Het regime in Eritrea heeft onverwachts dertien christenen vrijgelaten. Zij hadden ruim tien jaar in de Eritrese gevangenis gezeten.

De christelijke organisatie The Voice of the Martyrs, die het bericht wereldkundig maakte, reageert opgetogen op de onverwachte vrijlating. “Onze gebeden zijn verhoord”, aldus VOM-voorzitter Todd Nettleton in een persbericht.

Hij had op 22 juli een gebedsverzoek gemaild om te bidden voor twee christelijke predikanten die al 7.000 dagen (ongeveer 19 jaar) in de gevangenis doorbrengen. Meer dan tienduizend ontvangers lieten weten te bidden voor de Eritrese predikanten Haile Nayzgi en Kiflu Gebremeskel, evenals voor andere gevangengenomen christenen in Eritrea. Ook Open Doors heeft in het verleden regelmatig aandacht voor beide voorgangers gevraagd.

Stortvloed

Daarnaast had VOM op haar website een petitie aan de Eritrese regering gezet voor hun vrijlating, die supporters konden ondertekenen. Of het lag aan de massale reeks e-mails die bezorgde christenen stuurden naar de Eritrese regering, weet Nettleton niet. “Maar  slechts zes dagen na het versturen van die gebedsmail kregen we bericht van christelijke contacten in Eritrea dat dertien christelijke gevangenen zijn vrijgelaten! Deze zes mannen en zeven vrouwen zaten al 10 jaar in de gevangenis!”

NettIeton zei bedroefd te zijn dat de pastors Nayzgi en Gebremeskel niet onder de vrijgelatenen zijn. “We blijven bidden dat ze spoedig uit hun gevangeniscellen zullen worden bevrijd, misschien net zoals Petrus werd vrijgelaten in Handelingen 12”, liet hij weten.

Eritrea staat op de vierde plaats van de Ranglijst Christenvervolging. Er zijn naar schatting zo’n 350 christenen om hun geloof opgesloten, niet zelden in zeecontainers, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden.