Dominee in Congo ontvoerd, kinderen vermoord" />

Dominee in Congo ontvoerd, kinderen vermoord

Vrouwen dragen bananen in dorp DR Congo

Een Congolese dominee is samen met zijn vrouw en een onbekend aantal kerkleden ontvoerd door de rebellenbeweging ADF. De beide kinderen van de predikant en drie kerkleden werden vermoord.

Update 15 februari: Helaas is ook het predikantsechtpaar vermoord. Hun lichamen zijn vlakbij de kerk gevonden. Zij zijn inmiddels begraven. Het kerkgebouw blijft gesloten.

De aanval vond dinsdag 30 januari plaats in Bayeti, een dorp in de provincie Ituri, in het onrustige noordoosten van de Democratische Republiek Congo. “We rouwen samen met de kerk in het oosten van de DRC en de Bayeti-gemeenschap om de tragische dood van weer een predikant”, reageerde Jo Newhouse, woordvoerder voor Open Doors in Sub-Sahara Afrika, op de laatste bekendmaking.

“We roepen het wereldwijde Lichaam van Christus op om de kerk in het oosten van de Democratische Republiek Congo op te dragen in gebed. We dringen er bij de regering op aan om haar internationale verplichtingen en haar plicht om burgers te beschermen na te komen. “We dringen er ook bij de regering, haar internationale partners en de wereldgemeenschap op aan om de omvang van het probleem te erkennen en dringend te werken aan het aanpakken van de onderliggende oorzaken.”

De dodelijke aanval is slechts een van de vele die de ADF dit jaar al uitvoerde. Eind januari doodde de ADF zeker twaalf christenen bij aanslagen op de dorpen Mangadola, Makodu, Mangazi en Matadi. De militanten, bewapend met geweren en machetes, brachten hen op hun boerderijgrond om het leven.

Dominee Paluku, docent aan het Oicha Bijbelinstituut, liet weten dat sommigen van de overledenen bezig waren met de oogst toen de militanten hen overvielen. “Christenen kunnen niet meer naar hun akkers. Landbouw is hun belangrijkste bron van inkomsten. We zijn nu ingesloten in Oicha. De kosten van levensonderhoud zijn heel, heel hoog. God, sta ons bij!”

Gevlucht

“Deze zoveelste aanval op Bayeti heeft geleid tot de sluiting van de kerk”, aldus Jean-Paul, een lokale christen. “Het grootste deel van de bevolking is gevlucht naar Oicha, dat veilig werd geacht. Nu is de situatie verslechterd. De jongeren uit Oicha zijn op woensdag 31 januari naar de dorpen gegaan om de lichamen [van de omgekomenen] op te halen.”

Sinds januari heeft de ADF een reeks aanvallen uitgevoerd op dorpen als Biakato, Babungwe en Ngite-Mavivi, waarbij ongeveer vijftien doden vielen, onder wie een aantal christenen. Ook zijn er ten minste achttien mensen ontvoerd. Veel inwoners zijn gevlucht naar de steden Beni en Oicha.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven