Soedan – Drie kerken in het zuiden van Soedan werden in december in brand gestoken en verwoest. De kerken werden provisorisch hersteld, maar op 16 januari opnieuw door een brand verwoest.

Op 28 december 2019 werden de kerkgebouwen van de Sudan Internal Church, de katholieke kerk en de orthodoxe kerk in de stad Bout, in de Blue Nile provincie, vlakbij de grens met Zuid-Soedan, in brand gestoken. De Human Rights and Development Organisation (HUDO), gevestigd in Kampala, Oeganda, berichtte hier over en vermeldde ook dat ‘de incidenten werden geregistreerd bij de plaatselijke politie, maar die namen het voor kennisgeving aan en startten geen onderzoek’. Volgens de website Dabanga.org werden de kerken op hetzelfde tijdstip in brand gestoken.

De minister van Religieuze Zaken, Nasr al-Din Mufreh, zegt dat de politie wel degelijk in actie was gekomen. “Als het bewijs gevonden wordt dat er sprake is van een criminele daad, dan zullen de daders zich voor de rechter moeten verantwoorden”. Hij verklaart ook: “Ons land is vastberaden om religieuze vrijheid en religieuze gebouwen te beschermen”.

In de provincies Blue Nile en Zuid-Kordofan strijden regeringstroepen met militante strijders van het Sudan People Liberation Movement (SPLM). In de jarenlange strijd zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen uit deze regio waar de meeste Sudanese christenen wonen. De SPLM streeft naar autonomie en een seculier Soedan en is tegen de dominante positie van de Arabieren.

Soedan staat op plaats 7 op de Ranglijst Christenvervolging. Des te hoger een land op de lijst staat, des te zwaarder worden christenen er vervolgd om hun geloof.

Bron: HUDO, Dabanga, Open Doors