Bij een gewelddadige aanval van een groep terroristen in Mozambique zijn vijftien huizen afgebrand in een dorp in het noordelijke district Macomia. Bij de aanval op 3 december vielen geen slachtoffers, maar dorpelingen waren doodsbang. Ze vluchtten de bossen in.

Dat berichtte het mediaplatform Club Mozambique. Eerder dit jaar vonden ook al aanvallen plaats van radicaalislamitische groepen, daarbij sloegen in totaal maar liefst 800.000 inwoners in het land op de vlucht. Slechts enkelen keerden terug naar hun dorp in de hoop hun leven weer op te bouwen. “We waren ervan overtuigd dat dit ons niet nog eens zou overkomen”, vertelde een inwoner van Macomia. “We waanden ons veilig, omdat het militaire hoofdkwartier in ons district stond.” Ten onrechte, zo bleek.

Vorig jaar november berichtte de BBC dat in de buurt van Macomia vijftig mensen zouden zijn onthoofd door militante islamisten.

De nieuwsdienst Mediafax verspreidde het bericht dat overheidsambtenaren op de vlucht waren geslagen. Dat gebeurde na een eerdere terroristische aanval, op 25 november, in een dorp op 150 kilometer van de plaats Mecula.

Meer dan de helft van de bevolking in Mozambique is christen, maar buitensporig geweld van radicaalislamitische groepen is vooral in het noordelijke provincie Cabo Delgado aan de orde van de dag.

Mozambique staat op de 45e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Blijf bidden voor:

• veiligheid in het noorden van Mozambique;
• mensen die op de vlucht zijn, maar ook voor degenen die achterbleven;
• voorgangers in dit gebied die pastorale zorg verlenen aan getraumatiseerde inwoners.