Een koptische christen in Egypte is tot vijf jaar celstraf veroordeeld voor blasfemie. Dat meldt de organisatie Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), die hem tijdens de rechtszaak bijstond.

Op 29 januari jl. bepaalde het Cairo Economic Court dat Marco Gerges schuldig was aan “minachting van de islam”, “het uitbuiten van religie om extremistische ideeën te promoten” en “het schenden van de waarden van het Egyptisch gezinsleven”.

Gerges was in juni 2021 gearresteerd op verdenking van het hebben van ‘seksueel getinte afbeeldingen’ op zijn mobiele telefoon, die volgens de aanklager “disrespectvol naar de Islam” waren. Het is onbekend waarom en hoe Gerges gearresteerd werd.

Naderhand werden er nog andere beschuldigingen aan de aanklacht toegevoegd, zonder dat Gerges en zijn verdediging de kans hadden om te reageren. Dat ging om “misbruik van de Egyptische cyber-crime wet” en “het gebruik van religie om extremistische gedachtegoed te promoten”.

Het EIPR, gesticht in 2002 door mensenrechtenverdediger Hossam Bahgat, is een van de weinig overgebleven mensenrechtenorganisaties die in Egypte nog actief is na de militaire machtsovername die het einde van president Morsi betekende. Het EIPR ligt overigens zelf onder vuur van de Egyptische veiligheidsdienst.

Een wet die “het beledigen van de hemelse religies” verbiedt, wordt geregeld gebruikt om godsdienstige minderheden in Egypte het zwijgen op te leggen. Sinds het begin van 2021 zijn er in ieder geval drie vergelijkbare zaken zoals die van Gerges geweest, waarbij volgens het EIPR “rechtsspraak overgegaan is tot het ongrondwettelijk inzetten van algemeen verwoorde wetten aangaande blasfemie en het schenden van gezins- en algemene waarden”.

Egypte staat op plek 20 van de onlangs gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging. Dit lijkt een verbetering ten opzichte van vorig jaar toen Egypte op plaats 16 stond. Volgens onderzoekers van de ranglijst heeft dit meer te maken met de invloed van beperkingen door corona en betekent het niet dat de situatie van christenen in Egypte verbeterd is.