Ruim anderhalf jaar na zijn ontvoering is er een teken van leven opgedoken van de ontvoerde priester Pier Luigi Maccali. De 59-jarige Italiaanse pater verdween in september 2018.

Maccali’s familie zag in een recente video-opname van 23 seconden tot hun ‘vreugde en verrassing’ de doodgewaande priester terug. “Dit is geweldig nieuws”, reageerde zijn broer Walter Maccali, die als priester in Liberia werkt. “We zijn verheugd en vol hoop dat alles goed komt. Ik had nooit verwacht dit nieuws nog te krijgen, er is veel tijd verstreken zonder dat we iets hoorden”, zei hij tegen La Croix Africa.

Pier Luigi Maccali werd in september 2018 ontvoerd in Bomoanga (Niger), vlakbij de grens met Burkina Faso. De korte video, die naar de Nigerijnse nieuwssite Aïr Info is gestuurd, toont de priester die op de grond zit met Nicola Ciacco. Deze Italiaanse toerist wilde in Mali fietsen van Timboektoe naar Douentza, ruim 200 kilometer naar het zuiden. De opname was gedateerd op 24 maart 2020.
 

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Beide mannen worden vastgehouden door de extremistische groepering Jama’a Nusrat ul-Islam wa al-Muslimin (JNIM), een salafistische organisatie die in maart 2017 in Mali is opgericht. Walter Maccalli hoopt dat de video is vrijgegeven met het oog op eventuele onderhandelingen over de vrijlating van zijn broer.

Volgens Aïr Info hield JMIN eerder de Canadees Édith Blais en haar Italiaanse vriend Luca Tacchetto vast. Zij werden in december vorig jaar na vijftien maanden gevangenschap vrijgelaten. Pater Pierluigi Maccalli werkt voor de katholieke zendingsorganisatie Société des Missions Africaines (SMA).