Dorpelingen in Mozambique onthoofd

Mozambique

Alarmerende berichten van Open Doors-partners in Mozambique spreken over jihadisten die ten minste twee dorpelingen hebben onthoofd.

De gruwelen vonden plaats in het noorden van Mozambique in het dorpje Nanjabe, 16 kilometer van Macomia en passen in de alarmerende trend van steeds grover geweld tegen gewone burgers. BBC News meldde deze week zelfs dat er meer dan vijftig zouden zijn onthoofd door militante islamisten in het noorden van Mozambique.

Het dorp Nanjabe werd op 6 november om tien uur ’s avonds overrompeld door jihadisten die Allahu Akubar schreeuwend het dorp binnen trokken en huizen in brand staken. Ooggetuigen vertelden later aan journalisten van Mediafix: ‘’Er is niets meer over in Najaba. De aanvallers hebben twee mensen onthoofd en zes vrouwen ontvoerd.’’

Toen de militanten zich terugtrokken in hun kamp in het kustgebied, vielen ze ook het dorp Napala aan waar ze hutten hebben platgebrand en nog eens drie mensen zouden hebben vermoord. Dit was de tweede keer dat bandieten Napala hebben aangevallen, aldus de Australische zender SBS News.

Ongestoord 

Opmerkelijk is dat veiligheidstroepen van de overheid die in de nabije districtshoofdstad Macomia waren gelegerd, niet hebben ingegrepen. Jihadisten konden daardoor ongestoord hun gang gaan. Dat vertelden dorpeling aan journalisten van Mediafix.

De moorden van afgelopen weekend zijn de laatste in een reeks gruwelijke aanvallen die de militanten sinds 2017 hebben uitgevoerd in de gasrijke provincie Cabo Delgado. Al zo’n 2000 mensen zijn omgekomen en 430.000 zijn dakloos geworden in deze islamitische regio. De militanten zijn gelieerd aan terreurgroep Islamitische Staat (IS) die steeds meer voet aan grond krijgt in Afrika. De groep buit de armoede en werkloosheid in de regio uit en rekruteert gefrustreerde jongeren voor haar ideologische strijd. Dat ze te weinig hebben geprofiteerd van de robijn- en gasindustrie in de provincie is een sentiment waar IS handig gebruik van maakt.

Een BBC-correspondent in de regio meldt dat de aanval van afgelopen weekend de gewelddadigste is tot nu toe. Mozambique News Agency meldt dat iedereen die probeerde te vluchten werd gedood.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Lorena uit Mozambique 3 januari 2022

Lorena overleeft drama in Mozambique

Lorena’s man werd met grof geweld om het leven gebracht toen terroristen in 2021 haar dorp in het noorden van Mozambique binnen vielen. Veel andere dorpsgenoten trof eenzelfde lot, om hoeveel doden het precies gaat is niet bekend. Lorena vluchtte om het vege lijf te redden naar een andere plek in het noorden van het land. Ze heeft letterlijk niets meer. “Omdat God me niet verlaten heeft, leef ik nog.” […]

Lees meer
Kerk in Mozambique 20 december 2021

Extremisten onthoofden voorganger in Mozambique

Opnieuw hebben islamitische extremisten toegeslagen in Mozambique. Een voorganger uit de noordelijke provincie Cabo Delgado, is op 15 december op gruwelijke wijze vermoord. Deze onthoofding is de laatste macabere aanval die extremisten in het noorden van Mozambique op hun conto kunnen schrijven sinds oktober 2017. In reactie op acties van de zogenaamde ‘Community Development Forces’ van Mozambique, Rwanda en Zuid-Afrika, hebben de opstandelingen zich nu verplaatst naar de provicie Niassa. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven