Duizenden christelijke gezinnen op drift in Myanmar

Kinderen in Myanmar

Christenen in Myanmar zitten klem tussen de aanhoudende gevechten van het leger en gewapende groepen. Tussen 29 april en 1 mei hebben militaire luchtaanvallen 12.000 etnische Karen uit hun huizen verdreven, vertelde David Eubank, oprichter van de humanitaire groep Free Burma Rangers, aan UCANews.

De meeste Karen leven in de overwegend christelijke Kayin-staat (voorheen bekend als Karen-staat) en andere delen in het oostelijk grensgebied van Myanmar. Naar schatting ongeveer de helft van de Karen is christen. 

In de Kayin-staat is al tientallen jaren verzet gaande in de strijd om onafhankelijkheid. De gevechten zijn echter heftiger geworden nadat de Karen National Union zich in februari vorig jaar tegen de militaire staatsgreep had verzet. Haar gewapende vleugel, het Karen Nationale Bevrijdingsleger, begon de anti-coupbeweging te steunen. Andere etnische en lokale verzetsgroepen sloten zich bij hen aan. 

Sinds de militaire machtsovername zijn 566.000 mensen ontheemd geraakt, volgens een update van april van OCHA, het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken.  

“De situatie is afschuwelijk en het leven wordt steeds grimmiger voor mensen in Myanmar”, vertelt lokale partner Daisy Htun aan Open Doors. “De gelovigen, en in feite alle burgers in Myanmar, leven in angst. De gelovigen zijn getraumatiseerd door wat er is gebeurd, en worstelen om te overleven. Christenen zijn overal in het land doelwit, en nog meer in de gebieden waar ze in de meerderheid zijn. 

Misdaden tegen de menselijkheid 

Groeiend verzet tegen het leger in de regio Sagaing werd met veel geweld neergeslagen waarbij “het leger kerken, kloosters en burgerwoningen in de overwegend christelijke regio’s heeft aangevallen, waardoor duizenden katholieken uit dorpen als Chaung Yoe op de vlucht zijn geslagen”, meldde UCAN eind maart. 

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, zei in een recent rapport dat het leger zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder moorden, massale detenties en foltering.  

“Een onderzoek uit 2019 dat zich richtte op de Rohingya, uitgevoerd door de International Fact-Finding Mission van de VN, had al signalen opgepikt van systematische aanvallen uitgevoerd tegen christenen door andere groepen”, vertelt Thomas Muller, vervolgingsanalist bij Open Doors Research. “Het huidige conflict is echter veel breder en treft de christelijke gemeenschappen in de Chin, Kachin, Karen en Kayah staten en in de Sagaing regio onevenredig hard”.  

“Er zijn zoveel jonge christenen die zich in de jungle verstoppen om te voorkomen dat junta-soldaten hen meenemen,” vervolgt Htun. “Duizenden christelijke gezinnen gevlucht. Ze hebben echter geen idee hoe ze ergens anders voor zichzelf en hun gezinnen moeten zorgen.” 

Bezorgdheid  

Partners van Open Doors bieden hulp aan ontheemde christenen door te voorzien in primaire levensbehoeften zoals drinkwater, kleding, deken en opvangplekken.   

In juni 2021 publiceerde Open Doors samen met 25 andere organisaties verenigd in de Religious Liberty Partnership een verklaring waarin grote zorg werd uitgesproken over de onderdrukking van religieuze minderheden in het land. 

Een sterke toename van het gerapporteerde geweld in Myanmar leidde tot een stijging op de Ranglijst Christenvervolging van plek 18 (2021) naar 12 (2022). 

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven