Egyptische christen veroordeeld voor blasfemie" />

Egyptische christen veroordeeld voor blasfemie

Man met smartphone in handen

Een koptische christen in Egypte is tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor blasfemie. Dat meldt de organisatie Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), die hem tijdens de rechtszaak bijstond.

Op 29 januari jl. bepaalde het Cairo Economic Court dat Marco Gerges schuldig was aan “minachting van de islam”, “het uitbuiten van religie om extremistische ideeën te promoten” en “het schenden van de waarden van het Egyptisch gezinsleven”.

Gerges was in juni 2021 gearresteerd op verdenking van het hebben van ‘seksueel getinte afbeeldingen’ op zijn mobiele telefoon, die volgens de aanklager “disrespectvol naar de Islam” waren. Het is onbekend waarom en hoe Gerges gearresteerd werd.

Naderhand werden er nog andere beschuldigingen aan de aanklacht toegevoegd, zonder dat Gerges en zijn verdediging de kans hadden om te reageren. Dat ging om “misbruik van de Egyptische cyber-crime wet” en “het gebruik van religie om extremistische gedachtegoed te promoten”.

Het EIPR, gesticht in 2002 door mensenrechtenverdediger Hossam Bahgat, is een van de weinig overgebleven mensenrechtenorganisaties die in Egypte nog actief is na de militaire machtsovername die het einde van president Morsi betekende. Het EIPR ligt overigens zelf onder vuur van de Egyptische veiligheidsdienst.

Een wet die “het beledigen van de hemelse religies” verbiedt, wordt geregeld gebruikt om godsdienstige minderheden in Egypte het zwijgen op te leggen. Sinds het begin van 2021 zijn er in ieder geval drie vergelijkbare zaken zoals die van Gerges geweest, waarbij volgens het EIPR “rechtsspraak overgegaan is tot het ongrondwettelijk inzetten van algemeen verwoorde wetten aangaande blasfemie en het schenden van gezins- en algemene waarden”.

Egypte staat op plek 20 van de onlangs gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging. Dit lijkt een verbetering ten opzichte van vorig jaar toen Egypte op plaats 16 stond. Volgens onderzoekers van de ranglijst heeft dit meer te maken met de invloed van beperkingen door corona en betekent het niet dat de situatie van christenen in Egypte verbeterd is.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Moslimvrouw in dorp bij Bauchi, Nigeria 18 december 2023

Rhoda Jatau op borgtocht vrij, aanklacht blijft

Rhoda Jatau, de Nigeriaanse moeder van vijf kinderen die wordt beschuldigd van godslastering, is op borgtocht vrijgelaten. De christelijke vrouw zat negentien maanden in voorarrest. De aanklachten tegen haar blijven staan. De beslissing kwam als een verrassing. Een paar weken geleden was haar aanvraag om vrijlating nog afgewezen door het hooggerechtshof van de noordoostelijke deelstaat Bauchi. Na haar vrijlating is Jatau naar een geheime locatie gebracht. Haar gezin moest al […]

Lees meer
Bauchi, Nigeria 23 november 2023

Nigeriaanse moeder voor rechter om ‘godslastering’

Een Nigeriaanse christelijke moeder van vijf kinderen riskeert een jarenlange gevangenisstraf. Ze wordt beschuldigd van godslastering en zit al achttien maanden zonder vorm van proces vast. Op maandag 27 november staat ze voor de rechter. Rhoda Jatau, een gezondheidswerker uit de noordelijke staat Bauchi, werd op 20 mei 2022 gearresteerd; ze had een ‘godslasterlijk’ WhatsApp-bericht naar collega’s doorgestuurd. In het berichtje veroordeelde ze de gruwelijke moord op Deborah Samuel, de […]

Lees meer
Kerk in Jaranwala 21 augustus 2023

Sfeer in Jaranwala blijft gespannen​​​​​​​

In de Pakistaanse stad Jaranwala blijft de situatie gespannen, nadat vorige week een woedende menigte ruim twintig kerken en tientallen woningen in een christelijke wijk had vernield. De onrust brak uit na beschuldigingen over ontheiliging van de Koran door christenen. De autoriteiten in de provincie Punjab nemen de zaak hoog op, na felle protesten in in binnen- en buitenland. De belangrijkste aanstichters van het geweld zouden zijn opgepakt en de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven