Drie Soedanese kerken opnieuw in vlammen opgegaan" />

Drie Soedanese kerken opnieuw in vlammen opgegaan

Soedan

Soedan – Drie kerken in het zuiden van Soedan werden in december in brand gestoken en verwoest. De kerken werden provisorisch hersteld, maar op 16 januari opnieuw door een brand verwoest.

Op 28 december 2019 werden de kerkgebouwen van de Sudan Internal Church, de katholieke kerk en de orthodoxe kerk in de stad Bout, in de Blue Nile provincie, vlakbij de grens met Zuid-Soedan, in brand gestoken. De Human Rights and Development Organisation (HUDO), gevestigd in Kampala, Oeganda, berichtte hier over en vermeldde ook dat ‘de incidenten werden geregistreerd bij de plaatselijke politie, maar die namen het voor kennisgeving aan en startten geen onderzoek’. Volgens de website Dabanga.org werden de kerken op hetzelfde tijdstip in brand gestoken.

De minister van Religieuze Zaken, Nasr al-Din Mufreh, zegt dat de politie wel degelijk in actie was gekomen. “Als het bewijs gevonden wordt dat er sprake is van een criminele daad, dan zullen de daders zich voor de rechter moeten verantwoorden”. Hij verklaart ook: “Ons land is vastberaden om religieuze vrijheid en religieuze gebouwen te beschermen”.

In de provincies Blue Nile en Zuid-Kordofan strijden regeringstroepen met militante strijders van het Sudan People Liberation Movement (SPLM). In de jarenlange strijd zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen uit deze regio waar de meeste Sudanese christenen wonen. De SPLM streeft naar autonomie en een seculier Soedan en is tegen de dominante positie van de Arabieren.

Soedan staat op plaats 7 op de Ranglijst Christenvervolging. Des te hoger een land op de lijst staat, des te zwaarder worden christenen er vervolgd om hun geloof.

Bron: HUDO, Dabanga, Open Doors

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Aanzicht-van-de-evangelisch-presbyteriaanse-kerk-in-Wad-Madani-Soedan 22 januari 2024

Soedanese kerk doelwit van brandstichtingen

Voor de tweede maal in korte tijd is een kerk in de Soedanese provincie al-Jazira in brand gestoken. De evangelisch-presbyteriaanse synode van Soedan is bezorgd dat islamitische extremisten achter de gebeurtenissen zitten. De jihadistische militie RSF nam de macht in al-Jazira over, nadat het Soedanese leger zich op 18 december vorig jaar plotseling had teruggetrokken. Na het vertrek van de troepen barstte grof geweld los in al-Jazira. De provincie was […]

Lees meer
Moskee in Soedan 29 juni 2022

Soedanese christenen vrezen voor toenemende druk 

Christenen in Soedan vrezen dat hun land na de staatsgreep van vorig jaar weer in de greep van extremistische moslims komt. Recente incidenten laten een verontrustende tendens zien. Soedan had in 2020 het verbod op afvalligheid – het ene geloof verlaten om een ​​ander geloof aan te nemen – opgeheven: ook niet-moslims mochten met elkaar trouwen. Toch staat sinds kort een christelijk echtpaar terecht voor ‘overspel’, zo meldde de organisatie Christian […]

Lees meer
President Abdalla Hamdok, Soedan 4 januari 2022

Leger Soedan heerst na vertrek president

Na een nieuwe dag van massaprotesten in de Soedanese hoofdstad Khartoem op 2 januari, heeft president Abdalla Hamdok (foto) de handdoek in de ring gegooid. Hij stapt op als president. Duizenden Soedanezen begonnen het nieuwe jaar met massale protesten. Ze waren boos over de overeenkomst die Hamdok had gesloten met het leger om de macht te delen. Het volk protesteerde met leuzen als ‘De macht naar de burgers!’. Daarmee bepleitten […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven