Dorpelingen in Mozambique opnieuw onder vuur" />

Dorpelingen in Mozambique opnieuw onder vuur

Mozambique

Bij een gewelddadige aanval van een groep terroristen in Mozambique zijn vijftien huizen afgebrand in een dorp in het noordelijke district Macomia. Bij de aanval op 3 december vielen geen slachtoffers, maar dorpelingen waren doodsbang. Ze vluchtten de bossen in.

Dat berichtte het mediaplatform Club Mozambique. Eerder dit jaar vonden ook al aanvallen plaats van radicaalislamitische groepen, daarbij sloegen in totaal maar liefst 800.000 inwoners in het land op de vlucht. Slechts enkelen keerden terug naar hun dorp in de hoop hun leven weer op te bouwen. “We waren ervan overtuigd dat dit ons niet nog eens zou overkomen”, vertelde een inwoner van Macomia. “We waanden ons veilig, omdat het militaire hoofdkwartier in ons district stond.” Ten onrechte, zo bleek.

Vorig jaar november berichtte de BBC dat in de buurt van Macomia vijftig mensen zouden zijn onthoofd door militante islamisten.

De nieuwsdienst Mediafax verspreidde het bericht dat overheidsambtenaren op de vlucht waren geslagen. Dat gebeurde na een eerdere terroristische aanval, op 25 november, in een dorp op 150 kilometer van de plaats Mecula.

Meer dan de helft van de bevolking in Mozambique is christen, maar buitensporig geweld van radicaalislamitische groepen is vooral in het noordelijke provincie Cabo Delgado aan de orde van de dag.

Mozambique staat op de 45e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Blijf bidden voor:

• veiligheid in het noorden van Mozambique;
• mensen die op de vlucht zijn, maar ook voor degenen die achterbleven;
• voorgangers in dit gebied die pastorale zorg verlenen aan getraumatiseerde inwoners.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Lorena uit Mozambique 3 januari 2022

Lorena overleeft drama in Mozambique

Lorena’s man werd met grof geweld om het leven gebracht toen terroristen in 2021 haar dorp in het noorden van Mozambique binnen vielen. Veel andere dorpsgenoten trof eenzelfde lot, om hoeveel doden het precies gaat is niet bekend. Lorena vluchtte om het vege lijf te redden naar een andere plek in het noorden van het land. Ze heeft letterlijk niets meer. “Omdat God me niet verlaten heeft, leef ik nog.” […]

Lees meer
Kerk in Mozambique 20 december 2021

Extremisten onthoofden voorganger in Mozambique

Opnieuw hebben islamitische extremisten toegeslagen in Mozambique. Een voorganger uit de noordelijke provincie Cabo Delgado, is op 15 december op gruwelijke wijze vermoord. Deze onthoofding is de laatste macabere aanval die extremisten in het noorden van Mozambique op hun conto kunnen schrijven sinds oktober 2017. In reactie op acties van de zogenaamde ‘Community Development Forces’ van Mozambique, Rwanda en Zuid-Afrika, hebben de opstandelingen zich nu verplaatst naar de provicie Niassa. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven