Eritrea laat dertien christenen vrij

Dominee Gebremeskel en dominee Nayzgi uit Eritrea

Het regime in Eritrea heeft onverwachts dertien christenen vrijgelaten. Zij hadden ruim tien jaar in de Eritrese gevangenis gezeten.

De christelijke organisatie The Voice of the Martyrs, die het bericht wereldkundig maakte, reageert opgetogen op de onverwachte vrijlating. “Onze gebeden zijn verhoord”, aldus VOM-voorzitter Todd Nettleton in een persbericht.

Hij had op 22 juli een gebedsverzoek gemaild om te bidden voor twee christelijke predikanten die al 7.000 dagen (ongeveer 19 jaar) in de gevangenis doorbrengen. Meer dan tienduizend ontvangers lieten weten te bidden voor de Eritrese predikanten Haile Nayzgi en Kiflu Gebremeskel, evenals voor andere gevangengenomen christenen in Eritrea. Ook Open Doors heeft in het verleden regelmatig aandacht voor beide voorgangers gevraagd.

Stortvloed

Daarnaast had VOM op haar website een petitie aan de Eritrese regering gezet voor hun vrijlating, die supporters konden ondertekenen. Of het lag aan de massale reeks e-mails die bezorgde christenen stuurden naar de Eritrese regering, weet Nettleton niet. “Maar slechts zes dagen na het versturen van die gebedsmail kregen we bericht van christelijke contacten in Eritrea dat dertien christelijke gevangenen zijn vrijgelaten! Deze zes mannen en zeven vrouwen zaten al 10 jaar in de gevangenis!”

NettIeton zei bedroefd te zijn dat de pastors Nayzgi en Gebremeskel niet onder de vrijgelatenen zijn. “We blijven bidden dat ze spoedig uit hun gevangeniscellen zullen worden bevrijd, misschien net zoals Petrus werd vrijgelaten in Handelingen 12”, liet hij weten.

Eritrea staat op de vierde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Er zijn naar schatting zo’n 350 christenen om hun geloof opgesloten, niet zelden in zeecontainers, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Eritrese christenen voelen zich vertrapt en verlaten. 30 mei 2024

Eritrese predikant sterft in gevangenis

Dominee Girmay Araya, een van de oprichters van de Volle Evangelie Kerk in Eritrea, is in zijn cel overleden. Hij zat al 2,5 jaar gevangen. Girmay werd in 2021 gearresteerd en opgesloten in een maximaal beveiligde gevangenis. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekendgemaakt. Hij leed waarschijnlijk aan diabetes en andere aandoeningen die vaak verband houden met langdurige gevangenisstraf en marteling. Girmay laat een vrouw en vijf kinderen achter. […]

Lees meer
St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de […]

Lees meer
23 maart 2021

Eritrese christenen onder vuur

De overheid in Eritrea heeft in de afgelopen maand tientallen christenen gearresteerd. Op 18 maart werden opnieuw zeven christenen opgepakt. Twee dagen daarvoor pakten de autoriteiten in de stad Assab in het oosten van het land ook al acht gelovigen op. Het is onduidelijk op grond waarvan ze werden gearresteerd. Het zou gaan om zeven vrouwen en een man. In de hoofdstad Asmara werden op 13 maart al 21 christenen uit de wijk Mai Chehot meegenomen en vastgezet.   De golf van arrestaties kan duiden op een hernieuwde […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven