde kerk had dan ook niet op een beter moment kunnen komen. We ervaren immers ook de pijn van het isolement. We merken hetzelfde verlangen op om samen te komen en God hartstochtelijk te eren. Het gebed verenigt ons in de liefde voor Jezus Christus, die voor ons de krans (‘corona’) van gerechtigheid heeft verworven. En dan hebben wij ondanks de crisis nog veel vrijheid en kunnen we online bijeenkomsten bijwonen. Dat is voor vervolgde christenen over het algemeen geen optie.

Bidden voor de vervolgde kerk wordt met het jaar urgenter. De godsdienstvrijheid staat wereldwijd onder druk. Circa 260 miljoen christenen – bijna net zo veel als het aantal inwoners van Indonesië – worden om hun geloof vervolgd. Dat zijn er 15 miljoen meer dan vorig jaar. Niets wijst erop dat die verontrustende tendens een halt wordt toegeroepen. Uit grondige rapportages van onder andere Open Doors, Kerk in Nood en de Amerikaanse overheidscommissie voor godsdienstvrijheid USCIRF blijkt dat de repressie toeneemt.

In het noorden van Afrika wint de radicale islam terrein en bedreigt christelijke gemeenschappen met grof geweld. In India rukt een extremistisch-nationalistische opvatting over het hindoeïsme op en tast daarmee de grondwettelijke geloofsvrijheid van moslim- en christenminderheden aan. China voert de controle op kerken op, nadat ruim twee jaar geleden een verscherpte godsdienstwet is ingevoerd: er hangen camera’s in kerkzalen, voor tieners is het verboden een kerk binnen te stappen, en kruisen zijn vervangen door communistische symbolen of portretten. In Latijns-Amerika wordt de kerk aangevallen, als zij een moreel kompas wil zijn tegenover drugskartels en criminele bendes.

Tegenover die sombere ontwikkelingen staat de rotsvaste overtuiging dat Christus regeert. In dat geloof mogen de kerken zondag bidden, tot Hem en voor elkaar. De Zondag voor de Vervolgde Kerk is nuttig en nodig, omdat die de grensdoorbrekende kracht van het gebed laat zien. Daarnaast kan deze zondag zorgen voor verbroedering, verbinding en bewustwording. En last but not least ook voor bemoediging aan de lijdende kerk: wij zijn jullie niet vergeten, meer dan ooit zijn we verbonden met elkaar. 

Dit artikel is tevens gepubliceerd in het Reformatorisch Dagblad en het Friesch Dagblad.
 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

5000e bezoeker Open Doors Bezoekerscentrum 29 december 2022

Open Doors verwelkomt 5000ste bezoeker

Stichting Open Doors verwelkomde donderdag 29 december de 5000ste bezoeker in het Open Doors Bezoekerscentrum, waar mensen van dichtbij kunnen zien en horen wat het betekent om te worden vervolgd om je geloof. Christiaan Rietberg uit Oldebroek stapte als 5000ste bezoeker over de drempel, vergezeld door zijn vrouw Deborah en twee zoons Jens (4) en Boaz (2). In juli 2021 opende Open Doors de deuren van het speciale bezoekerscentrum aan […]

Lees meer
Vrouw verbergt haar gezicht achter haar handen 25 november 2022

‘Ban geweld tegen christelijke vrouwen uit’

Voor veel vrouwen is de wereld nog steeds een gevaarlijke plek. Open Doors juicht het dan ook toe dat de Verenigde Naties elk jaar op 25 november aandacht vraagt voor hun positie. De wereldgemeenschap moet niet berusten in geweld tegen christelijke vrouwen in een vijandige omgeving.  Dat zegt Open Doors op de Dag van uitbanning van geweld tegen vrouwen, die op initiatief van de Verenigde Naties ieder jaar op 25 […]

Lees meer
Anne van der Bijl 24 november 2022

Veel animo voor levenslessen broeder Anne van der Bijl

De serie Levenslessen van Anne van der Bijl, de in september overleden oprichter van Open Doors, slaat aan bij een groot publiek. Meer dan 1.700 mensen hebben zich ingeschreven voor de huidige reeks van zeven levenslessen.  De spectaculaire aanwas heeft Open Doors verrast. “Brother Andrew was wereldberoemd, maar in Nederland was hij een gewone man. Toch heeft zijn overlijden veel losgemaakt. We krijgen veel persoonlijke verhalen van mensen terug over […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven