Alarmerende berichten van Open Doors-partners in Mozambique spreken over jihadisten die ten minste twee dorpelingen hebben onthoofd.

De gruwelen vonden plaats in het noorden van Mozambique in het dorpje Nanjabe, 16 kilometer van Macomia en passen in de alarmerende trend van steeds grover geweld tegen gewone burgers. BBC News meldde deze week zelfs dat er meer dan vijftig zouden zijn onthoofd door militante islamisten in het noorden van Mozambique.

Het dorp Nanjabe werd op 6 november om tien uur ’s avonds overrompeld door jihadisten die Allahu Akubar schreeuwend het dorp binnen trokken en huizen in brand staken. Ooggetuigen vertelden later aan journalisten van Mediafix: ‘’Er is niets meer over in Najaba. De aanvallers hebben twee mensen onthoofd en zes vrouwen ontvoerd.’’

Toen de militanten zich terugtrokken in hun kamp in het kustgebied, vielen ze ook het dorp Napala aan waar ze hutten hebben platgebrand en nog eens drie mensen zouden hebben vermoord. Dit was de tweede keer dat bandieten Napala hebben aangevallen, aldus de Australische zender SBS News.

Ongestoord 

Opmerkelijk is dat veiligheidstroepen van de overheid die in de nabije districtshoofdstad Macomia waren gelegerd, niet hebben ingegrepen. Jihadisten konden daardoor ongestoord hun gang gaan. Dat vertelden dorpeling aan journalisten van Mediafix.

De moorden van afgelopen weekend zijn de laatste in een reeks gruwelijke aanvallen die de militanten sinds 2017 hebben uitgevoerd in de gasrijke provincie Cabo Delgado. Al zo’n 2000 mensen zijn omgekomen en 430.000 zijn dakloos geworden in deze islamitische regio. De militanten zijn gelieerd aan terreurgroep Islamitische Staat (IS) die steeds meer voet aan grond krijgt in Afrika. De groep buit de armoede en werkloosheid in de regio uit en rekruteert gefrustreerde jongeren voor haar ideologische strijd. Dat ze te weinig hebben geprofiteerd van de robijn- en gasindustrie in de provincie is een sentiment waar IS handig gebruik van maakt.

Een BBC-correspondent in de regio meldt dat de aanval van afgelopen weekend de gewelddadigste is tot nu toe. Mozambique News Agency meldt dat iedereen die probeerde te vluchten werd gedood.